Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φάρμακο «θαύμα» για τη χοληστερίνη μετά από 20 χρόνια

Καινοτόμο φάρμακο μπορεί να νικήσει την κακή χοληστερόλη

Ένα καινοτόμο νέο φάρμακο μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, μειώνοντας την κακή χοληστερόλη με πρωτοφανείς ρυθμούς, λένε οι γιατροί.

Τα αποτελέσματα της μεγάλης διεθνούς έρευνα πάνω σε 27.000 ασθενείς αποκαλύπτουν ότι το φάρμακο θα μπορούσε σύντομα να χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το Βρετανικό ίδρυμα British Heart Foundation δήλωσε ότι η συγκεκριμένη μελέτη μας οδήγησε σε μια σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση της χοληστερίνης. Περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κακή χοληστερόλη είναι ό, τι χειρότερο για την καρδιά μας - οδηγεί στη στένωση των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να «πληγώνεται» θανάσιμα η καρδιά ή ο εγκέφαλος. Αυτός είναι ο λόγος που εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν στατίνες, οι οποίες μειώνουν την ποσότητα της κακής χοληστερόλης.

Το νέο φάρμακο - evolocumab - αλλάζει τον τρόπο που το ήπαρ λειτουργεί για να μειώσει την κακή χοληστερόλη. «Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τις στατίνες», είπε ο καθηγητής Peter Sever, από το Imperial College του Λονδίνου. Ο καθηγητής Sever δήλωσε στην ιστοσελίδα του BBC News: «Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης κατέβηκαν χαμηλότερα από όσο έχουμε δει ποτέ στην ιστορία της ιατρικής».

Μάλιστα, παρότι οι ασθενείς στη μελέτη έπαιρναν ήδη στατίνες, ο χοληστερίνη μειώθηκε περαιτέρω με τη νέα θεραπεία. «Θα δείτε ακόμη 20% μείωση του κινδύνου, δηλαδή μια τεράστια μείωση συνολικά. Είναι ίσως η πιο σημαντική έρευνα που αφορά φάρμακο μείωσης της χοληστερίνης εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια». Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine, ενώ έχουν επίσης ανακοινωθεί σε μια συνεδρίαση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Πώς λειτουργεί;

Το Evolocumab είναι ένα αντίσωμα, ακριβώς όπως τα αυτά που χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Ωστόσο, έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει μια πρωτεΐνη στο ήπαρ με το όνομα PCSK9. Τελικά, το νέο φάρμακο καθιστά το ήπαρ ικανότερο στην αντιμετώπιση και μείωση της κακής χοληστερόλης. Υπάρχουν και άλλες μελέτες που έχουν δείξει ότι τέτοια αντισώματα έχουν μειώσει την κακή χοληστερόλη κατά 60%.

Το αντίσωμα χορηγείται με ένεση μέσα στο δέρμα κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Ωστόσο, ο καθηγητής Sever είπε: «Δεν θα είναι πιθανώς το νέο φάρμακο να αντικαταστήσει τις στατίνες, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι με πραγματικά αρκετά υψηλή χοληστερόλη εκεί έξω και θα πρέπει πιθανώς να χρειαστούμε περισσότερα από ένα φάρμακο για να μειώσουμε ικανοποιητικά την πάθηση».

Ο καθηγητής Sir Nilesh Samani, ο ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα είναι μια σημαντική πρόοδος. Ωστόσο, η έρευνα διακόπηκε πρόωρα μετά από μόλις 2,2 χρόνια παρακολούθηση της πορείας του κάθε ασθενή και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι για τα μακροπρόθεσμα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στη θνησιμότητα από καρδιακή νόσο, καθώς και την μακροπρόθεσμη ασφάλεια του φαρμάκου».

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)
Η ερώτηση για την κίνηση της Αθήνας, το κοινό και η απόφαση του παίκτη που άφησε τον Αρναούτογλου με το στόμα ανοιχτό
Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)