Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι κίνδυνο κρύβει συστατικό στο κρέας και στο αβγό;

Ίσως κάνει το αίμα πιο επιρρεπές στην θρόμβωση

Ένα συστατικό του κρέατος και του αβγού ενδεχομένως να «συνωμοτεί» με τα εντερικά βακτήρια για να κάνει το αίμα πιο επιρρεπές στην θρόμβωση, σύμφωνα με μικρή αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Πρόκειται για την χολίνη που όταν ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ την χορήγησαν σε μορφή συμπληρώματος διατροφής σε 18 υγιείς εθελοντές, παρατήρησαν ότι ενίσχυσε την παραγωγή της χημικής ουσίας Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO). Αυτό με τη σειρά του αύξησε την τάση των αιμοκυττάρων να σχηματίζουν θρόμβους. Αλλά ευτυχώς η χορήγηση ασπιρίνης φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Το TMAO παράγεται όταν τα βακτήρια του εντέρου κατά την πέψη της χολίνης και συγκεκριμένων άλλων ουσιών. Παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει το υψηλο Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης στο αίμα με υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων αίματος, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η χολίνη αν και εμπεριέχεται σε πολλά τρόφιμα, κυρίως απαντάται σε ζωικά προϊόντα, όπως ο κρόκος του αβγού, το βοδινό κρέας και το κοτόπουλο.

Οι αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Στάνλεϊ Χέιζεν θέλησαν να απομονώσουν τις επιδράσεις της χολίνηςστα επίπεδα του TMAO στον οργανισμό των ανθρώπων καθώς και την παραγωγή των αιμοπεταλίων γι’ αυτό και επέλεξαν την μελέτη της σε μορφή συμπληρώματος διατροφής. Μετά από έναν μήνα παρατήρησαν ότι το συμπλήρωμα χολίμης δεκαπλασίασε τα επίπεδα του TMAO στον οργανισμό των συμμετεχόντων. Και οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι τα αιμοπετάλια είχαν όντως γίνει πιο επιρρεπή στην θρόμβωση.

«Η μελέτη αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τους μηχανισμούς δια των οποίων το TMAO συντελεί στην καρδιαγγειακή νόσο. Κι ενώ για τα υγιή άτομα η αύξηση του TMAO από τη χολίνη μπορεί να μην προκαλεί ανησυχία, φανταστείτε τις συνέπειες για τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου», σχολιάζει ο Δρ Ντέιβιντ Σπενς, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για την Πρόληψη του Εγκεφαλικού Επεισοδίου και της Αθηροσκλήρωσης στο Οντάριο του Καναδά.

«Αν και δεν χρειάζεται οι ομάδες υψηλού κινδύνου να γίνουν φυτοφάγοι, μπορούν να περιορίσουν όμως την κατανάλωση των κρόκων αβγού, του βοδινού κρέατος και άλλων τροφίμων που εμπεριέχουν πολλή χολίνη. Επίσης, μια διατροφή όπως η Μεσογειακή, που είναι πλούσια σε λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρια μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά. Εξάλλου παλαιότερη μελέτη έχει δείξει ότι ένα συστατικό του ελαιολάδου αναστέλλει τον σχηματισμό του TMAO», συμπληρώνει ο Δρ Χέιζεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγρίνιο: 15χρονη ξυλοκόπησε και έστειλε στο νοσοκομείο την ανήλικη αδερφή της
Η 17χρονη αδερφή της σωριάστηκε λιπόθυμη – Συνελήφθη η μικρότερη αδερφή και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία
Αγρίνιο: 15χρονη ξυλοκόπησε και έστειλε στο νοσοκομείο την ανήλικη αδερφή της