Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η πρώτη εξέταση αίματος που προβλέπει με ακρίβεια 85% τη νόσο Αλτσχάιμερ

Μια απλή εξέταση αίματος θα αποκαλύπτει πότε θα εξελιχθεί η νόσος σε άτομα με κακή μνήμη

Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν μια σειρά βιοδεικτών πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να δείξει αν ένα άτομο είναι πιθανό να διαγνωστεί στο κοντινό μέλλον με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Δυστυχώς, η νόσος Alzheimer συχνά διαγιγνώσκεται μετά τη στιγμή που οι άνθρωποι αρχίζουν να έχουν πρόβλημα μνήμης, όπως τη δυσκολία να θυμηθούν τα πρόσφατα γεγονότα ή στην επεξεργασία νέων πληροφοριών.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι σύντομα θα ετοιμάσουν ένα τεστ που θα μπορεί να ξεχωρίσει τους ασθενείς υψηλού κινδύνου και να εφαρμόζεται έγκαιρα η σωστή θεραπεία. Ο καθηγητής Paul Morgan, από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, δήλωσε: «Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι είναι δυνατό να προβλεφθεί πόσο πιθανό είναι ένα άτομο με ήπια προβλήματα μνήμης να αναπτύξει τη νόσο του Αλτσχάιμερ μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

«Ελπίζουμε να αναπτύξουμε ένα απλό τεστ αίματος που θα μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ σε ηλικιωμένα άτομα με ήπιες, και, ενδεχομένως, αθώες, διαταραχές μνήμης».

Η επιστημονική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων από το Κάρντιφ, το King s College του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μελέτησαν 292 άτομα με πρώιμα σημάδια απώλειας μνήμης, που όμως δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές, που χρηματοδοτήθηκαν από το φιλανθρωπικό κέντρο ερευνών Alzheimer's Society, επικεντρώθηκαν στις πρωτεΐνες του αίματος που συνδέονται με μια ανοσολογική απόκριση που ως γνωστόν οδηγούν σε φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Όταν οι συμμετέχοντες επανεκτιμήθηκαν από τους επιστήμονες ένα χρόνο αργότερα, περίπου το ένα τέταρτο είχε αναπτύξει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Σε αυτούς τους ασθενείς, υπήρξε μια σημαντική διαφορά στα επίπεδο τριών από τις πρωτεΐνες που μετρήθηκαν. Οι πρωτεΐνες προβλέπουν την έναρξη της νόσου του Alzheimer με ακρίβεια 85%!

Ο καθηγητής Morgan πρόσθεσε: «Η νόσος του Αλτσχάιμερ προσβάλλει περίπου 520.000 άτομα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται καθώς ο πληθυσμός γερνάει. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βρούμε νέους τρόπους για τη διάγνωση της ασθένειας σε πρώιμο στάδιο, για να έχουμε έγκαιρα την ευκαιρία να ερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε νέες θεραπείες πριν γίνει κάποια μη αναστρέψιμη βλάβη στη μνήμη και στον εγκέφαλο γενικότερα».

Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να θέσουν τα θεμέλια για μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη βιοδεικτών με συμμετοχή από πολλά πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και των φαρμακευτικών εταιρειών. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επετηρίδα Journal of Alzheimer's Disease.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί