Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Θεσσαλονίκη ΔΕΝ είναι «πρωταθλήτρια» στα ναρκωτικά

Ούτε στις ψυχοτρόπες ουσίες - Δεν αποτελούν κίνδυνο για τους κατοίκους μέσω των λυμάτων

Συνέντευξη στον Γιώργο Καλλίνη

Τελικά είναι η Θεσσαλονίκη «πρωταθλήτρια» στην κατανάλωση ναρκωτικών, όπως ισχυρίζονται άρθρα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα; Η Σοφία Βελούτσου, υπεύθυνη για την επίμαχη έρευνα του 2014 η οποία ξανά ανακαλύφθηκε πρόσφατα και δημοσιεύτηκε με υπερδραματοποιημένους τίτλους -προκαλώντας αρνητική δημοσιότητα για την πόλη μας- εξήγησε στο «typosthes.gr» ότι η Θεσσαλονίκη σε καμία από τις κατηγορίες κατανάλωσης ναρκωτικών δεν σημείωσε πρωτιά.

Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, η ειδικός τόνισε ότι «το πραγματικό ενδιαφέρον της έρευνας, εκτός από την σωστή καταγραφή της χρήσης ναρκωτικών, είναι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να πάρουμε αυτά τα στοιχεία, μιας και μέχρι τώρα όλα γίνονταν μέσα από στατιστικές έρευνες και στοιχεία της αστυνομίας και των νοσοκομείων».

Ποια είναι τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η χρήση κοκαΐνης στην πόλη της Θεσσαλονίκης κυμαίνεται μεταξύ 0.036 και 0.095 γραμμαρίων ανά ημέρα και ανά 1000 κατοίκους. Συγκρίνοντας την κατανάλωση αυτή με άλλων χωρών, στις οποίες εφαρμόστηκε η ίδια μέθοδος φαίνεται ότι στη Θεσσαλονίκη η χρήση κοκαΐνης είναι περιορισμένη. Στην περίπτωση της ηρωίνης ωστόσο, η κατανάλωση ηρωίνης είναι μάλλον αυξημένη σε σχέση με άλλων χωρών. Στην πόλη μας η χρήση ηρωίνης όπου είναι 2.9-5.5 ανά 1000 κατοίκους ενώ στο Μιλάνο 2.3 και στην Καταλονία 4.6.

Η κάνναβη είναι η ουσία που κυριαρχεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης (18,2 – 43,0 δόσεις ανά ημέρα και ανά 1000 κατοίκους) αλλά και σε σύγκριση με άλλες χώρες η χρήση της είναι μάλλον αυξημένη. Αντίστοιχα στο Μιλάνο της Ιταλίας με πληθυσμό 1.5 εκ κατοίκους οι δόσεις αυτές ημερησίως ανά 1000 κατοίκους είναι 24, ενώ στην Καταλονία της Ισπανίας με δύο εκατομμύρια περίπου πληθυσμό φτάνουν τις 27.

Όσον αφορά την ανίχνευση των ψυχοτρόπων φαρμακευτικών ενώσεων, εάν συγκρίνουμε τις ποσότητες που μετρήθηκαν κατά τη δειγματοληψία στην πόλη της Θεσσαλονίκης με τα δεδομένα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση θα δούμε ότι η κατανάλωση των ουσιών αυτών είναι αρκετά περιορισμένη σε σχέση με άλλες χώρες.

Υπάρχει κίνδυνος για το έδαφος;

Η κ. Βελούτσου εξήγησε ότι οι πιθανότητες οι ναρκωτικές και ψυχοτρόπες ουσίες να αποτελούν απειλή για την υγεία μας μέσω των λυμάτων είναι πολύ μικρή. «Οι ουσίες αυτές είναι μάλλον δύσκολο να καταλήξουν στο έδαφος ακόμη και αν «επιβιώσουν» της επεξεργασίας. Επίσης, είναι σε πολύ μικρές ποσότητες για να απειλήσουν την ανθρωπινή υγεία. Το δεύτερο κομμάτι της εργασίας μου ήταν να δω την πορεία των ουσιών και καμία από τις παραπάνω ενώσεις δεν επιβίωσε της επεξεργασίας στην οποία υπόκεινται τα λύματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν από μελέτη των λυμάτων όπως αυτά φθάνουν στην μονάδα επεξεργασίας. Ωστόσο, εάν θέλουμε να ψάξουμε περισσότερο το θέμα μπορούμε να δούμε την συζήτηση που γίνεται για την τύχη των φαρμακευτικών ουσιών που επιβιώνουν μετά την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, μιας και είναι παρόμοιες ουσίες».

«Σε δείγματα που ελήφθησαν από την είσοδο της μονάδας επεξεργασίας υγρών λυμάτων της Θεσσαλονίκης, έγινε στοχευμένη αναζήτηση για μερικά από τα πιο γνωστά ναρκωτικά και κάποιες φαρμακευτικές ψυχοτρόπες ουσίες. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση ήταν: Υγρή Χρωματογραφία Υπερύψηλης Απόδοσης Συζευγμένη με Φασματομετρία Μαζών (UPLC - MS/MS). Το όργανο που χρησιμοποιήθηκε είναι δωρεά από το Ίδρυμα Σταυρος Νιάρχος», κατέληξε η ειδικός.

Η έρευνα έγινε στο Εργαστήριο Έλεγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του τμήματος Χημείας ΑΠΘ από την Σοφία Βελούτσου, υπό την επίβλεψη του καθ. Κωνσταντίνου Φυτιάνου κ με την συνεργασία της ομάδας Envilab.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ