Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Γροθιά» διατροφής στα προβλήματα των νεφρών

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει από 20% έως 30% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από προβλήματα των νεφρών να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 15.000 πάσχοντες από χρόνια νεφρική νόσο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει από 20% έως 30% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και σχετίζεται με 46 λιγότερους θανάτους ανά 1.000 ασθενείς σε διάστημα μιας πενταετίας.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φυτικής προελεύσεως, μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φυτικές ίνες) καθώς και σε ψάρια. Τα νέα ευρήματα θα δημοσιευθούν σε επερχόμενο τεύχος της Κλινικής Επιθεώρησης της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (CJASN).

«Η χρόνια νεφρική νόσος προσβάλλει το 10% έως 13% των ενηλίκων και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών και πρόωρου θανάτου»,δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζιοβάνι Στριπόλι, από το Πανεπιστήμιο του Μπάρι, στην Ιταλία. «Η συνήθης τακτική είναι να συνιστάται στους ασθενείς να περιορίζουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως ο φώσφορος, οι πρωτεΐνες και το νάτριο, δηλαδή το αλάτι, αλλά τα εμπειρικά στοιχεία δείχνουν πως ακόμα κι αν οι ασθενείς τηρήσουν αυτές τις οδηγίες - πράγμα που αντικειμενικά είναι δύσκολο - λίγο επηρεάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου».

Ωστόσο, «ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η διατροφή στο σύνολό της μπορεί να είναι πιο σημαντική». Για να διερευνήσουν το θέμα ο δρ Στριπόλι και συνάδελφοί του στην Αυστραλία εξέτασαν την ιατρική βιβλιογραφία, εντοπίζοντας επτά μελέτες διατροφής, με συνολικώς 15.285 ασθενείς, που ταίριαζαν στα κριτήρια τα οποία είχαν θέσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη