18

ΑΥΓ
2017

«Κλειδί» για νέες θεραπείες ενάντια στη νόσο

Το λαχανικό που υψώνει «ασπίδα» στον καρκίνο του στομάχου

18 Μαϊ 201722.20

Έχει την τιμητική του το καλοκαίρι, αφού πρωταγωνιστεί στις δροσερές σαλάτες! Επιστήμονες από την Ιταλία μάς δίνουν έναν ακόμη λόγο να λατρέψουμε τη ζουμερή ντομάτα, αφού διαπίστωσαν ότι μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκίνου στο στομάχι αλλά και ότι μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» για νέες θεραπείες ενάντια στη νόσο.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύουν διαδικτυακά στην επιθεώρηση Journal of Cellular Physiology, δύο ποικιλίες ντομάτας της νότιας Ιταλίας (Σαν Μαρτσάνο και Κορμπαρίνο) είναι δυνατό να αναχαιτίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, αφού φάνηκε πως επηρεάζουν θεμελιώδεις διεργασίες στο εσωτερικό των κυττάρων κατά τρόπο που αυτά οδηγούνται στον θάνατο. Ταυτόχρονα, η ντομάτα μπορεί να εμποδίσει τα υγιή κύτταρα να εξελιχθούν σε καρκινικά.

Οι Ιταλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτές οι θετικές επιδράσεις της ντομάτας θα αξιοποιηθούν μελλοντικά τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου.

Το πλέον αξιοσημείωτο εύρημα των επιστημόνων είναι ότι τα παραπάνω οφέλη προκύπτουν από την ντομάτα στο σύνολό της και όχι από επιμέρους συστατικά της. «Η αντικαρκινική δράση δεν φαίνεται να σχετίζεται με συγκεκριμένα συστατικά, όπως το λυκοπένιο, αλλά προκύπτει από ολόκληρη την ντομάτα» αναφέρει η Ντανιέλα Μπαρόνε, μία εκ των συντακτών της μελέτης από το Ερευνητικό Κέντρο Ογκολογίας του Μερκολιάνο. Αυτό συνεπάγεται ότι μπορούμε να επωφεληθούμε καταναλώνοντας τακτικά το γευστικό λαχανικό, χωρίς να χρειάζεται να λάβουμε κάποιο εκχύλισμα.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας ενδέχεται να έχουν διαφορετικές αντικαρκινικές δράσεις και ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να τις αποσαφηνίσουν σε περαιτέρω μελέτες τους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που επισημαίνει την αξιόλογη αντικαρκινική δράση της ντομάτας. Μελέτη του 2014 από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ υπέδειξε ότι οι άντρες που καταναλώνουν τουλάχιστον 10 μερίδες του λαχανικού σε εβδομαδιαία βάση διατρέχουν 18% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Πηγή: onmed.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Ένας Πόντιος στο…. Διάστημα!

Υγεία-Επιστήμη18 Αυγ 201710.00

Σε τροχιά τέθηκε νανοδορυφόρος από τον ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτη Γιουρτσίχιν


ΚΕΕΛΠΝΟ: 24 οι ασθενείς απ’ τα κουνούπια – Σοβαρός ο κίνδυνος

Υγεία-Επιστήμη17 Αυγ 201720.40

Δύο περιπτώσεις βρίσκονται σε ΜΕΘ με ιό του Δυτικού Νείλου

Παιδιά: Ανοσοθεραπεία θεράπευσε την αλλεργία στα φιστίκια

Υγεία-Επιστήμη17 Αυγ 201720.30

Για χρονικό διάστημα έως τέσσερα χρόνια

Βρίσκουν τον καρκίνο στο DNA... πριν αρχίσουν τα συμπτώματα!

Υγεία-Επιστήμη17 Αυγ 201720.20

Νέο τεστ αίματος για τον καρκίνο σε πολύ αρχικό στάδιο

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια: 3,2 εκατομμύρια θάνατοι το 2015

Υγεία-Επιστήμη17 Αυγ 201720.10

Σημαντικό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως και το άσθμα 

Επικίνδυνη η έλλειψη πρωινού στα παιδιά – Κίνδυνος υποσιτισμού

Υγεία-Επιστήμη17 Αυγ 201720.00

Τα παιδιά που τρώνε πρωινό κάθε μέρα έχουν καλύτερο διατροφικό «προφίλ»

Με ποια γυμναστική θα κάψετε περισσότερες θερμίδες

Υγεία-Επιστήμη17 Αυγ 201719.50

O καλύτερος τρόπος καύσης επιπλέον θερμίδων

Τρέξιμο: Τα μοναδικά οφέλη του για την υγεία του εγκεφάλου

Υγεία-Επιστήμη17 Αυγ 201719.40

Tα αποτελέσματα του τρεξίματος είναι εντυπωσιακά

Έξι σημάδια ότι πρέπει να γυμνάζεστε περισσότερο

Υγεία-Επιστήμη17 Αυγ 201719.30

Τα οφέλη της γυμναστική για τη σωματική και την ψυχική υγεία

Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό

Υγεία-Επιστήμη17 Αυγ 201709.50

Τι αναφέρει νέα βρετανική επιστημονική έρευνα


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία