Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αισιοδοξία για το νέο –υπό ανάπτυξη- εμβόλιο για τον ιό του έρπητα

Στόχος η θεραπεία του έρπητα των γεννητικών οργάνων

Ένα υπό ανάπτυξη εμβόλιο για τον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων (HSV2) εμφανίζει ισχυρή προστατευτική δράση σε ποσοστό έως 98% σε πειραματόζωα, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των προκλινικών δοκιμών σε χοίρους και μαϊμούδες. Μετά από αυτά τα άκρως ενθαρρυντικά ευρήματα, προγραμματίζονται οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους εντός του 2017 ή του 2018.

Περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον εν λόγω ιό. Στις ανεπτυγμένες χώρες περίπου ένας στους έξι ανθρώπους ηλικίας 15 έως 49 ετών έχει μολυνθεί με τον HSV2, ενώ σε μερικές χώρες της Αφρικής έχει μολυνθεί πάνω από ο μισός ενήλικος πληθυσμός. Η μόλυνση με τον ιό, μεταξύ άλλων προβλημάτων, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό HIV του AIDS. Συχνά οι μολυσμένες μητέρες μεταδίδουν τον ιό στα μωρά τους.

Οι γιατροί εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες αναζητούν απεγνωσμένα ένα εμβόλιο –που σήμερα ακόμη δεν υπάρχει- για να σταματήσουν την παγκόσμια πανδημία. Μέχρι σήμερα κανένα υποψήφιο εμβόλιο δεν είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές. Ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα μορφή για μεγάλα διαστήματα στο σώμα και αποφεύγει την ανίχνευσή του από το ανοσοποιητικό σύστημα, με συνέπεια οι άνθρωποι να μη μπορούν να τον «ξεφορτωθούν».

Τώρα, οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον καθηγητή λοιμωδών νόσων Χάρβεϊ Φρίντμαν του Ινστιτούτου Ανσολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Pathogens”, ανέπτυξαν ένα νέο εμβόλιο που δημιουργεί τρία ξεχωριστά αντισώματα, από τα οποία το ένα εμποδίζει τον ιό να μολύνει τα κύτταρα και τα άλλα δύο τον εμποδίζουν να μπλοκάρει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Πρόκειται για μια καινοτόμα στρατηγική και δουλεύει θαυμάσια. Κανένα άλλο υποψήφιο εμβόλιο δεν έχει αφήσει τόσες υποσχέσεις», δήλωσε ο δρ Φρίντμαν, ο οποίος ήδη συζητά με φαρμακευτικές εταιρείες για την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

Το εμβόλιο χορηγείται τρεις φορές σε μηνιαία χρονικά διαστήματα (η τρίτη δόση θα μπορούσε να δοθεί και μετά από έξι μήνες). Αν το εμβόλιο αποδειχθεί στους ανθρώπους τόσο αποτελεσματικό όσο και στα πειραματόζωα, τότε εκτιμάται ότι ο ιός HSV2 θα είναι δυνητικά κολλητικός μόνο κάθε δύο μέρες ανά 1.000 μέρες, πράγμα που ουσιαστικά θα σταματήσει την ικανότητά του να εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eurojackpot
Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα

Ήρθε και στην χώρα μας για να κάνει τα όνειρα μας πραγματικότητα! Το Eurojackpot με τα τεράστια έπαθλα ξεκίνησε και στην Ελλάδα,...

Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα