Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Υπάρχει σχέση μεταξύ έλλειψης σιδήρου και φαλάκρας;

Τα άτομα με τριχόπτωση δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα σιδήρου χωρίς συμβουλή γιατρού

Τη σχέση μεταξύ της έλλειψης σιδήρου από τον οργανισμό και της απώλειας των μαλλιών εξέτασαν οι ειδικοί, θέλοντας να διαπιστώσουν αν ο σίδηρος ευθύνεται για τη φαλάκρα ή την αλωπεκία.

Η σχέση μεταξύ χαμηλού σιδήρου και τριχόπτωσης προκύπτει από ανασκόπηση των δεδομένων από έρευνες που έγιναν στις τελευταίες δεκαετίες. Μια ομάδα δερματολόγων από το Cleveland Clinic των ΗΠΑ, διενήργησε μια αναδρομική μελέτη για να διαπιστώσει τη σχέση της τριχόπτωσης με την έλλειψη σιδήρου.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, στις περιπτώσεις που υπάρχει έλλειψη σιδήρου, η θεραπεία κατά της τριχόπτωσης έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν ταυτόχρονα γίνεται και θεραπεία για την έλλειψη σιδήρου.

Άτομα που χάνουν τα μαλλιά τους, είτε είναι άνδρες, είτε είναι γυναίκες, και ταυτόχρονα έχουν χαμηλά αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό τους, έχουν χειρότερη εξέλιξη, έστω και αν η έλλειψη σιδήρου δεν τους προκαλεί αναιμία.

Παρόλο που είναι γνωστό σύμπτωμα, η αναιμία που προκύπτει λόγω έλλειψης σιδήρου συχνά νασυνοδεύεται και από απώλεια σημαντικής ποσότητας μαλλιών, όμως, όπως είπαν οι ειδικοί, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η έλλειψη σιδήρου δεν έχει καθόλου συμπτώματα.

Και παρόλο που όλες οι μελέτες δεν συμπίπτουν στο ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της έλλειψης σιδήρου και της τριχόπτωσης, η συγχορήγηση στη θεραπεία της τριχόπτωσης και σιδήρου αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Είναι άγνωστος ο μηχανισμός δράσης του σιδήρου ως προς την απώλεια των μαλλιών ή τελικά αν η έλλειψη σιδήρου απλά επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα απώλεια μαλλιών, καθώς η τριχόπτωση δεν προκαλείται από μόνο ένα παράγοντα.

Οι ειδικοί τόνισαν επίσης ότι αυξάνονται καθημερινά τα άτομα που παρουσιάζουν σοβαρή απώλεια μαλλιών, ενώ πολλοί εξ αυτών λαμβάνουν από μόνοι τους συμπληρώματα σιδήρου, γεγονός που δεν είναι σωστό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση του οργανισμού και η κατάσταση αυτή είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη.

Να σημειωθεί ότι οι πιο πολλές μελέτες για τη σχέση της απώλειας μαλλιών και της έλλειψης σιδήρου έγιναν σε γυναίκες. Τα δεδομένα όμως που υπάρχουν σήμερα δεν είναι αρκετά για να γίνει εισήγηση για να γίνεται συστηματικά έλεγχος του σιδήρου σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από τριχόπτωση. Επίσης, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία, που στηρίζουν την άποψη, ότι πρέπει να δίνεται σίδηρος σε ασθενείς με απώλεια μαλλιών και έλλειψη σιδήρου αλλά χωρίς αναιμία.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τη θεραπεία πρέπει να τη δίνει γιατρός και μάλιστα, σε κάθε ασθενή ατομικά καθώς ο κάθε ένας μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση, ενώ συμβουλεύουν τα άτομα που παρουσιάζουν τριχόπτωση, να μην λαμβάνουν από μόνα τους θεραπείες για τις οποίες δεν γνωρίσουν τα αποτελέσματα και τις αντιδράσεις του οργανισμού τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιερρακάκης στη Σύνοδο των Πρυτάνεων: Πιστεύουμε στα δημόσια πανεπιστήμια
«Τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά του εξωτερικού» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας
Πιερρακάκης στη Σύνοδο των Πρυτάνεων: Πιστεύουμε στα δημόσια πανεπιστήμια
Τέμπη: Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού - Θα απολογηθεί στον Εφέτη Ανακριτή
O τέως περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζητούσε να μην συσχετιστεί η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί εναντίον του για το μπάζωμα
Τέμπη: Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού - Θα απολογηθεί στον Εφέτη Ανακριτή