22

JUN
2018

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αντικειμενική μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση

Εξέταση αίματος βρίσκει με ακρίβεια τη νόσο Πάρκινσον

09 Feb 201719.50

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανέπτυξε μια εξέταση αίματος που μπορεί να διακρίνει αν τα συμπτώματα ενός ασθενούς προκαλούνται από τη νόσο του Πάρκινσον ή από τα άτυπα παρκινσονικά σύνδρομα (Προϊούσα Υπερπυρηνική Παράλυση, Ατροφία Πολλαπλών Συστημάτων, Φλοιοβασική Εκφύλιση).

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Neurology, οι ερευνητές από τη Μ. Βρετανία και τη Σουηδία, με επικεφαλής τον Όσκαρ Χάνσον του Πανεπιστημίου του Λουντ, βρήκαν ότι η συγκέντρωση μιας πρωτεΐνης των νεύρων στο αίμα επιτρέπει τη σωστή διαφορική διάγνωση, με ακρίβεια ανάλογη με την μέτρηση του επιπέδου της ίδιας πρωτεΐνης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Σήμερα, επειδή δεν υπάρχει αντικειμενική μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον και των συναφών διαταραχών, συνήθως ο νευρολόγος κάνει τη διάγνωση με βάση τα κλινικά συμπτώματα του ασθενούς. Όμως, ακόμη και έμπειροι γιατροί κάνουν λανθασμένες διαγνώσεις, ιδίως αν πρέπει να διακρίνουν τη νόσο Πάρκινσον από τα παρκινσονικά σύνδρομα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν λοιπόν ότι η πρωτεΐνη NfL, που αποτελεί μέρος των νευρικών κυττάρων, μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα και στο νωτιαίο υγρό, όταν τα νευρικά κύτταρα πεθαίνουν. Τα επίπεδα της πρωτεΐνης είναι χαμηλότερα στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον από ό,τι με τα άτυπα παρσκινσονικά σύνδρομα.

 

Η έρευνα

Οι επιστήμονες εξέτασαν 504 ανθρώπους, υγιείς και ασθενείς που είχαν νόσο Πάρκινσον ή κάποιο άτυπο παρκινσονικό σύνδρομο για λίγα ή περισσότερα χρόνια. Το νέο τεστ αίματος αποδείχθηκε ακριβές στη διάγνωση τόσο όσων ήταν ασθενείς σε αρχικό στάδιο, όσο και σε πιο προχωρημένο.

Η ακρίβεια της εξέτασης είναι ανάλογη με εκείνη του πιο επεμβατικού τεστ ανάλυσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Η ευαισθησία της φθάνει το 82% (ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων που ανιχνεύονται ορθά ως θετικά) και η ειδικότητά της το 91% (ποσοστό αρνητικών αποτελεσμάτων που ανιχνεύονται ορθά ως αρνητικά). Για τα πρώιμα στάδια της νόσου, τα αντίστοιχα ποσοστά ευαισθησίας και ειδικότητας του τεστ είναι 70% και 80%.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξέταση προς το παρόν δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στα διαφορετικά άτυπα παρκινσονικά σύνδρομα, κάτι που επαφίεται στους νευρολόγους να το κάνουν, με βάση μια σειρά από συμπτώματα του ασθενούς. Συνεπώς χρειάζεται βελτίωση και δεν είναι έτοιμη για ευρεία χρήση.

«Όταν ο γιατρός υποπτεύεται ότι πρόκειται είτε για νόσο Πάρκινσον είτε για άτυπο παρκινσονικό σύνδρομο, μια απλή εξέταση αίματος θα τον βοηθά να κάνει πιο ακριβή διάγνωση. Τα άτυπα αυτά σύνδρομα είναι σπάνια, αλλά γενικά εξελίσσονται πιο γρήγορα και είναι πιθανότερο να αποδειχθούν θανατηφόρα, σε σχέση με τη νόσο Πάρκινσον. Γι' αυτό είναι σημαντικό για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να μπορούν νβα τύχουν έγκαιρα της καλύτερης δυνατής θεραπείας και να σχεδιάσουν τις μελλοντικές ανάγκες τους», εξηγεί ο Δρ Χάνσον.

 

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Θες να χάσεις κιλά; Ώρα να δοκιμάσεις τον χυμό της Jennifer Lopez!

Ένα ενεργειακό smoοthie με βάση το σπανάκι


Δέρμα που ζαρώνει: Τι φταίει και τι πρέπει να κάνετε

Το λεπτό και ζαρωμένο δέρμα είναι πιο συνηθισμένο σε ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα


Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Μην έχετε το κινητό στην τσέπη

Ενδεχόμενο η ακτινοβολία τους να είναι επιβλαβής για την υγεία μας 

Ξεκινά και επίσημα το καλοκαίρι - Σήμερα το μεσημέρι το θερινό ηλιοστάσιο

Από αύριο οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν

Επικίνδυνα τα τατουάζ για την υγεία - Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Ποιοι ασθενείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί


Βιταμίνη του ήλιου: Από ποια σοβαρή πάθηση των πνευμόνων προστατεύει η D

Συμβάλει στην υγεία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού και στην πρόληψη του καρκίνου


Μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου για όσους πίνουν λίγο αλκοόλ

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο

Επιστήμονες ρυθμίζουν το σάκχαρο με... καφέ αντί ινσουλίνης

Αναπτύσσουν μια πρωτοποριακή μέθοδο που ίσως καταστήσει περιττές τις ενέσεις

Χάστε κιλά και ρίξτε την πίεσή σας με τη δίαιτα 16:8

H απώλεια βάρους είναι δυνατή χωρίς περιορισμό στην πρόσληψη θερμίδωνΜασούτηςMollers


MollersΕΛΠΕΔΕΘ
Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία