Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το εργασιακό στρες σχετίζεται με 4 μορφές καρκίνου

Προσοχή στους εργαζομένους με καθημερινό στρες

Οι εργαζόμενοι που βιώνουν επί χρόνια έντονο στρες στη δουλειά τους ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως τεσσάρων διαφορετικών μορφών καρκίνου, υποστηρίζουν Καναδοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με χιλιάδες εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι εργάζονταν υπό συνθήκες έντονου στρες επί τουλάχιστον 15 χρόνια είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του στομάχου, καθώς και μη Χότζκιν λέμφωμα (είναι ένας αιματολογικός καρκίνος).

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Preventative Medicine, αν και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το στρες έχει πολλές αρνητικές εκβάσεις στην υγεία, η συσχέτισή του με τον καρκίνο είναι τουλάχιστον αδύναμη.

Έτσι, αποφάσισαν να εξετάσουν το εργασιακό στρες σε 3.103 εθελοντές οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με καρκίνο και σε 512 υγιείς συνομηλίκους τους. Όπως διαπίστωσαν, η εργασία σε τουλάχιστον μία στρεσογόνο δουλειά επί τουλάχιστον 15 έτη σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως τεσσάρων από τις 11 μορφές καρκίνου που εξετάστηκαν. Έτσι, λ.χ., σχετιζόταν με 33% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου του πνεύμονα, 51% περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και 53% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου του στομάχου.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ εξέτασαν ποια χαρακτηριστικά της δουλειάς σχετίζονται ισχυρότερα με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι παίζουν ρόλο ο αυξημένος φόρτος εργασίας, η πίεση για εκπλήρωση συγκεκριμένων προθεσμιών, η επαγγελματική ανασφάλεια, τα οικονομικά προβλήματα, η επικινδυνότητα της εργασίας, αλλά και η επαφή με πελάτες. Άλλοι συμβάλλοντες παράγοντες είναι η συνεχής επίβλεψη από ανωτέρους, οι διαπροσωπικές διαμάχες και οι πολύωρες μετακινήσεις από και προς τη δουλειά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εργασιακό στρες ανοίγει το δρόμο στον καρκίνο όχι μόνο εξαιτίας των μεταβολών που επιφέρει στον οργανισμό, αλλά και επειδή μάς ωθεί προς ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το τσιγάρο, το ποτό και η υπερκατανάλωση φαγητού που αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκρέκας: Στα περυσινά επίπεδα και χαμηλότερα, οι τιμές για το Πασχαλινό τραπέζι
«Η προσπάθειά μας δεν μένει μόνο στο θέμα του καλαθιού. Έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά παρεμβάσεων», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης
Σκρέκας: Στα περυσινά επίπεδα και χαμηλότερα, οι τιμές για το Πασχαλινό τραπέζι