Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Και όμως: Οι Έλληνες έχουν έλλειψη της «βιταμίνης του ήλιου»

Έρευνα δείχνει ότι παρουσιάζουμε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει γίνει αιτία υψηλό ποσοστό Ελλήνων να παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Ο ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα δεν αποζημιώνει τη σχετική διαγνωστική εξέταση, δυσχεραίνοντας έτσι τον εντοπισμό του προβλήματος, με αποτέλεσμα αυτό να διαιωνίζεται.

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ) διαπιστώνοντας παράλληλα ένα σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης στην χώρα μας για την αξία της βιταμίνης D στην συνολική υγεία του ανθρώπου, αλλά και για τις πηγές πρόσληψής της και τους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ενημέρωσης.

Στόχος είναι να κινητοποιηθεί το κοινό να διαγνωστεί για τυχόν ανεπάρκεια Βιταμίνης D, να δυναμώσει τον οργανισμό του με την ενδεδειγμένη πρόσληψη κατόπιν ιατρικής συμβουλής, διατηρώντας έτσι τη συνολική καλή υγεία του οργανισμού του και βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μέλη της επιστημονικής εταιρείας, με αφορμή την ενημερωτική πρωτοβουλία, ο Χρήστος Κοσμίδης, Ορθοπεδικός και πρόεδρος της ΕΕΜΜΟ εξήγησε ότι το πρόβλημα της ανεπάρκειας βιταμίνης D, εμφανίζεται πια στο σύνολο των χωρών, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.

«Η πολύωρη παραμονή μας για λόγους δουλειάς σε κλειστούς χώρους, ο ρουχισμός, η χρήση των αντηλιακών κατά την έκθεση στον ήλιο, αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση εμποδίζουν την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από τον οργανισμό μας» είπε.

«Στην Ελλάδα, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, στο παρελθόν, αναφέρουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε ηλικιωμένους, γυναίκες μετά τον τοκετό, παιδιά και έφηβους, ενώ προκαταρκτικά αποτελέσματα από πρόσφατη μελέτη, δείχνουν ότι υψηλό ποσοστό υγιών ατόμων απ’ όλη την επικράτεια - αστικός και αγροτικός πληθυσμός - παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D» πρόσθεσε ο Γεώργιος Τροβάς, Ενδοκρινολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Έρευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων «Θ. Γαροφαλίδης» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Και ο κ. Κοσμίδης συμπλήρωσε ότι «ο ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα δεν αποζημιώνει τη σχετική διαγνωστική εξέταση αίματος 25(OH)D (το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 40 και 50 ευρώ), δυσχεραίνοντας έτσι τον εντοπισμό του προβλήματος, με αποτέλεσμα αυτό να διαιωνίζεται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ