Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαρινάρετε το κρέας για λόγους… υγείας

Ρίξτε λίγο κρασί καθώς μαγειρεύετε το κρέας και προστατέψτε την υγεία σας…

Ειδικά στην Ελλάδα το «καλοψημένο» είναι ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος για να τρώμε το κρέας. Παρότι στην Γαλλία θα είχαν απελάσει όποιον ζητούσε κάτι τέτοιο, το εντυπωσιακό είναι πως υπάρχουν και λόγοι υγείας για να μην το… παρακάνετε με το μαγείρεμα του κρέατος.

Συγκεκριμένα, το υπερβολικό μαγείρεμα του κρέατος, συμπεριλαμβανομένων του βοδινού, χοιρινού, των πουλερικών και των ψαριών, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κάποιων δυνητικά επιβλαβών ουσιών, όπως νιτρώδεις ενώσεις και ετεροκυκλικές αμίνες. Οι ουσίες αυτές έχουν συνδεθεί με ανεπιθύμητες επιδράσεις στην υγεία σε πειραματόζωα (π.χ. βλάβη στο DNA, καρκίνος), συνεπώς θα ήταν καλό να είστε προσεκτικοί και να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτές.

Υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το κρέας σας με ασφάλεια

Μειώστε το χρόνο ψησίματος.

Χρησιμοποιείστε ένα θερμόμετρο για να μετράτε τη θερμοκρασία του κρέατος, ώστε να το απομακρύνετε από τη φωτιά αμέσως μόλις είναι έτοιμο για βρώση. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά το μαγείρεμα πουλερικών, ψαριού και κιμάδων, όπως τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα, η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος πρέπει να φτάσει θερμοκρασία τουλάχιστον 70C για 2 λεπτά πριν απομακρυνθεί.

Μαρινάρετε το κρέας.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι το μαρινάρισμα του κρέατος -σε μπύρα, κόκκινο κρασί, σάλτσα τεριάκι, ελαιόλαδο ή άλλη μαρινάδα της επιλογής σας- μπορεί να δράσει προστατευτικά, μειώνοντας τη δημιουργία επιβλαβών ουσιών.

Απομακρύνετε το καμένο κρέας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε απομακρύνει και πετάξει τα καμένα τμήματα του κρέατος πριν το καταναλώσετε, και αποφύγετε τη χρήση σάλτσας που έχει παρασκευαστεί από το λίπος του κρέατος που εκχύνεται κατά το ψήσιμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Δρομολογείται το νέο Ογκολογικό – Παραχωρήθηκαν 150 στρέμματα
Υπεγράφη η σύμβαση για την παραχώρηση της έκτασης του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου Α΄», για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου
Θεσσαλονίκη: Δρομολογείται το νέο Ογκολογικό – Παραχωρήθηκαν 150 στρέμματα
Θεσσαλονίκη: Πιάστηκαν με κλεμμένα κλιματιστικά από εγκαταλειμμένο κτήριο
Συνολικά τρεις συλλήψεις από την αστυνομία για κλοπές – Συνελήφθη και 42χρονος που έκλεψε τσάντες από κατάστημα
Θεσσαλονίκη: Πιάστηκαν με κλεμμένα κλιματιστικά από εγκαταλειμμένο κτήριο
Σχοινάς από Αλεξανδρούπολη: Έρχεται, σε λίγα χρόνια, το Ευρωπαϊκό Πτυχίο
Θα καταστεί ορατό σύμβολο της ανθρωποκεντρικής Ευρώπης, δίπλα στο ευρώ, στο Σένγκεν και στο Εράσμους, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Σχοινάς από Αλεξανδρούπολη: Έρχεται, σε λίγα χρόνια, το Ευρωπαϊκό Πτυχίο
Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκε φοιτητής – Για ρίψη πυρσού σε αστυνομικούς στο ΑΠΘ
Είχε ταυτοποιηθεί από τις αστυνομικές Αρχές ένα 24ωρο μετά το περιστατικό, με βάση τον σωματότυπο και τον ρουχισμό του
Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκε φοιτητής – Για ρίψη πυρσού σε αστυνομικούς στο ΑΠΘ