16

ΔΕΚ
2017

Ανατροπή στα όσα γνωρίζαμε για το λάδι και το βούτυρο στο τηγάνισμα

Ποιο λάδι είναι πιο υγιεινό στο τηγάνισμα;

25 Μαρ 201614.30

Τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης ανατρέπουν αυτά που πιστεύαμε ως τώρα για τα λάδια και τα βούτυρα στο τηγάνισμα.

Στο Leicester οι κάτοικοι συμμετείχαν εθελοντικά σε πείραμα του τοπικού τους Πανεπιστημίου αναφορικά με το τηγάνισμα τροφών σε διαφόρων ειδών λίπη, δηλαδή σε διάφορα λάδια και βούτυρα. Έτσι, έγιναν πειράματα για το τηγάνισμα με ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λάδι από ελαιοκράμβη, ελαιόλαδο (παρθένο και μη) και λίπος χήνας.

Οι συμμετέχοντες, αφότου τηγάνιζαν στα σπίτια τους για κάποιες μέρες με ένα συγκεκριμένο τύπο λίπους, έστειλαν αυτό που έμεινε στο τηγάνι στα εργαστήρια του Leicester School of Pharmacy στο De Montfort University of Leicester, όπου ο καθηγητής Martin Grootveld και η ομάδα του ανέλυσαν τις διαφοροποιήσεις που είχε υποστεί κάθε λίπος από τις υψηλές θερμοκρασίες στο τηγάνισμα.

Και τα αποτελέσματα έδειξαν κάτι που δεν το περίμεναν: εκτός από το ελαιόλαδο, που πέρασε τις εξετάσεις με άριστα, το βούτυρο και το λίπος χήνας αποδείχθηκαν πιο υγιεινά από ορισμένα λάδια!

Σε σημείο απαγορευτικό βρέθηκαν το ηλιέλαιο και αραβοσιτέλαιο. Είχαν τόσα πολλά πολυακόρεστα που ο καθηγητής Grootveld είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτά τα λάδια να θερμαίνονται πολύ, ποτέ να μην μαγειρεύουμε με αυτά και να τα τρώμε μόνο ωμά. Το ελαιόλαδο, παρθένο ή μη, αποδείχθηκε το καλύτερο και προκάλεσε την συμβουλή του καθηγητή να προτιμούμε να μαγειρεύουμε με αυτό αλλά και όταν το έχουμε στο σπίτι ωμό να το προστατεύουμε από τις υψηλές θερμοκρασίες. Όσο για το βούτυρο και το λίπος χήνας, εξέπληξαν τους πάντες, αφού αποδείχθηκαν αρκετά υγιεινά, ερχόμενα δεύτερα μετά το ελαιόλαδο!

Όταν τηγανίζετε ή μαγειρεύετε σε υψηλή θερμοκρασία (κοντά στους 180˚C), οι μοριακές δομές των λιπών και των ελαίων που χρησιμοποιείτε αλλάζουν. Υποβάλλονται σε αυτό που ονομάζεται οξείδωση, δηλαδή αντιδρούν με το οξυγόνο του αέρα για να σχηματίσουν αλδεΰδες και υπεροξείδια λιπιδίων. Αυτό συμβαίνει και σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά με πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Σε κάποια φάση τα λιπίδια αυτά οξειδώνονται πλήρως. Η κατανάλωση ή εισπνοή αλδεΰδων, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και καρκίνου.

Πηγή: iatropedia.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(3)

Ρούχα που ξέβαψαν στο πλυντήριο; Δείτε πώς θα τα σώσετε!

Wellness Tips04 Μαρ 201720.51

Με δύο εύκολους και γρήγορους τρόπους 

10 απλοί τρόποι για να κάψετε το λίπος

Wellness Tips20 Αυγ 201615.42

Δείτε πως μπορείτε να "εξαφανίσετε" το περιττό λίπος

15 τρόποι να χάσετε βάρος στο γραφείο!

Wellness Tips21 Μαϊ 201612.38

Ποτέ μέχρι τώρα στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι άνθρωποι δεν κάθονταν τόσο!

Γιατί δεν πρέπει να πετάς αυτά τα σακουλάκια; Δες 7 πρακτικές χρήσεις τους!

Wellness Tips03 Μαϊ 201614.52

Πώς θα αξιοποιήσεις τα σακουλάκια από συσκευασίες

10 τροφές που καίνε το λίπος της κοιλιάς!

Wellness Tips03 Μαϊ 201611.38

Ενόψει καλοκαιριού δείτε τις 10 τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην καύση του λίπους

Τι να κάνεις με τα αυγά του Πάσχα που σου περίσσεψαν!

Wellness Tips02 Μαϊ 201616.54

Ιδέες για τα πασχαλινά αυγά που έμειναν 

Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα

Wellness Tips28 Απρ 201619.16

Το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα 

Μαγειρίτσα: Πώς να καθαρίσετε σωστά τα έντερα – Κίνδυνος δηλητηρίασης

Wellness Tips23 Απρ 201611.37

Πώς να καθαρίσετε τα έντερα για την Μαγειρίτσα του Πάσχα 

Πώς θα απαλλαγείτε από τα μυρμήγκια στο σπίτι σας;

Wellness Tips03 Απρ 201616.04

Ένα πρακτικό «κόλπο» σε γλιτώνει από τα μυρμήγκια στο σπίτι

Γιατί δεν πρέπει να παίρνετε το κινητό στην τουαλέτα

Wellness Tips02 Απρ 201616.47

Μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβές για την υγεία σας…

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία