Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο ξηρός καρπός που απογειώνει τη διάθεση των ανδρών!

Επίσης, θετική επίδραση ενάντια στην καρδιοπάθεια, στο διαβήτη και την παχυσαρκία

Έχει συνδεθεί στο παρελθόν με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο, καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης και πρόληψη του Αλτσχάιμερ. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά τον κάνουν να υπερέχει σημαντικά άλλων ξηρών καρπών και δικαιολογημένα.

Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να επισημάνει τα οφέλη του και για την ψυχική υγεία, αφού φάνηκε να συνδέεται με βελτίωση της διάθεσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του καθηγητή διατροφολογίας Πίτερ Πρίμπις από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nutrients, οι υγιείς άνδρες νεαρής ηλικίας που καταναλώνουν καθημερινά καρύδια απολαμβάνουν σημαντική ψυχική τόνωση.

Στη διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό σκεύασμα (placebo), διασταυρούμενη μελέτη διάρκειας 16 εβδομάδων συμμετείχαν 64 φοιτητές ηλικίας 18 έως 25 ετών. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν τρεις φέτες μπανανόψωμο καθημερινά για 16 εβδομάδες. Τις 8 από τις 16 εβδομάδες, κατά την παρασκευή του αρτοποιήματος είχαν προστεθεί στο μπανανόψωμο καρύδια. Τα καρύδια ήταν αλεσμένα ώστε το μπανανόψωμο να είναι και στις δύο περιπτώσεις παρόμοιο ως προς τη γεύση και την όψη. Η ποσότητα καρυδιού που είχε προστεθεί στο μπανανόψωμο εξασφάλισε στους συμμετέχοντες πρόσληψη ίση με μισό φλιτζάνι του ξηρού καρπού ημερησίως κατά τη διάρκεια των 8 εβδομάδων.

Σύμφωνα με τον Πρίμπις, παρατηρήθηκε βελτίωση της διάθεσης στους νεαρούς άνδρες σε ποσοστό 28%, ωστόσο δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη συσχέτιση στις γυναίκες, χωρίς οι ερευνητές να διευκρινίζουν τους λόγους που παρατηρείται αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, παλαιότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα καρύδια έχουν θετική επίδραση όσον αφορά την καρδιοπάθεια, τον διαβήτη και την παχυσαρκία, και τώρα αναδεικνύονται τα οφέλη τους και για γνωστικές παραμέτρους, όπως η ψυχική διάθεση.

Πηγή: onmed.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ