Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

13 καθημερινές συμβουλές για γερή καρδιά

Προστατέψτε την καρδιακή σας υγεία με πολύ απλά βήματα

Οι παθήσεις της καρδιάς είναι πλέον πάρα πολύ συχνές και επηρεάζουν την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως. Ως γενικές κατευθύνσεις, γνωρίζουμε ότι η σωστή διατροφή, το κόψιμο του καπνίσματος και η συχνή άσκηση μπορούν να αποδειχτούν σωτήριες για την καρδιά μας. Τα επόμενα βήματα είναι να φροντίσουμε την πίεση μας και να ελέγξουμε τη χοληστερίνη μας, για να έχουμε μια σωστή διαχείριση του οργανισμού μας.

Υπάρχουν όμως και απλούστερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε την καρδιακή μας υγεία. Δείτε 12 συμβουλές για γερή καρδιά!

1. Ενα μήλο την ημέρα είναι απαραίτητο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «American Journal Of Clinical Nutrition», αφού τα φλαβονοειδή του μειώνουν τη βλάβη που προκαλεί η χοληστερόλη LDL στα αγγεία.

2. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα σε γυναίκες, δύο αβγά τη μέρα αυξάνουν τη χοληστερόλη HDL που προστατεύει την καρδιά κατά 10%.

3. Επιστήμονες στην American Chemical Society ανακάλυψαν ότι τρία ποτήρια από χυμό κράνμπερι αυξάνουν τα επίπεδα της λεγόμενης καλής χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

4. Τις ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού έχει και η μαύρη σοκολάτα. Τέσσερα πλακάκια σοκολάτας με 70% περιεκτικότητα σε κακάο είναι αρκετά για να μειώσουν τη χοληστερόλη.

5. Σύμφωνα με έρευνα του «Jefferson University» στις ΗΠΑ, η πάπια Πεκίνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας τουλάχιστον κατά 30%, χάρη στο ρύζι κόκκινης μαγιάς, ένα σχετικά άγνωστο υλικό στο δυτικό κόσμο, που δίνει στην πάπια το κόκκινο χρώμα της και είναι πλούσιο σε στατίνες, οι οποίες μειώνουν τη χοληστερόλη.

6. Ισραηλινοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα κόκκινο γκρέιπφρουτ τη μέρα μειώνει τη χοληστερόλη που φράζει τις αρτηρίες των ασθενών.

7. Ερευνα του Χάρβαρντ έδειξε ότι όσοι έχουν έλλειψη βιταμίνης D, την οποία ο οργανισμός συνθέτει όταν εκτίθεται στον ήλιο, προσβάλλονται ευκολότερα από καρδιοπάθειες. Ενας καλός λόγος για βόλτες στη λιακάδα και διακοπές.

8. Η σάλτσα ντομάτας έχει αυξημένα επίπεδα λυκοπενίου, της γνωστής ουσίας που περιέχουν οι ντομάτες και είναι δέκα φορές καλύτερο από τη βιταμίνη Ε στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

9. Ενα ποτήρι κρασί το βράδυ ωφελεί μακροπρόθεσμα την καρδιά. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition», αυξάνει τα επίπεδα των ωμέγα 3, τα οποία προστατεύουν την καρδιά.

10. Σύμφωνα με ισπανική έρευνα, επτά καρύδια ύστερα από ένα ανθυγιεινό γεύμα βοηθούν στην εξισορρόπηση της δράσης των λιπαρών, καθώς ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία και την κυκλοφορία του αίματος.

11. Το γέλιο είναι υγεία και το αποδεικνύει έρευνα καρδιολόγων του University of Maryland Medical Center στις ΗΠΑ, οι οποίοι τονίζουν ότι εκείνοι που γελούν με την καρδιά τους έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να τους προδώσει.

12. Προσοχή στο λίπος. Ακόμη και οι αδύνατοι μπορεί να έχουν επικίνδυνα επίπεδα εσωτερικού λίπους, το οποίο προκαλεί καρδιακή προσβολή και διαβήτη. Η λύση για την καταπολέμησή του βρίσκεται στη γυμναστική - μισή ώρα τη μέρα μπορεί να το μειώσει κατά 60%.

13. Η απαλή μουσική βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν γρηγορότερα από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παπαστεργίου από Θεσσαλονίκη: Δεν ψηφιοποιούμε απλά, καταργούμε τη γραφειοκρατία
Τι είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Παπαστεργίου από Θεσσαλονίκη: Δεν ψηφιοποιούμε απλά, καταργούμε τη γραφειοκρατία