Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη «ασπίδα» απ’ τον κίνδυνο αποβολής

Ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη μειωμένου κινδύνου αποβολής

Η πρωινή ναυτία και ο εμετός που συχνά την συνοδεύει μπορεί να είναι δυσάρεστη για τις εγκύους αλλά ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη μειωμένου κινδύνου αποβολής, ειδικά σε γυναίκες με ιστορικό αποβολών, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine, ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη Δρ Στέφανι Χινκλ, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 800 εγκύους, κατά μέσο όρο 29 ετών, οι οποίες είχαν μία ή δύο αποβολές στο παρελθόν. Από αυτές, μία στις τέσσερις (24%) είχε αποβάλλει ξανά.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, η πρωινή ναυτία και οι εμετοί σχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο κατά 50% έως 75% για νέα αποβολή. «Τα ευρήματα πρέπει να καθησυχάσουν τις γυναίκες που βιώνουν τέτοια συμπτώματα», σύμφωνα με την Δρ Χινκλ. Σε μια τυπική κύηση 40 εβδομάδων, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής το πρώτο τρίμηνο. Περισσότερο αυξάνει ο κίνδυνος για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και για όσες έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας (διαβήτη, ερυθηματώδη λύκο, διαταραχές θυρεοειδούς κ.ά.).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περίπου οκτώ στις δέκα γυναίκες (ποσοστό 80%) έχουν ναυτίες ή εμετούς ή και τα δύο. Το ποσοστό αυξάνεται σταδιακά όσο προχωρά η κύηση. Έτσι, τη δεύτερη εβδομάδα το 18% των εγκύων ανέφεραν ναυτία χωρίς εμετούς, ενώ το 4% και τα δύο. Την όγδοη εβδομάδα το 57% είχαν ναυτία, ενώ το 27% και τα δύο. Την 12η εβδομάδα το 86% είχαν ναυτία, ενώ το 35% ναυτία και εμετό. Οι νεότερες γυναίκες ήταν 25% πιθανότερο να βιώσουν ναυτίες και εμετούς, σε σχέση με τις μεγαλύτερης ηλικίας εγκύους.

Η επιστήμη δεν έχει ακόμα αιτιολογήσει επαρκώς γιατί οι γυναίκες νιώθουν εκδηλώνουν ναυτία και εμετούς και γιατί, όταν αυτό συμβαίνει, είναι πιθανότερο να έχουν επιτυχή τοκετό μετά από προηγούμενη αποβολή. Μια πιθανότητα είναι ότι ο οργανισμός «προειδοποιεί» τις γυναίκες να αλλάξουν διατροφή, να μην πίνουν αλκοόλ και να μην καπνίζουν. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι οι αυξημένες ορμόνες της εγκυμοσύνης πυροδοτούν τέτοια συμπτώματα, πράγμα που πιθανώς εξηγεί γιατί οι ναυτίες είναι περισσότερες σε κύηση διδύμων.

Πάντως οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι οι ναυτίες δεν αποτελούν ένα είδος προστασίας της εγκύου από αποβολή και ότι αν τα συμπτώματα είναι καθημερινά και έντονα, τότε θα πρέπει να πρέπει να κάνει κάποια θεραπεία για να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη, λόγω έλλειψης βάρους (πάνω από 10%) και ανεπάρκειας βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων. Επίσης τόνισαν ότι πολλές γυναίκες δεν έχουν κανένα δυσάρεστο σύμπτωμα και γεννάνε χωρίς κανένα πρόβλημα υγιή παιδιά, ενώ αντίθετα υπάρχουν γυναίκες με ναυτίες και εμετούς και παρ’ όλα αυτά μπορεί να αποβάλουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους