Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ποιες είναι οι μελλοντικές οικονομικές πρωτεύουσες του κόσμου

Η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Χονγκ Κόνγκ μπορεί να είναι τα κορυφαία σημερινά χρηματοπιστωτικά κέντρα, όμως ποια είναι τα κέντρα του μέλλοντος;

Αν κάποιος αναφέρει το Μαρόκο το μυαλό των περισσότερων θα πάει στις εξωτικές αγορές του Μαρακές ή στην κλασική ταινία του 1942, «Καζαμπλάνκα».

Ωστόσο, η Καζαμπλάνκα, το μεγαλύτερο λιμάνι του Μαρόκο, θεωρείται από τους ειδικούς ως μία πιθανή μελλοντική οικονομική «πρωτεύουσα».

Ως πύλη ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία, η Καζαμπλάνκα στοχεύει να εκμεταλλευτεί την γεωγραφική της θέση και να γίνει ένας κόμβος για την Βόρεια, την Δυτική και την Κεντρική Αφρική, γράφει το αμερικανικό δίκτυο CNN.  

Μια άλλη πιθανότητα είναι το Μπουσάν, της Νότιας Κορέας, το οποίο μέχρι σήμερα είναι παραδοσιακά στη σκιά της Σεούλ, ωστόσο, θεωρείται το «νούμερο 2» πίσω από την Καζαμπλάνκα για το μέλλον των χρηματοπιστωτικών κέντρων.

Το Μπουσάν έχει το πέμπτο πιο πολυσύχναστο λιμάνι στον κόσμο, αλλά και το μεγαλύτερο πολυκατάστημα στον κόσμο, ονόματι Shinsegae, το οποίο από το 2009 έχει ξεπεράσει το διάσημο Macy’s της Νέας Υόρκης.

Για διαφορετικούς λόγους, μία άλλη ασιατική επίδοξη «πρωτεύουσα» είναι η Κουάλα Λουμπούρ, στη Μαλαισία. Παρότι λειτουργεί πιο «σιωπηλά» από την γειτονική της Σιγκαπούρη, η Κουάλα Λουμπούρ ξεχωρίζει καθώς μετατρέπεται γρήγορα σε οικονομικό κέντρο του ισλαμικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο – σύμφωνα με τα σχόλια των ειδικών στο CNN, έχει πολύ διαφορετικούς κανόνες από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, η Κουάλα Λουμπούρ – σε αντίθεση με τη γειτονική Τζακάρτα - έχει ένα πολύ πιο σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Παράλληλα, αυτές που πρέπει να θεωρούνται το παρόν και το μέλλον των χρηματοπιστωτικών κέντρων είναι πόλεις από την Κίνα και τη Μέση Ανατολή. Το Κατάρ και το Ντουμπάι συνεχίζουν την αλματώδη άνοδό τους, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην Κίνα με τις πόλεις Σαγκάη, Πεκίνο, Νταλιάν και Σενζέν.

Στη συνέχεια, συναντάμε την πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες, με το CNN να σημειώνει πως παρά την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα – αναφέρει στην νέα… δικαστική στάση πληρωμών της χώρας – μακροπρόθεσμα η πόλη θα συνεχίσει να ανεβαίνει και πιθανώς να αναδειχτεί σε οικονομική «πρωτεύουσα».

Σε απόλυτη καθοδική πορεία βρίσκονται οι πολύ γνωστές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ειδικά μετά την κρίση της ευρωζώνης. Ούτε τη Ρώμη, ούτε το Μιλάνο, ούτε τη Μαδρίτη, ούτε την Αθήνα θα βρει κανείς στις λίστες των ειδικών της διεθνούς οικονομίας.

Θα βρει όμως το Λουξεμβούργο, το οποίο εξακολουθεί να είναι κραταιό, ενώ θεωρείται πως θα συνεχίσει ανοδικά εξαιτίας ακόμη μεγαλύτερων φορολογικών σχεδίων, ελκυστικών σε μεγάλες εταιρίες. Στην Γηραιά Ήπειρο, βεβαίως ξεχωρίζει και η Ζυρίχη εξαιτίας – όπως σημειώνει το CNN – της ανεξαρτησίας της από την ευρωζώνη.

Το αμερικανικό δίκτυο κλείνει το αφιέρωμά του στις μελλοντικές οικονομικές «πρωτεύουσες» με μία αναφορά στις σημερινές τέσσερις κορυφαίες: τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Χονγκ Κόνγκ και τη Σιγκαπούρη. «Αυτές οι πόλεις», γράφει, «είναι κοσμοπολίτικες, πολύ ανοικτές στους ξένους κι έτσι καταφέρνουν να προσελκύουν ταλαντούχους ανθρώπους». Και καταλήγει: «Πρέπει να είσαι μία πετυχημένη πόλη ώστε να γίνεις ένα πετυχημένο χρηματοπιστωτικό κέντρο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ