Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

9 τρόποι που το σώμα μας χρησιμοποιεί για να μας προστατεύσει

Μας προστατεύει 24 ώρες την ημέρα από διάφορους κινδύνους

Το σώμα μας είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός πολλών βιολογικών κύκλων και συστημάτων που συχνά δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε. Μας προστατεύει 24 ώρες την ημέρα από μια σειρά πραγμάτων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μας βλάψουν. Σας παρουσιάζουμε εννέα τρόπους που έχει το σώμα και δεν είχατε συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για μηχανισμούς άμυνας.

Ο βασικός λόγος που χασμουριόμαστε είναι για να μπει αέρας στον εγκέφαλο σε περίπτωση που έχει «υπερθερμανθεί».

Συνήθως φτερνιζόμαστε όταν μέσα από την μύτη μας πάνε να εισχωρήσουν μικρόβια, σκόνη ή άλλα αλλεργιογόνες ουσίες, τις οποίες το σώμα μας προσπαθεί να απομακρύνει.

Ενστικτωδώς τεντωνόμαστε το πρωί , προκειμένου να προετοιμάσουμε το σώμα μας για την κόπωση που πρόκειται να ακολουθήσει μέσα στη ημέρα. Ταυτόχρονα, το τέντωμα “ξυπνάει” τους μυς, αποκαθιστά την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει την διάθεση μας.

Όταν τρώμε πολύ γρήγορα καταπίνουμε μεγάλα κομμάτια τροφής ή όταν τρώμε πολύ, ερεθίζεται το πνευμογαστρικό νεύρο, το οποίο συνδέεται με το στομάχι και το διάφραγμα. Το αποτέλεσμα είναι ο λόξυγκας.

Βραδινό τράνταγμα

Υπάρχουν στιγμές που όταν ξαπλώνουμε για ύπνο ξαφνικά πεταγόμαστε ή τρανταζόμαστε με αποτέλεσμα να ξυπνήσουμε. Πολλοί το περιγράφουν σαν ένα ηλεκτροσόκ. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή η αναπνοή μας γίνεται όλο και λιγότερο έντονη, πέφτουν οι παλμοί μας και χαλαρώνουν οι μυς μας. Ο εγκέφαλός μας τότε, ερμηνεύει αυτά τα χαρακτηριστικά ως προάγγελο θανάτου και γι' αυτό μας προειδοποιεί με ένα τράνταγμα.

Ζάρωμα των άκρων

Το ζάρωμα που εμφανίζεται στο δέρμα των χεριών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα αντιλαμβάνεται την υγρασία και προετοιμάζεται σε περίπτωση που χρειαστεί να πιαστεί από κάποια επιφάνεια χωρίς να γλιστρήσει.

Απώλεια μνήμης

Η απώλεια της μνήμης που συμβαίνει συχνά μετά την επέλευση δυσάρεστων εμπειριών. Οι εγκέφαλοί μας διαγράφουν κυριολεκτικά τις πιο φοβερές στιγμές από τις αναμνήσεις μας.

Η πρωταρχική λειτουργία του ανατριχιάσματος είναι να προσπαθήσει να μειώσει την θερμότητα που πάει να φύγει από τους πόρους μας, προκειμένου να διατηρήσει την θερμοκρασία του.

Εκτός από το να ενεργούν ως προστασία για το βλεννογόνο του ματιού μας, όταν ξένα αντικείμενα έρθουν σε επαφή μαζί του, τα δάκρυα χρησιμοποιούνται ως μέσο της «συναισθηματικής άμυνας». Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στις στρεσογόνες καταστάσεις ο οργανισμός δημιουργεί μια νέα ισχυρή πηγή ερεθισμού, προκειμένου να αποσπάσει τον άνθρωπο από τον πόνο που αντιμετωπίζει.

Πηγή: cnn.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 5 λέξεις «κλειδιά» για τη Θεσσαλονίκη του αύριο – Ποια τα ατού, ποια τα «αγκάθια»
Ημερίδα της Marketing Greece με κεντρικό μήνυμα «Από το Χθες στο Αύριο. Μαζί διαμορφώνουμε το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης»
Οι 5 λέξεις «κλειδιά» για τη Θεσσαλονίκη του αύριο – Ποια τα ατού, ποια τα «αγκάθια»
Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση - Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα
Ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιος κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών
Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση - Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα