24

ΙΟΥΛ
2017

Το ποσοστά ατεκνίας αναμένεται να αυξηθούν και άλλο

Η υπογεννητικότητα «σαρώνει» την Ευρώπη

11 Ιαν 201722.28

Γαλλική έρευνα έκανε μια σύγκριση των ποσοστών των άτεκνων γυναικών μεταξύ αυτών που γεννήθηκαν στην Ευρώπη από το 1900 ως το 1972. Μια γυναίκα στις τέσσερις μεταξύ αυτών που γεννήθηκαν την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα δεν έκανε παιδί.

Αντιθέτως για τις γυναίκες που γεννήθηκαν μετά το 1970, η αναλογία αυτών που έμειναν άτεκνες είναι περίπου μια στις επτά (14%), σύμφωνα με το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Μελετών.

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών νεαρών ανδρών που ήταν σε ηλικία γάμου, και η οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1930, που ανάγκασε αυτούς που ζούσαν σε πιο φτωχές χώρες να μεταναστεύσουν σε πιο πλούσιες, αποτελούν τη βασική αιτία αυτής της "μαζικής καθυστέρησης της μητρότητας" που διαπιστώνεται στις αρχές του 20ου αιώνα.

Χάρη στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, τα ποσοστά της ατεκνίας μειώθηκαν πολύ στη συνέχεια, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ως το 1975 είχαμε μια έκρηξη της τεκνοποίησης: οι γυναίκες αποκτούσαν κατά μέσον όρο 2,1 παιδιά και από αυτές που γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1940 μόνον μια στις δέκα κατά μέσον όρο έμεινε άτεκνη.

Ωστόσο η τεκνοποίηση δεν σταμάτησε έκτοτε να μειώνεται, υπογραμμίζει το ινστιτούτο, φτάνοντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ευρώπη: κατά μέσον όρο 1,7 παιδιά για τις γυναίκες που γεννήθηκαν το 1974.

"Η αποτελεσματική αντισύλληψη, η τεκνοποίηση σε μεγαλύτερη ηλικία, η μεγαλύτερη αστάθεια στους δεσμούς, η επιθυμία για μια δουλειά πάνω από όλα καθώς αντιμετωπίζεται μια όλο και μεγαλύτερη έλλειψη σταθερότητας και η αυξανόμενη οικονομική ανασφάλεια" μπορεί να ευνοούν αυτήν τη μείωση της τεκνοποίησης, υπογραμμίζεται από τους ερευνητές.

Οι ταχύτεροι ρυθμοί σε αυτή την αύξηση του ποσοστού των άτεκνων γυναικών εντοπίζεται στις χώρες της νότιας Ευρώπης, καθώς έως και μια γυναίκα στις τέσσερις από αυτές που έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του 1970 στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία μπορεί να μείνει άτεκνη.

Στις χώρες αυτές, που αντιμετωπίζουν "δυσκολίες στην αγορά εργασίας" και "αξιοσημείωτες ανισότητες μεταξύ των φύλων οι οποίες καθιστούν δύσκολο το συμβιβασμό δουλειάς και οικογένειας", το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή αυτό που ήταν μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, προβλέπει το ινστιτούτο.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Αδυνάτισμα: Τελικά πόσα γεύματα πρέπει να τρώμε την ημέρα;

Υγεία-Επιστήμη21 Ιουλ 201714.50

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη από ερευνητές στις ΗΠΑ και την Τσεχία

Φρούτα-λαχανικά: Ποια έχουν τα περισσότερα και ποια τα λιγότερα φυτοφάρμακα

Υγεία-Επιστήμη21 Ιουλ 201714.10

Σύμφωνα με τον ετήσιο οδηγό της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας - Οι ειδικοί εξέτασαν 48 είδη συμβατικών φρούτων και λαχανικών 

Προετοιμασία φαγητού: 6 λάθη που μπορεί να σας αρρωστήσουν

Υγεία-Επιστήμη21 Ιουλ 201713.00

Τι δείχνουν οι έρευνες για την ασφάλεια των τροφίμων 

Ανδρολόγοι: Οι 10 λόγοι που το… Survivor απογείωσε τη σεξουαλική ζωή!

Υγεία-Επιστήμη18 Ιουλ 201714.15

Διπλάσιες σεξουαλικές επαφές όσοι έβλεπαν το τηλεπαιχνίδι 

Θεσσαλονίκη: Οι 2 πρωτοποριακές χειρουργικές τεχνικές που αλλάζουν ζωές (ΦΩΤΟ)

Υγεία-Επιστήμη18 Ιουλ 201702.07

«Οι ασθενείς ξυπνούν χωρίς το πρόβλημα», λένε οι επιστήμονες 

ΠΟΥ: 1 στα 10 παιδιά δεν έκανε κανένα εμβόλιο το 2016

Υγεία-Επιστήμη17 Ιουλ 201718.50

Χάρη στον εμβολιασμό αποφεύγονται κάθε χρόνο 2-3 εκατ. θάνατοι από διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη και ιλαρά, υπενθυμίζουν ο ΠΟΥ και η Unicef

Το πλοίο της Greenpeace, Rainbow Warrior, στα ελληνικά νησιά

Υγεία-Επιστήμη17 Ιουλ 201718.00

Πανευρωπαϊκή περιοδεία για λιγότερο πλαστικό και περισσότερη Μεσόγειο

Μουρουνέλαιο: Μια αστείρευτη πηγή ζωής και υγείας

Υγεία-Επιστήμη14 Ιουλ 201721.12

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ω-3 λιπαρά και το μουρουνέλαιο

Ασφάλεια τροφίμων: Τα 5 συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε

Υγεία-Επιστήμη14 Ιουλ 201721.00

Μην παραβιάζετε τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία