Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιατρική επανάσταση: Γεννήθηκε το πρώτο παιδί με 3 γονείς

Η νέα μέθοδος περιλαμβάνει DNA από 3 ανθρώπους, 2 γυναίκες και 1 άνδρα

Είναι αγόρι! Ένα αγόρι 5 μηνών είναι το πρώτο παιδί που γεννήθηκε με τη νέα τεχνική με DNA από 3 γονείς. «Αυτά είναι σπουδαία νέα και πολύ μεγάλη υπόθεση», εξηγεί ο Dusko Ilic από το King’s College του Λονδίνου. «Είναι επαναστατικό».

Όπως αποκαλύπτει το περιοδικό New Scientist, ο Αμπραχίμ έχει δύο βιολογικές μητέρες και έναν πατέρα και η γέννησή του θεωρείται «επαναστατική». Αναμένεται, όμως, να διχάσει τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και τους πολίτες του κόσμου, καθώς η τεχνική που ακολουθήθηκε έχει δεχτεί σφοδρή κριτική στο παρελθόν.

Οι μητέρα του βρέφους, Ιμπτισάμ Σαμπάν μεταφέρει το γονίδιο για το σύνδρομο Leigh –μια σπάνια γενετική ασθένεια που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα και οδηγεί στο θάνατο μέσα σε ελάχιστα χρόνια. Οι γονείς του μικρού έχασαν τα δύο πρώτα του παιδιά από το εν λόγω σύνδρομο και αποφάσισαν να ζητήσουν βοήθεια από αμερικανούς ερευνητές του κέντρου αναπαραγωγής New Hope στη Νέα Υόρκη.

Για να αποφύγουν οι γονείς τη γενετική ασθένεια εκ νέου στο επόμενο παιδί τους, αποφάσισαν να δοκιμάσουν τη νέα τεχνική με DNA από 3 γονείς. Ο καθηγητής John Zhang πήρε ένα ωάριο από τη μητέρα, αλλά και ένα ακόμη από μια δότρια. Η μέθοδος απαιτεί να εισαχθεί ο πυρήνας του ωαρίου της γυναίκας, σε ωάριο δότριας. Με αυτόν τον τρόπο το έμβρυο που θα προκύψει θα έχει το 99% του γενετικού υλικού της μητέρας ενώ το κενό από πυρήνα ωάριο της δότριας απλά προσφέρει στο αναδομημένο ωάριο της μελλοντικής μητέρας την απαιτούμενη ενέργεια για την επιβίωσή του. Στο επόμενο στάδιο ο καθηγητής προκάλεσε τη γονιμοποίηση με σπέρμα του πατέρα.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική δημιούργησε 5 έμβρυα, από τα οποία μόνο ένα κατάφερε να αναπτυχθεί κανονικά. Το συγκεκριμένο έμβρυο εμφυτεύτηκε στη μητέρα και μετά από 9 μήνες έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι! «Είναι εξαιρετικά νέα», δηλώνει o Bert Smeets του πανεπιστήμιου του Μάαστριχτ. Φυσικά, η μέθοδος αυτή δεν έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ και για αυτό ο ερευνητής πήγε σε εργαστήρια στο Μεξικό, όπου «όλα επιτρέπονται».

Μάλιστα, σύμφωνα με επίσημο εκτιμητή της διαδικασίας, η ερευνητική ομάδα δεν «έσπασε» κανέναν ηθικό επιστημονικό κανόνα, καθώς δεν χαράμισαν ανθρώπινο έμβρυο, ενώ το έμβρυο είναι αρσενικό και το παιδί δεν θα περάσει το μιτοχονδριακό του DNA. Η τελευταία ανησυχία είναι η υγεία του παιδιού. Όλες οι προσπάθειες ως σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα γενετικές ανωμαλίες. Η ερευνητική ομάδα είναι αισιόδοξη ότι το παιδί έχει πάρα πολύ λίγες πιθανότητες για μελλοντικά προβλήματα, όμως θα το παρακολουθούν στενά. «Τώρα ο στόχος είναι ακόμη περισσότερες γεννήσεις με 3 DNA για να μπορέσουμε να μελετήσουμε καλύτερα τη νέα μέθοδο», σχολίασε ο καθηγητής Smeets.  

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας
Θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να επαναλειτουργήσει το λιμάνι, που είναι το ένατο μεγαλύτερο των ΗΠΑ σε δραστηριότητα
Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας