Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γαστρονομία: Ανακαλύφθηκε η 6η γεύση που αισθάνεται ο ουρανίσκος μας!

«Η γεύση δεν είναι όσο περιορισμένη πιστεύαμε» λένε τώρα οι επιστήμονες

Αναλογιζόμενος ο καθένας το αγαπημένο του φαγητό, όπως π.χ. τις τηγανιτές πατάτες πόσο μάλλον με μπέικον, μάλλον με ευκολία θα κατέληγε ότι αυτό που δίνει γεύση στα αγαπημένα του φαγητά είναι το λίπος!

Να όμως που έρχεται μια καινούργια μελέτη η οποία υποστηρίζει ότι τα λιπαρά δεν έχουν αυτή τη λαχταριστή γεύση την οποία ονειρευόμαστε.

Μετά το γλυκό, το ξινό, το αλμυρό, το πικρό και το ουμάμι (!) , μία έκτη γεύση έρχεται να προστεθεί που ανταποκρίνεται στην αίσθηση που μας αφήνει ένα λιπαρό φαγητό.

Σύμφωνα με τα πειράματα του Dr. Richard Mattes, καθηγητή ειδικού επί της διατροφής στο Purdue University, οι ερωτηθέντες που είχαν δοκιμάσει μία μεγάλη γκάμα φαγητών, όταν δοκίμασαν γεύσεις στις οποίες υπερτερούσε το λίπος το περιέγραφαν ως « δυσάρεστο στη γεύση».

Η ερμηνεία που δίνει ο ερευνητής στα αποτελέσματά του είναι ότι όταν απομονώνεις αποκλειστικά μία γεύση όπως το γλυκό ή εν προκειμένω το λιπαρό αυτό δεν είναι ευχάριστο στον καταναλωτή γιατί όλα είναι θέμα ισορροπιών όπως στον καφέ ή το κρασί.

Ενδεχομένως η έρευνα αυτή να ανοίγει διεξόδους για την καλύτερη κατανόηση της γεύσης και της διατροφής.

Στη συνέντευξή του στο CBS ο Dr. Richard Mattes καταλήγει ότι «η γεύση μάλλον δεν είναι τόσο περιορισμένη αίσθηση όσο πιστεύαμε!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ