Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απειλή εξαφάνισης για το 60% των πρωτευόντων θηλαστικών παγκοσμίως

Ενώ το 75% παρουσιάζει ανησυχητική συρρίκνωση πληθυσμών

Οι πλησιέστεροι συγγενείς του ανθρώπου κινδυνεύουν: Περίπου το 60% των πρωτευόντων σε όλο τον κόσμο, συνολικά πάνω από 500 είδη πιθήκων, μαϊμούδων και λεμούριων, απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση, ενώ το 75% παρουσιάζει ανησυχητική συρρίκνωση πληθυσμών.

«Για πολλά από αυτά τα πλάσματα βρισκόμαστε πραγματικά στην ενδέκατη ώρα» δήλωσαν οι συντάκτες της σχετικής μελέτης στην επιθεώρηση Science Advances. Σε μερικά είδη όπως o κινεζικός γίββωνας, ο συνολικός πληθυσμός περιορίζεται σε λιγότερα από 30 άτομα.

Οι κυριότερες απειλές για τα πρωτεύοντα είναι η αποδάσωση, το κυνήγι, το παράνομο εμπόριο και η κατασκευή υποδομών όπως δρόμοι και ορυχεία. Η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνουν την κατάσταση.

«Δυστυχώς σε 25 χρόνια πολλά είδη πρωτευόντων θα έχουν εξαφανισθεί, εκτός και αν η προστασία τους καταστεί παγκόσμια προτεραιότητα» δήλωσε ο καθηγητής Πολ Γκάρμπερ του Πανεπιστημίου του Ίλινοϊ, επικεφαλής της μελέτης. Τέσσερις μόνο χώρες (Βραζιλία, Ινδονησία, Μαδαγασκάρη, Δημοκρατία του Κονγκό) φιλοξενούν τα δύο τρίτα όλων των ειδών πρωτευόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη