20

ΙΑΝ
2018

Προστατεύστε την υγεία του παχέος σας εντέρου

Γιατί πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος;

11 Ιαν 201722.50

Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξάνει κατά σχεδόν 60% τον κίνδυνο εκδηλώσεως μίας επώδυνης νόσου του παχέος εντέρου, αναφέρουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε ανάλυση της διατροφής χιλιάδων ανδρών επί 26 χρόνια ανακάλυψαν ότι έξι γεύματα με μοσχάρι, χοιρινό, αρνί ή κιμά (αλλά όχι αλλαντικών) την εβδομάδα αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εκδηλώσεως εκκολπωματίτιδας. Επιπλέον, κάθε ημέρα της εβδομάδας που καταναλώνεται κόκκινο κρέας, ο κίνδυνος εκκολπωματίτιδας αυξάνεται κατά 18%, ενώ αντιθέτως η υποκατάσταση του κόκκινου κρέατος με λευκό (ψάρια και πουλερικά) μειώνει τον κίνδυνο.

Η εκκολπωματίτιδα είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή σε μικρούς «σάκους» οι οποίοι αναπτύσσονται στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου από προβολή του βλεννογόνου ιστού που το επιστρώνει. Τα εκκολπώματα δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων πιέσεων που ασκούνται στο έντερο εξαιτίας κυρίως της δυσκοιλιότητας, η οποία είναι συχνότερη σε ανθρώπους που δεν τρώνε αρκετές φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής).

Άλλοι παράγοντες που έχουν σχετισθεί με αυτά είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή. Όταν παγιδευτούν κόπρανα ή αναπτυχθούν μικρόβια μέσα στα εκκολπώματα, αναπτύσσεται φλεγμονή, δηλαδή εκκολπωματίτιδα.

Υπολογίζεται ότι το 5% των ενηλίκων πάσχουν από εκκολπωματική νόσο μέχρι να γίνουν 40 ετών και ότι τουλάχιστον οι μισοί την έχουν στα 80 τους χρόνια. Απ’ όλους αυτούς τους ασθενείς, ένας στους πέντε ασθενείς θα εκδηλώσουν τουλάχιστον μία κρίση εκκολπωματίτιδας στη διάρκεια της ζωής τους.

Αν και τα εκκολπώματα (ή εκκολπωματική νόσος) συχνά δεν προκαλούν ούτε καν συμπτώματα, το 4% των ασθενών εκδηλώνουν οξείες ή χρόνιες επιπλοκές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται διάτρηση του εντέρου, αποστήματα και συρίγγια.

Στην παρούσα μελέτη, η δρ Γιν Κάο, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν την διατροφή 46.461 ανδρών, ηλικίας 40 έως 75 ετώ, για να μάθουν περισσότερα για τις αιτίες της νόσου. Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Gut, στη διάρκεια 26 ετών παρακολούθησης, 764 από τους εθελοντές τους εκδήλωσαν εκκολπωματίτιδα.

Η ανάλυση της διατροφής τους έδειξε ότι το κόκκινο κρέας, αλλά όχι το επεξεργασμένο, αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως της φλεγμονής. Αντιθέτως, η αυξημένη κατανάλωση πουλερικών και ψαριών όχι μόνο δεν τον αυξάνει, αλλά για κάθε μερίδα κόκκινου κρέατος που υποκαθιστάται από αυτά τα προϊόντα, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 20%.

Η δρ Κάο τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η συχνότητα της εκκολπωματίτιδας, κυρίως στους νέους, γεγονός που αποδίδεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Οι ερευνητές δεν ξέρουν με ποιον μηχανισμό αυξάνει το πολύ κόκκινο κρέας τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας, αλλά εικάζουν ότι πιθανώς διαταράσσει την ισορροπία των μικροβίων (μικροβίωμα) του εντέρου και έτσι ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη των εκκολπωμάτων.

 

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Typosthes.gr Social Media Awards 2017

Έχετε ακατανίκητη όρεξη για γλυκά; Φταίνε οι εγκεφαλικοί νευρώνες!

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201823.30

Επηρεάζουν την επιθυμία του ανθρώπου για υδατάνθρακες

Μωρό που μπουσουλάει: Ποιον κίνδυνο κρύβουν τα χαλιά

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201823.30

O οργανισμός των βρεφών δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος

Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου – Ποιες τροφές περιλαμβάνει

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201823.10

Συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων που οδηγεί σε προβλήματα στο παχύ έντερο

Νέα πραγματικότητα: Η εφηβεία κρατάει από τα 10 έως… τα 24 έτη!

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201823.00

Αλλάζει η επικρατούσα άποψη για το πότε ξεκινάει η ενήλικη ζωή

NASA: Επιτυχείς δοκιμές «μίνι» πυρηνικού αντιδραστήρα

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201822.45

Στόχος η παραγωγή ενέργειας στον Άρη

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει καταιγιστικές αλλαγές στα smartphones

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201822.33

«Θα γίνει ένα σύμβολο, όπως ακριβώς ήταν και η ατμομηχανή στην έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης»

Το Ελληνικό ελαιόλαδο σταμάτησε τη νόσο Αλτσχάιμερ

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201822.20

Σε πείραμα στο πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας

«Γέφυρα» ζωής από τη Σάμο σε Αθήνα και Γερμανία

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201817.00

Για να μεταφερθούν όργανα γυναίκας που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή 

Ο Έλληνας ογκολόγος που ανακάλυψε τεστ για 8 διαφορετικούς καρκίνους (Video)

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201813.00

Σημαντικό βήμα για τη δημιουργία καθολικού τεστ αίματος που θα ανιχνεύει όλους τους καρκίνους

Νέα έρευνα: Η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί μόνο με την αναπνοή

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201812.30

Χωρίς καν βήχα ή φτάρνισμα - Τι έδειξε μελέτη ερευνητών από πανεπιστήμια των ΗΠΑ

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία