Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

5 κρίσιμα ερωτήματα για την ποσοτική χαλάρωση

Απαντούμε σε 5 κρίσιμα ερωτήματα για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ είναι πλέον γεγονός. Τι ακριβώς σημαίνει όμως αυτό για τις χώρες της ευρωζώνης; Τι θα συμβεί από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016; Ο Τύπος Θεσσαλονίκης και το typosthes.gr απαντούν σε 5 κρίσιμα ερωτήματα, σύμφωνα με τα κορυφαία οικονομικά έντυπα της Ευρώπης.

Tι είναι ποσοτική χαλάρωση;

Η ποσοτική χαλάρωση (QE) αποκαλείται επίσης τύπωμα χρήματος. Στην πραγματικότητα, οι Κεντρικές Τράπεζες που εφαρμόζουν την QE δεν τυπώνουν χρήμα, αλλά δίνουν ένεση ρευστότητας αγοράζοντας κυρίως κρατικά ομόλογα (και άλλους τίτλους) από τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στόχος είναι οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν αυτό το «νέο χρήμα» σε δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ποσοτική χαλάρωση χρησιμοποιείται όταν όλες οι άλλες επιλογές (μείωση επιτοκίων, κ.ά.) έχουν φτάσει στα όριά τους.

Πώς βοηθάει την οικονομία;

Εδώ ο στόχος είναι διττός. Πρώτον, να ανοίξουν οι «κάνουλες» των τραπεζών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δεύτερον, η ΕΚΤ ελπίζει πως η πίεση στην αξία του ευρώ θα βοηθήσει στις εξαγωγές.

Ποιοι το έχουν κάνει;

Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (FED), η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Κεντρική Τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι οι τρεις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που έχουν ξοδέψει τρισεκατομμύρια δολάρια σε ποσοτική χαλάρωση. Η FED «έριξε» στην αγορά 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε περίπου πέντε χρόνια, προτού σταματήσει την QE τον περασμένο Οκτώβριο. Η Κεντρική Τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου «έριξε» 375 δισεκατομμύρια λίρες μέσα σε τρία χρόνια από το 2009 μέχρι το 2012. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας εξακολουθεί να «ρίχνει» χρήμα στην οικονομία της.

Είχε ξαναδοκιμαστεί;

Όταν FED και Κεντρική Τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησαν την ποσοτική χαλάρωση, μετά την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς, η κίνησή τους θεωρήθηκε «πρωτοφανής». Δεν είναι ακριβώς έτσι. Μετά το κραχ του 1929 στην Αμερική, η FED έκανε ακριβώς αυτό – αγόραζε ομόλογα ώστε να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια – ξεκινώντας το 1932 και επιτυγχάνοντας αποτελέσματα. Και η Ιαπωνία εφάρμοσε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το 2001, μετά από την λεγόμενη «χαμένη δεκαετία» του ’90. Ωστόσο, αποδείχτηκε πως έδρασε καθυστερημένα.

Ερώτηση ενός… τρισεκατομμυρίου: Θα βοηθήσει την ευρωζώνη;

Η κίνηση της ΕΚΤ είναι σίγουρα καθυστερημένη. Μάλιστα, είναι αναμενόμενη – όπως δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, η ποσοτική χαλάρωση πρέπει να έχει και το στοιχείο της έκπληξης. Ακόμη χειρότερα, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η Γερμανία θα δεχτεί αδιαμαρτύρητα την απόφαση αυτή. Ακόμη κι έτσι όμως οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν η ΕΚΤ δεν προχωρούσε σε ποσοτική χαλάρωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη
Επιστημονική εκδήλωση για τη φαρμακευτική κάνναβη θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη
Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ
Ερώτηση της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και υποβολή προτάσεων για την αποκατάσταση των...
Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ