Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φάε ένα αβγό την ημέρα χωρίς ενοχές!

Τι αποδεικνύουν οι τελευταίες έρευνες για το «στοχοποιημένο» αβγουλάκι μας…

Τα αβγά έχουν «κατηγορηθεί» για την υψηλή περιεκτικότητα του κρόκου τους σε χοληστερόλη κι έτσι αρκετοί τα αποφεύγουν. Στην πραγματικότητα όμως το αβγό είναι εξαιρετικά θρεπτικό, καθώς μας παρέχει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες.

Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερόλη από το αβγό, αλλά και από άλλες τροφές ζωικής προέλευσης, έχει ήπια επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Ο Αμερικανικός Σύλλογος για την Καρδιά (AHA) δεν «καταδικάζει» πλέον το αβγό όπως παλαιότερα. Συνιστά βέβαια να μην καταναλώνουμε συνολικά περισσότερα από 300 μιλιγκράμ χοληστερόλης την ημέρα (ένα αυγό παρέχει περίπου 200 μιλιγκράμ χοληστερόλης, καθώς και συνδυασμό κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών). Η επίσημη οδηγία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ (Dietary Guidelines for Americans) αναφέρει πως ένας κρόκος αβγού την ημέρα δεν ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα ούτε αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε υγιή άτομα.

Η οδηγία συνάδει με τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών. Εκτενής μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 1999 και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA κατέδειξε πως η κατανάλωση πέντε έως έξι αβγών σε εβδομαδιαία βάση δε συσχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού σε υγιείς ενήλικες. Δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα ώστε να αξιολογηθεί η επίδραση της κατανάλωσης μεγαλύτερης ποσότητας από την παραπάνω.

Μία ακόμη εκτενής μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση BMJ έδειξε επίσης ότι, για τη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, ένα αβγό την ημέρα δεν επιβαρύνει την υγεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Οι Angelus Novus ανεβάζουν το «Προς Μενοικέα μια παυσίλυπος κωμωδία»
Μετά το πολυσυζητημένο "Luna", ετοιμάζουν μια παράσταση που διαδραματίζεται σε ένα θεραπευτήριο για ψυχικά νοσούντες, και έχει θέμα την ψυχική υγεία...
Θεσσαλονίκη: Οι Angelus Novus ανεβάζουν το «Προς Μενοικέα μια παυσίλυπος κωμωδία»