Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

10 «σούπερ τρόφιμα» κάνουν την καρδιά σας… περδίκι

Τα καρδιακά προβλήματα είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους υγείας παγκοσμίως

Μια καλή δίαιτα είναι από τα μεγαλύτερα μας όπλα, ειδικά όταν πρόκειται για τη φροντίδα της καρδιακής μας υγείας. Μια απλή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά λαχανικά, υγιεινά έλαια και δημητριακά ολικής άλεσης προστατεύει την καρδιά σας και βελτιώνει συνολικά την υγεία και την ευεξία σας.

Η κορυφαία διατροφολόγος και συγγραφέας Sarah Flower εξηγεί τις κορυφαίες επιλογές τροφίμων, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν την υγεία της καρδιάς σας. Ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην καρδιά μας, οπότε δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές από τις προτάσεις της Sarah στη διατροφή σας και να αρχίσετε να απολαμβάνετε τα οφέλη!

1. Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει μια σειρά από βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς σας. Η ουσία Allicin, η οποία βρέθηκε σε σκελίδες σκόρδου, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις και μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και την υψηλή πίεση του αίματος.

Επίσης, το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου, ενώ χάρη στην ικανότητά του να προστατεύει από κυτταρικές βλάβες υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι προστατεύει από Αλτσχάιμερ.

2. Ντομάτα

Οι ντομάτες είναι γεμάτες από το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο έχει αποδειχθεί κλινικά ότι βοηθάει ενάντια στην υψηλή αρτηριακή πίεση, τις καρδιακές παθήσεις και της υψηλής χοληστερόλης, εμποδίζοντας την καταστροφή των κύτταρων.

Το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό μας, όταν οι ντομάτες είναι μαγειρεμένες, θρυμματισμένα ή καταναλώνονται με λίγο λίπος, όπως το ελαιόλαδο.

3. Τα λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3, είναι μια εξαιρετική πηγή σεληνίου, βιταμίνης D και πρωτεΐνης. Τα λιπαρά ψάρια όχι μόνο βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και σας προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις, ωμέγα-3, άλλα έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν τη ροή του αίματος στις αρτηρίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλότερο επίπεδο ωμέγα-3 στο αίμα έχουν 33% πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας συνιστά στα άτομα με καρδιακή νόσο να τρώνε 2 έως 3 μερίδες τροφίμων πλούσια σε ωμέγα-3 την εβδομάδα για να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς τους.

Η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και έχει μια ισχυρή αντι-διαβητική επίδραση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, καθώς και στην προστασία σας από εκφυλιστικές ασθένειες όπως ο καρκίνος και η νόσος Αλτσχάιμερ.

5. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ιδιαίτερα γνωστό για την αντιοξειδωτική δράση του, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των κυττάρων στα αιμοφόρα αγγεία (ενδοθηλιακά κύτταρα), τα οποία με τη σειρά τους, μας προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις.

Μια μελέτη στην Ιαπωνία, όπου το πράσινο τσάι καταναλώνεται ευρέως, διαπιστώθηκε ότι μείωνε τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο κατά 31% στις γυναίκες και 22% στους άνδρες.

6. Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα άλλο φρούτο το οποίο είναι γεμάτο με βιταμίνη C, φυτικές ίνες, χολίνη και λυκοπένιο. Μπορεί να βοηθάει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα να ισορροπούν, ιδιαίτερα τα τριγλυκερίδια, τα οποία όταν αυξάνονται, σκληραίνουν τοιχώματα των αρτηριών.

Επιπλέον, τα γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε πηκτίνη, έναν λιποδιαλύτη, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την εξέλιξη της αρτηριοσκλήρυνσης. Το γκρέιπφρουτ, ειδικά το κόκκινο που έχει τα υψηλότερα επίπεδα lyocopene μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

7. Αβοκάντο

Το αβοκάντο, είναι από τις πιο γνωστές υπερτροφές και είναι ιδιαίτερα επωφελής λόγω των υψηλών επιπέδων του σε βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών. Επίσης, είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Ε και μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπών, η οποία βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Τα αβοκάντο έχουν επίσης αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας πάλι για την πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριακών τοιχωμάτων.

8. Μαύρη σοκολάτα

Η σκούρα σοκολάτα περιέχει φαιναιθυλαμίνη, τη χημική ουσία που παράγουμε στον εγκέφαλό μας όταν ερωτευόμαστε. Σε έρευνες, αν τρώμε 45 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με 85% περιεκτικότητα σε κακάο κάθε μέρα μειώνουμε την κόπωση, το άγχος και τη κατάθλιψη, καθώς και βελτιώνουμε τα επίπεδα ενέργειας.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς σας. Πλούσια σε φλαβονόλες, η σκούρα σοκολάτα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει το μεταβολισμό σας για πιο αποτελεσματική καύση του λίπους. Μερικές μελέτες έχουν δείξει επίσης τα αντιοξειδωτικά σε σκούρα σοκολάτα μπορεί να αποτρέψουν την κακή χοληστερόλη από την προσκόλληση σε τοιχώματα των αρτηριών σας.

9. Βρώμη

Η βρώμη περιέχει β-γλυκάνη, μια ουσία που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κακή χοληστερόλη. Μία μεγάλη μερίδα κουάκερ κάθε μέρα μπορεί να έχει θετική επίδραση στη μείωση της χοληστερόλης!

10. Μειώστε το αλάτι

Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο της υψηλής πίεσης του αίματος και ως εκ τούτου τις καρδιακές παθήσεις. Η μείωση της πρόσληψης αλατιού κατά μόλις 1g κάθε μέρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα εντυπωσιακό 6.000 λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικά επεισόδια ή εμφράγματα ετησίως.

Για να βοηθήσει να μειώσει την πρόσληψη αλατιού, να διαβάσετε τις ετικέτες των τροφίμων και να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία δεν είναι μόνο γεμάτη με αλάτι, αλλά έχουν και υψηλότατη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κακά λίπη.

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ