Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ηλεκτροσόκ» ενάντια στη σοβαρή νευρική ανορεξία

Πειραματική ηλεκτροθεραπεία για μια πάθηση δίχως θεραπεία

Μια πειραματική ηλεκτροθεραπεία που χρησιμοποιεί εμφυτευμένα ηλεκτρόδια για να διεγείρει μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου δείχνει να αυξάνει το βάρος γυναικών που πάσχουν από σοβαρή νευρική ανορεξία.

Η μικρή καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet Psychiatry πραγματοποιήθηκε σε 16 γυναίκες 21 έως 57 ετών που έπασχαν ανορεξία κατά μέσο όρο επί 18 χρόνια και δεν είχαν ανταποκριθεί σε καμία άλλη θεραπεία.

Πριν από την εφαρμογή της πειραματικής θεραπείας οι ασθενείς είχαν μέσο δείκτη μάζας μόλις 13,8, ενώ μετά τη ηλεκτροθεραπεία ο μέσος δείκτης αυξήθηκε σε 17,3 (λίγο κάτω από το κανονικό βάρος με δείκτης 18,5 έως 25), αναφέρουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροχειρουργό Δρ Νιρ Λίπσμαν του Πανεπιστημίου του Τορόντο,

Μερικές ασθενείς κέρδισαν πολύ περισσότερο βάρος σε σχέση με άλλες και τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους είχαν υποχωρήσει αισθητά σε ορισμένες σε διάστημα ενός έτους. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τους ανθρώπους με χρόνια νευρική ανορεξία, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ασθένεια. «Η μελέτη μας [...] επιβεβαιώνει την ιδέα ότι η ανορεξία είναι μια εγκεφαλική ασθένεια και όχι μια επιλογή προσωπικότητας ή τρόπου ζωής» δήλωσε ο Δρ Λίπσμαν.

Ωστόσο οι επιστήμονες τόνισαν ότι θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες που θα επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της σε βάθος χρόνου, προτού η θεραπεία αξιοποιηθεί ευρύτερα. Επισήμαναν επίσης ότι η θεραπεία δεν είναι κατάλληλη για τον καθένα: μια από τις ασθενείς έπαθε επιληπτική κρίση μερικούς μήνες μετά την θεραπεία, ενώ δύο άλλες ζήτησαν τη διακοπή της θεραπείας κατά τη διάρκειά της.

Η νευρική ανορεξία είναι μια διαταραχή πρόσληψης τροφής, από την οποία εκτιμάται ότι πάσχει περίπου το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού (ένας άνθρωπος στους 200), η πλειονότητά τους έφηβες. Η χρόνια ανορεξία μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως εξασθένηση των οστών και των μυών, σεξουαλικές διαταραχές, υπογονιμότητα, καρδιοπάθεια, επιληψία κ.α. Θεωρείται η ψυχιατρική διαταραχή με την υψηλότερη θνησιμότητα.

Η τεχνική της εν τω βάθει ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου μέσω εμφυτευμένων ηλεκτροδίων ήδη δοκιμάζεται σε άλλες ασθένειες όπως η κατάθλιψη και η νόσος Πάρκινσον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί