Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Που οφείλεται η ευαισθησία των δοντιών;

Έχετε ευαισθησία στο κρύο ή το ζεστό; Διαβάστε που μπορεί να οφείλεται…

Η ευαισθησία των δοντιών εκδηλώνεται ως αιφνίδιος, οξύς πόνος λόγω ενός θερμού ή ψυχρού ερεθίσματος, όπως ένας ζεστός καφές ή μια παγωμένη πορτοκαλάδα. Η ευαισθησία είναι συχνά «σημάδι» για κάποιο πρόβλημα στα δόντια. Άλλοτε το πρόβλημα είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί και άλλοτε η ευαισθησία υποδεικνύει εκτενέστερη βλάβη.

Η πιο συχνή αιτία της ευαισθησίας των δοντιών είναι τα ψυχρά ερεθίσματα. Ειδικότερα εάν ο πόνος είναι πρόσκαιρος, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Εάν όμως ο πόνος επιμένει και εκδηλώνεται σε ένα συγκεκριμένο δόντι ή μια ορισμένη περιοχή της στοματικής κοιλότητας, αποτελεί πιθανώς ένδειξη για ράγισμα, σφράγισμα που έχει φθαρεί ή για σχηματισμό τρύπας στο δόντι. Τα προβλήματα αυτά είναι ακόμη πιο πιθανά εάν η ευαισθησία εκδηλώνεται και μετά την επαφή με θερμό ερέθισμα ή κατά το δάγκωμα.

Ο πόνος που προκύπτει και από τα τρία ερεθίσματα (θερμό, ψυχρό και δάγκωμα) μπορεί επίσης να υποδεικνύει λοίμωξη του δοντιού. Εάν ο πόνος είναι γενικευμένος, μπορεί να προέρχεται από τα ούλα και όχι τα ίδια τα δόντια. Η έκθεση των ούλων σε ερεθιστικούς παράγοντες ή το έντονο βούρτσισμα μπορεί να κάνουν τα ούλα να υποχωρήσουν, αφήνοντας εκτεθειμένες τις ευαίσθητες ρίζες τους στη βάση του δοντιού.

Άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου για την ευαισθησία των δοντιών είναι η κατάχρηση στοματικού διαλύματος ή λευκαντικών παραγόντων, η φθορά ή ολική καταστροφή νεύρου, το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός) ή προβλήματα στα ούλα όπως φλεγμονές ή περιοδοντίτιδα. Επίσης, η κατανάλωση όξινων τροφίμων και ροφημάτων, όπως τα αναψυκτικά και τα εσπεριδοειδή φρούτα, μπορεί να οδηγήσουν σε φθορά του σμάλτου και να κάνουν τα δόντια πιο ευαίσθητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης
Το project είναι σχεδιασμένο για φοιτητές του 2ου έτους στη Διοίκηση Τουρισμού και Αναψυχής και στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της...
Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης