Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στη φάκα του FBI τα μεγάλα κεφάλια της FIFA

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν αξιωματούχους της FIFA για μίζες εδώ και 24 χρόνια…

Σκάνδαλο μεγατόνων σε διπλό μέτωπο συγκλονίζει την πανίσχυρη FIFA! Οι δραματικές συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Ελβετία είναι η κορυφή του παγόβουνου: Μπορεί η Ελβετία να ανακοίνωσε πως ερευνά τις υποψηφιότητες της Ρωσίας του 2018 και του Κατάρ του 2022, όμως, το μεγάλο χτύπημα ήρθε από τις ΗΠΑ. Το FBI κατηγορεί τους αξιωματούχους για διαφθορά και δράση ως μαφιόζικη οργάνωση και για μίζες εδώ και… 24 χρόνια!

Να τα πάρουμε από την αρχή. Επτά από τους πλέον ισχυρούς άνδρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου συνελήφθησαν με δραματικό τρόπο στην Ελβετία, μετά το αίτημα των αμερικανικών αρχών για έκδοσή τους με κατηγορίες διαφθοράς. Ώρες μετά, οι ίδιες οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν πως ξεκινούν τη δική τους έρευνα για τις αναθέσεις του Μουντιάλ σε Ρωσία και Κατάρ, το 2018 και το 2022 αντίστοιχα. Οι αμερικανικές κατηγορίες εστιάζουν στη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος και τις μίζες, ενώ χρονολογούνται από το 1991. Εκτός των επτά που συνελήφθησαν, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την έκδοση άλλων επτά ανθρώπων. Απ’ την άλλη πλευρά, οι ελβετικές αρχές βρίσκονται ακόμη στην περίοδο της έρευνας, ωστόσο, μπορεί σύντομα να προκύψουν αποκαλύψεις για τα επερχόμενα Μουντιάλ.

«Οι κατηγορούμενοι καλλιέργησαν μία κουλτούρα διαφθοράς και απληστίας, η οποία δημιούργησε τεράστιες ανισότητες για το σπουδαιότερο παιχνίδι στον κόσμο», είπε ο επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ. «Παράνομες αμοιβές, μίζες και δωροδοκίες έγιναν ο τρόπος λειτουργίας της FIFA», συμπλήρωσε. Οι συλλήψεις έγινες στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Baur au Lac στη Ζυρίχη, όπου οι αξιωματούχοι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι ενόψει της εκλογής του Σεπ Μπλάτερ για 5η φορά στην κεφαλή της FIFA. Οι σουίτες στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο κοστίζουν 4.000 δολάρια τη βραδιά. Ο ίδιος ο Μπλάτερ δεν βρίσκεται στη λίστα των κατηγορουμένων.

14 κατηγορούμενοι

Το αμερικανικό κατηγορητήριο είναι κατά των Τζέφρι Γουέμπ (αντιπρόεδρος της FIFA), Εουτζένιο Φιγκερέντο, Τζακ Γουόρνερ, Εντουάρντο Λι, Χούλιο Ρότσα, Ραφαέλ Εσκιβέλ, Χοσέ Μαρία Μαρίν, Νικολά Λεός αλλά και τον ελληνοκύπριο Κώστα Τάκα, πρώην γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου των Νησιών Κέιμαν και στενό συνεργάτη του αντιπροέδρου της FIFA. Συνολικά, το κατηγορητήριο αφορά 14 πρόσωπα ύποπτα για απάτες, ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις και ξέπλυμα χρήματος. Εκτός των στελεχών της Fifa, στις κατηγορίες για το σκάνδαλο αναμένεται να κατονομασθούν στελέχη εταιρειών μάρκετινγκ από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική που κατηγορούνται ότι πλήρωσαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε μίζες με αντάλλαγμα συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης σε σχέση με μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Στη Ζυρίχη, η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ελβετίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας κατά προσώπων για κακοδιαχείριση και ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με την ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2018 και του 2022. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι δεδομένα και έγγραφα κατασχέθηκαν από τα συστήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών της Fifa. Η εισαγγελία διευκρίνισε ότι η ελβετική έρευνα, που άρχισε στις 10 Μαρτίου, είναι διαχωρισμένη από την ποινική έρευνα των αμερικανικών δικαστικών αρχών, η οποία αφορά τη χορήγηση δικαιωμάτων μετάδοσης σε μέσα ενημέρωσης, μάρκετινγκ και σπόνσορσιπ για ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Είναι πολλά τα λεφτά

Ας μιλήσουμε λίγο με νούμερα για να δώσουμε την εικόνα του πλούτου που δημιουργεί το ποδόσφαιρο. Η FIFΑ έβγαλε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδος από το Μουντιάλ του 2014. Τον τελικό Γερμανία-Αργεντινή τον είδαν, σύμφωνα με τη FIFA, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι. Πώς βγήκαν τα λεφτά του Μουντιάλ; Τα τηλεοπτικά δικαιώματα είχαν ένα μεγάλο κομμάτι με 2,4 δισ. δολάρια, ενώ σε συνδυασμό με τα δικαιώματα μάρκετινγκ το ποσό ανεβαίνει στα 4 δισεκατομμύρια. Από τα εισιτήρια των αγώνων, η FIFA «καθάρισε» 527 εκατομμύρια δολάρια, ενώ 1,6 δισεκατομμύρια έδωσαν οι σπόνσορες – οι έξι «κορυφαίοι» σπόνσορες ήταν η Αντίντας, η Κόκα Κόλα, η Χιουντάι, η Έμιρεϊτς, η Σόνι και η Βίζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ