30

ΜΑΪ
2017

Οι Βρυξέλλες στέλνουν «τορπίλη» κατά του Παρισιού

23 Οκτ 201412.00

γράφει:Τάσος Θωμάς

Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ

tasosthomas@gmail.com

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για τις πρώτες «εχθροπραξίες» εναντίον του Παρισιού και της Ρώμης. Εδώ και μήνες ετοιμάζεται η έκρηξη: Κατά τη διάρκεια της ευρω-Κρίσης οι Βρυξέλλες απέκτησαν την εξουσία να ελέγχουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς των μελών της ΕΕ. Άπαξ και ένα κράτος-μέλος παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τότε οι Βρυξέλλες στέλνουν πίσω τον προϋπολογισμό, απορρίπτοντάς τον. Φέτος, λοιπόν, το Παρίσι αποφάσισε να «σπάσει» συνειδητά έναν από τους κορυφαίους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας: παρουσιάζοντας έναν προϋπολογισμό με έλλειμμα 4,3%, όταν το ανώτατο έλλειμμα που προβλέπεται είναι 3%.  

Όπως μας πληροφορεί η κορυφαία βρετανική οικονομική εφημερίδα, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, «η ΕΕ θα προειδοποιήσει την Γαλλία και την Ιταλία πως τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους παραβιάζουν τους κανόνες της Ένωσης». Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, η ΕΕ βάζει σε λειτουργία την διαδικασία απόρριψης προϋπολογισμού κράτους μέλους. Όπως προβλέπετε, λοιπόν, το πρώτο βήμα είναι η επιστροφή του προϋπολογισμού, μαζί με το αίτημα για περισσότερες πληροφορίες. Άπαξ και ούτε αυτές οι πληροφορίες «ικανοποιήσουν» τις Βρυξέλλες, τότε εντός ενός μηνός από την αρχική κατάθεση του προϋπολογισμού, η ΕΕ μπορεί να τον απορρίψει.

Αυτά που έγιναν τον τελευταίο μήνα είναι λίγο πολύ γνωστά: Ο Μανουέλ Βαλς, πρωθυπουργός της Γαλλίας, πήγε μέχρι το Βερολίνο για να παρακαλέσει την Άνγκελα Μέρκελ να δεχτεί τον «παραβατικό» προϋπολογισμό. Η Μέρκελ όμως δεν έκανε βήμα πίσω, δηλώνοντας ακόμη και προχθές πως «όλα τα κράτη υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας». Τα ζητήματα που προκύπτουν από την σύγκρουση Βερολίνου-Παρισιού είναι πολλά και κομβικά για το παρόν και το μέλλον της ευρωπαϊκής ένωσης.

Πρώτον, το όλο ζήτημα με το γαλλικό έλλειμμα είναι στην ουσία του ζήτημα εντυπώσεων! Απ’ την μία πλευρά, οι σοσιαλδημοκράτες του Ολάντ θέλουν να παρουσιάσουν μία εικόνα «ανταρσίας» κατά του Βερολίνου. Απ’ την άλλη και το Βερολίνο χρησιμοποιεί παραδειγματικά τη Γαλλία: Αν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ αναγκάζεται να υποχωρήσει, ποια ελπίδα μπορεί να έχουν οι «μικρές» χώρες;

Ο λόγος που θεωρούμε το ζήτημα επιφανειακό είναι πως αυτό το «εξτρά» έλλειμμα δεν έχει καμία, μα καμία επίπτωση στο σημαντικότερο τομέα: Το κόστος δανεισμού. Όπως γράφει ο κορυφαίος οικονομολόγος Μάρτιν Γουλφ «Με τα δεκαετή γαλλικά ομόλογα στο 1,1%, οι αγορές φωνάζουν (προς τη Γαλλία): Δανειστείτε!». Κοινώς, οι αγορές διατρανώνουν πως ουδόλως ενδιαφέρονται για το νούμερο του ελλείμματος.  

Δεύτερον, η Γαλλία δεν αντιδρά στην πολιτική της Μέρκελ. Αντίθετα με όσα γράφονται και διαδίδονται στην Ελλάδα, ο Ολάντ και ο Ρέντσι δεν ζητούν μία «διαφορετική κατεύθυνση» για την ΕΕ και την ευρωζώνη. Περισσότερο χρόνο ζητούν για να υλοποιήσουν την πολιτική της Μέρκελ, χωρίς να δουν τις κυβερνήσεις τους να καταρρέουν, όπως έγινε με τους προκατόχους τους. Ας μην έχουμε αυταπάτες: Γαλλία και Ιταλία ζητούν από την Μέρκελ πολιτικό χρόνο, θεωρώντας δεδομένο πως το αξίζουν μόνο αυτοί. Κουβέντα δεν λένε για τους υπόλοιπους… κοινούς θνητούς. Αυτούς που δεν είναι το νούμερο 2 και 3 της Ευρώπης.


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(1)

Συνελήφθη ένας ακόμη ύποπτος για την επίθεση στο Μάντσεστερ

Διεθνή 29 Μαϊ 201711.20

Από τους 16 συλληφθέντες οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες

Τρίτη ημέρα ταλαιπωρίας για τους επιβάτες της British Airways

Διεθνή 29 Μαϊ 201710.50

Δεν έχουν λυθεί ακόμη τα προβλήματα από τη διακοπή λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος της εταιρείας

Ουρές και ακυρώσεις σε πτήσεις της British Airways

Διεθνή 27 Μαϊ 201715.22

Λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα της αεροπορικής εταιρείας 

Ακόμα δύο συλλήψεις για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ

Διεθνή 27 Μαϊ 201712.45

Συνολικά έχουν συλληφθεί, κρατούνται και ανακρίνονται 11 άτομα 

Επιστρέφει στο Μάντσεστερ η Α. Γκράντε για φιλανθρωπική συναυλία

Διεθνή 27 Μαϊ 201712.00

Στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης αυτοκτονίας της Δευτέρας

Φωτογραφία αρχείου

Κτηνωδία στην Αίγυπτο: Τουλάχιστον 23 χριστιανοί νεκροί από επίθεση ενόπλων

Διεθνή 26 Μαϊ 201713.40

Λεωφορείο που μετέφερε τους χριστιανούς κόπτες δέχθηκε επίθεση

Φωτογραφία: EPA/NIGEL RODDIS

Υπό κράτηση οκτώ ύποπτοι για την επίθεση στο Μάντσεστερ

Διεθνή 26 Μαϊ 201712.10

Συνολικά συνελήφθησαν δέκα άτομα στο πλαίσιο των ερευνών - Δύο αφέθηκαν ελεύθεροι

Μόσχα: Μέλη του Ι.Κ. σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις - Τέσσερις συλλήψεις

Διεθνή 25 Μαϊ 201715.50

Σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε μέσα συγκοινωνιών 

Και από τη Γερμανία φέρεται να είχε περάσει ο μακελάρης του Μάντσεστερ

Διεθνή 25 Μαϊ 201712.50

Nέα στοιχεία για τον 23χρονο δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης 

Σύλληψη δύο ακόμη υπόπτων για την επίθεση στο Μάντσεστερ

Διεθνή 25 Μαϊ 201711.50

Πού εστιάζονται οι έρευνες της αστυνομίας - Εκτιμάται ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πρέπει να είχε υποστήριξη

ΕΛΠΕ


3E banner

Κτήμα Χρηστίδη

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία