Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Nanotexnology 2016: Πρόληψη του εμφράγματος με μέθοδο από Θεσσαλονίκη!

Στόχος ελλήνων και ξένων επιστημόνων να αντικαταστήσουν τα στεντ στο μέλλον

Το ΑΠΘ επιστρατεύει τα νανοσωματίδια για να προλάβει τα εμφράγματα, όπως αποκαλύπτει το ερευνητικό πρόγραμμα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Πιο απλά, νέα μέθοδος θα επιτρέπει στα νανοσωματίδια να μεταφέρουν αντιφλεμονώδη και αντιοξειδωτικά φάρμακα στη φλεγμαίνουσα αθηρωματική πλάκα, με στόχο να την σταθεροποιούν ή να τη διαλύουν, αποτρέποντας έτσι το έμφραγμα. Τα πρώτα αποτελέσματα από εφαρμογές που έγιναν σε πειραματόζωα παρουσιάζονται αργότερα σήμερα σε στρογγυλή τράπεζα που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου Nanotexnology 2016, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Θέλουμε να αντικαταστήσουμε τα στεντ

Όπως εξηγεί η υπεύθυνη της Ομάδας Νανοϊατρικής του Εργαστηρίου Νανοϊατρικής του ΑΠΘ, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, «η αθηροθρόμβωση ουσιαστικά είναι μια διεργασία στο τοίχωμα της αρτηρίας η οποία μπορεί να προκαλέσει τη ρήξη μιας ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας, δηλαδή μιας πλάκας με υψηλή φλεγμονή, με συνέπεια ένα έμφραγμα κυρίως σε νέους ασθενείς. Ο κύριος μηχανισμός εμφράγματος είναι η ρήξη μιας αθηρωματικής πλάκας και η δημιουργία θρόμβου».

Η ερευνητική ομάδα του Δημοσθένη Κατρίτση, επισκέπτη καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, έχει αναπτύξει ένα υπολογιστικό μοντέλο με έναν υπερυπολογιστή όπου βλέπουν την ανατομία των στεφανιαίων αγγείων και να εντοπίζουν τους φυσικούς παράγοντες που επιδρούν στο τοίχωμα της αρτηρίας και προκαλούν την αθηροθρόμβωση. Δηλαδή τους φυσικούς παράγοντες που προκαλούν τη ρήξη των αθηρωματικών πλακών και τη δημιουργία του θρόμβου. Ουσιαστικά γίνεται μια ανάλυση της παθοφυσιολογίας αυτής. Η Ομάδα Νανοϊατρικής του Εργαστηρίου Νανοϊατρικής του ΑΠΘ, στοχεύει στην σύνθεση των κατάλληλων νανοσωματιδίων την αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων και εν τέλει τη θεραπεία της νόσου.

«Τα νανοσωματίδια τα οποία συνθέτουμε στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, έχουν πάρα πολύ μικρό μέγεθος και μεταφέρουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά φάρμακα τα οποία θεραπεύουν την ευάλωτη πλάκα που κινδυνεύει να σπάσει. Όταν λέμε θεραπεύουμε, το εννοούμε γιατί οι ευάλωτες πλάκες είναι πλάκες που έχουν υψηλή φλεγμονή και έχουν υψηλό οξειδωτικό στρες. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι αν μπορούμε με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα να στοχεύσουμε στην αρχή της βλάβης θα μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Ουσιαστικά στοχεύουμε σταθεροποίηση ή διάλυση της πλάκας. Αυτό μελλοντικά μπορεί να συμπληρώσει ή να αντικαταστήσει τα στεντ» εξηγεί η κ. Καραγκιοζάκη. Η Ομάδα Νανοϊατρικής έχει ως στόχο να φτάσει στις κλινικές μελέτες, καθώς τώρα γίνονται ακόμα δοκιμές σε ζώα με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Πιο επικίνδυνο στους νέους το έμφραγμα

«Κατ' αρχήν είδαμε ότι τα νανοσωματίδια δεν είναι τοξικά. Υπάρχει δηλαδή ασφάλεια στα ζωτικά όργανα, πράγμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Κάναμε επίσης κάποιες μελέτες σε αίμα ασθενών με χρήση αντιοξειδωτικών φαρμάκων. Πήραμε αίμα από ασθενείς που έχουν αυξημένο οξειδωτικό στρες, κάναμε επώαση τα νανοσωματίδια με αντιοξειδωτικά φάρμακα και είδαμε ότι η χρήση τους αμέσως επαναφέρει το οξειδωτικό στρες του αίματος του ασθενούς στα φυσιολογικά επίπεδα. Άρα σε κλινικό επίπεδο σε πρώτο φάση δείξαμε ότι τα νανοσωματίδια έχουν αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα. Τώρα συνεχίζουμε στις δοκιμές σε ζώα προκειμένου να δούμε τα ιστοπαθολογικά ευρήματα στο τοίχωμα της αρτηρίας και να προχωρήσουμε πλέον σε κλινικές μελέτες. Αν περάσουμε το επίπεδο των κλινικών μελετών η θεραπεία αυτή θα βγει στην αγορά» λέει η ερευνήτρια.

Απαντώντας στο ερώτημα ποιο θα είναι εν τέλει το όφελος για τον ασθενή υπογραμμίζει ότι «θα μειωθεί η συχνότητα των εμφραγμάτων ιδίως σε νέους ασθενείς, γιατί στους νέους το έμφραγμα είναι πιο επικίνδυνο και μπορεί να είναι και θανατηφόρο. Το παρατηρούμε αυτό σε σχέση με τους ηλικιωμένους. Οπότε θα υπάρχει μια σωστή διάγνωση και θεραπεία του προβλήματος πριν ακόμα γίνει η ρήξη της πλάκας και η πρόκληση του εμφράγματος. Δηλαδή έχουμε όχι μόνο θεραπεία και διάγνωση της αθηροθρόμβωσης αλλά έχουμε και πρόληψη των ισχαιμικών επεισοδίων στους πιο νέους ανθρώπους».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Nanotexnology 2016 θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση της Ελληνικής Πλατφόρμας Νανοϊατρικής της οποίας εκπρόσωπος είναι η κ. Καραγκιοζάκη. Σκοπός της είναι να γίνει κλινική «μετάφραση» της έρευνας της νανοϊατρικής στους ασθενείς, δηλαδή να γίνει σύνδεση των νοσοκομείων και των κλινικών γιατρών με τα ερευνητικά ιδρύματα και τα πανεπιστήμια, με τη βασική έρευνα νανοϊατρικής σε κλινική πλέον εφαρμογή ώστε να ενισχυθούν οι δράσεις και συνεργασίες.

Η Ελληνική Πλατφόρμα Νανοϊατρικής δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια και αποτελείται από εταιρείες, ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια που δραστηριοποιούνται στη Νανοϊατρική. Πέρσι είχε 70 μέλη και φέτος έχουν φτάσει τα 120. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί επίσημα η συνεργασία με το αυστριακό δίκτυο BioΝanoΝet.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: Μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα μετά από χρόνια (VIDEO)
Στόχος μας είναι να είμαστε ισχυρή αντιπολίτευση, δήλωσε – Τι είπε για την ακρίβεια και το θέμα του ντιμπέιτ
Ανδρουλάκης: Μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα μετά από χρόνια (VIDEO)