Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καούρα: Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να την αποφύγετε

Μικρές, κυρίως διατροφικές, αλλαγές θα σας βοηθήσουν να «τιθασεύσετε» τις καούρες

Η καούρα είναι το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μιας πάθησης που συνεπάγεται ότι τα οξέα του στομάχου κινούνται αντίστροφα από την κανονική τους πορεία, δηλαδή ανοδικά κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα.

Μερικές μικρές, κυρίως διατροφικές, αλλαγές θα σας βοηθήσουν να «τιθασεύσετε» τις καούρες ώστε να μειώσετε τη συχνότητα των επεισοδίων στο μέλλον.

- Να προσέχετε τη διατροφή σας: Να τρώτε βρόμη, καθώς δεν περιέχει λιπαρά κι έτσι δεν θα σας προκαλέσει καούρα, και να βάλετε στη ζωή σας το τζίντζερ, αφού χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως «γιατροσόφι» για διάφορα στομαχικά προβλήματα και παράλληλα έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Το μάραθο επίσης βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ τα φασόλια είναι καλή εναλλακτική αντί για το πλούσιο σε λιπαρά κόκκινο κρέας, αφού παρέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης. Οι σαλάτες είναι μία ακόμη καλή επιλογή για τα άτομα που είναι επιρρεπή στις καούρες (αποφύγετε όμως τις ντομάτες, τα κρεμμύδια) αρκεί να μην συνοδεύονται από κάποια λιπαρή σάλτσα του εμπορίου. Το πλούσιο σε φυτικές ίνες καστανό ρύζι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της καούρας, ενώ και ο μαϊντανός διευκολύνει την πέψη. Αποφύγετε τα λιπαρά γεύματα, κυρίως το πρόχειρο φαγητό, και μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ.

- Μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού: Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε τόσο μεγαλύτερη πίεση ασκείται στη βαλβίδα που διαχωρίζει το στομάχι από τον οισοφάγο και επομένως τόσο πιθανότερο είναι να μετακινηθούν οξέα από το στομάχι στον οισοφάγο.

- Να περπατάτε μετά τα γεύματα: Ένας σύντομος περίπατος διευκολύνει την πέψη ώστε να αποφύγετε την καούρα.

- Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια στον ύπνο: Ανασηκώνοντας ελαφρώς το κεφάλι θα εξασφαλίσετε σωστή στάση ύπνου που θα αποτρέψει την παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι.

- Αποφύγετε το κάπνισμα: Το κάπνισμα ερεθίζει τη γαστρεντερική οδό.

Πηγή: onmed.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισχύς εν τη ενώσει για να απογειωθεί τουριστικά η Θεσσαλονίκη
Στις συνέργειες που θα βοηθήσουν στο να αναπτυχθεί περαιτέρω το κομμάτι του τουρισμού αναφέρθηκαν φορείς της πόλης, αλλά και του επιχειρείν σε...
Ισχύς εν τη ενώσει για να απογειωθεί τουριστικά η Θεσσαλονίκη
Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Όλγα Κολιάτσου
«Η Όλγα Κολιάτσου υπήρξε δημοσιογράφος που διακρίθηκε για το ήθος, τον επαγγελματισμό και τα αισθήματα αλληλεγγύης έναντι των συναδέλφων της»
Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Όλγα Κολιάτσου
Παπανδρέου: Η ΝΔ υπονομεύει τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
Ένα έγκλημα που συνεχίζεται εις βάρος της δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της δημοκρατίας και τελικά, των συμφερόντων και της ομοψυχίας του ελληνικού...
Παπανδρέου: Η ΝΔ υπονομεύει τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
Ημερίδα με τίτλο «Βία στην οικογένεια και ψυχική υγεία» από τον δήμο Θεσσαλονίκης
Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στις 10.00 π.μ. στην Αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης 
Ημερίδα με τίτλο «Βία στην οικογένεια και ψυχική υγεία» από τον δήμο Θεσσαλονίκης