Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλβάς και ταχίνι: Δύο ελληνικά διατροφικά "θαύματα"!

Που κάνουν καλό και πόσες θερμίδες έχουν

H Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας. Για 47 περίπου ημέρες οι περισσότεροι μπαίνουν σε ένα πλάνο “ειδικής διατροφής”, απομονώνοντας σημαντικές ομάδες διατροφής. Όμως υπάρχουν και άλλες τροφές που ενδείκνυται για νηστεία, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη και αποκαλούνται από όλους τους διατροφολόγους ως “διατροφικά θαύματα”. Ο λόγος για το χαλβά και το ταχίνι. Δύο είδη διατροφής που έχουν ως βασικό συστατικό το σουσάμι.

Πρόσφατα το τμήμα Χημείας του ΑΠΘ απέδειξε ότι το ταχίνι περιέχει σημαντικές ποσότητες λιγνανών και φαινολικών ενώσεων. Παράλληλα έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση, ενώ χαρίζουν ενέργεια και δύναμη. Επίσης, η πρωτεΐνη που περιέχει το ταχίνι σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζει αντιβακτηριδιακή δράση έναντι παθογόνων μικροοργανισμών που ευθύνονται για ορισμένες αλλεργικές εκδηλώσεις.

Από την άλλη βασικό συστατικό για την παρασκευή του χαλβά αποτελεί το σουσάμι. Το νηστίσιμο γλυκό που προσφέρει υψηλή διατροφική αξία καθόλη τη διάρκεια της νηστείας. Ωστόσο δεν είναι και λίγοι αυτοί που τρώνε χαλβά όλη τη διάρκεια του έτους, αναγνωρίζοντας την υψηλή διατροφική του αξία. Ο χαλβάς συμβάλλει στη καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, προσφέρει στον οργανισμό μεγάλο μέρος των συνενζύμων και των βιταμινών, βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, λόγω των βιταμινών Β1,Β2 και νιασίνης που έχει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ενώ δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε και το γεγονός ότι περιέχει πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο ,ψευδάργυρο. Έτσι λόγω του σεληνίου και της βιταμίνης Ε, θεωρείται μια από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές κατά του καρκίνου.

Τώρα όσον αφορά τις θερμίδες για όσους “κοιτούν” την σιλουέτα τους, να πούμε πως ένα κομμάτι χαλβά 100 γραμμαρίων διαθέτει περίπου 350 θερμίδες....

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή
Εξιχνιάστηκαν 16 απάτες, τρεις εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη - Δικογραφία για 9 άτομα - Συνολικά κατάφεραν να αποσπάσουν από τους παθόντες άνω των...
Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή