22

ΙΑΝ
2018

«Κλειδί» για νέες θεραπείες ενάντια στη νόσο

Το λαχανικό που υψώνει «ασπίδα» στον καρκίνο του στομάχου

18 Μαϊ 201722.20

Έχει την τιμητική του το καλοκαίρι, αφού πρωταγωνιστεί στις δροσερές σαλάτες! Επιστήμονες από την Ιταλία μάς δίνουν έναν ακόμη λόγο να λατρέψουμε τη ζουμερή ντομάτα, αφού διαπίστωσαν ότι μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκίνου στο στομάχι αλλά και ότι μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» για νέες θεραπείες ενάντια στη νόσο.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύουν διαδικτυακά στην επιθεώρηση Journal of Cellular Physiology, δύο ποικιλίες ντομάτας της νότιας Ιταλίας (Σαν Μαρτσάνο και Κορμπαρίνο) είναι δυνατό να αναχαιτίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, αφού φάνηκε πως επηρεάζουν θεμελιώδεις διεργασίες στο εσωτερικό των κυττάρων κατά τρόπο που αυτά οδηγούνται στον θάνατο. Ταυτόχρονα, η ντομάτα μπορεί να εμποδίσει τα υγιή κύτταρα να εξελιχθούν σε καρκινικά.

Οι Ιταλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτές οι θετικές επιδράσεις της ντομάτας θα αξιοποιηθούν μελλοντικά τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου.

Το πλέον αξιοσημείωτο εύρημα των επιστημόνων είναι ότι τα παραπάνω οφέλη προκύπτουν από την ντομάτα στο σύνολό της και όχι από επιμέρους συστατικά της. «Η αντικαρκινική δράση δεν φαίνεται να σχετίζεται με συγκεκριμένα συστατικά, όπως το λυκοπένιο, αλλά προκύπτει από ολόκληρη την ντομάτα» αναφέρει η Ντανιέλα Μπαρόνε, μία εκ των συντακτών της μελέτης από το Ερευνητικό Κέντρο Ογκολογίας του Μερκολιάνο. Αυτό συνεπάγεται ότι μπορούμε να επωφεληθούμε καταναλώνοντας τακτικά το γευστικό λαχανικό, χωρίς να χρειάζεται να λάβουμε κάποιο εκχύλισμα.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας ενδέχεται να έχουν διαφορετικές αντικαρκινικές δράσεις και ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να τις αποσαφηνίσουν σε περαιτέρω μελέτες τους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που επισημαίνει την αξιόλογη αντικαρκινική δράση της ντομάτας. Μελέτη του 2014 από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ υπέδειξε ότι οι άντρες που καταναλώνουν τουλάχιστον 10 μερίδες του λαχανικού σε εβδομαδιαία βάση διατρέχουν 18% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Πηγή: onmed.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Typosthes.gr Social Media Awards 2017

Έχετε ακατανίκητη όρεξη για γλυκά; Φταίνε οι εγκεφαλικοί νευρώνες!

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201823.30

Επηρεάζουν την επιθυμία του ανθρώπου για υδατάνθρακες

Μωρό που μπουσουλάει: Ποιον κίνδυνο κρύβουν τα χαλιά

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201823.30

O οργανισμός των βρεφών δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος

Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου – Ποιες τροφές περιλαμβάνει

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201823.10

Συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων που οδηγεί σε προβλήματα στο παχύ έντερο

Νέα πραγματικότητα: Η εφηβεία κρατάει από τα 10 έως… τα 24 έτη!

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201823.00

Αλλάζει η επικρατούσα άποψη για το πότε ξεκινάει η ενήλικη ζωή

NASA: Επιτυχείς δοκιμές «μίνι» πυρηνικού αντιδραστήρα

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201822.45

Στόχος η παραγωγή ενέργειας στον Άρη

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει καταιγιστικές αλλαγές στα smartphones

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201822.33

«Θα γίνει ένα σύμβολο, όπως ακριβώς ήταν και η ατμομηχανή στην έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης»

Το Ελληνικό ελαιόλαδο σταμάτησε τη νόσο Αλτσχάιμερ

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201822.20

Σε πείραμα στο πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας

«Γέφυρα» ζωής από τη Σάμο σε Αθήνα και Γερμανία

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201817.00

Για να μεταφερθούν όργανα γυναίκας που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή 

Ο Έλληνας ογκολόγος που ανακάλυψε τεστ για 8 διαφορετικούς καρκίνους (Video)

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201813.00

Σημαντικό βήμα για τη δημιουργία καθολικού τεστ αίματος που θα ανιχνεύει όλους τους καρκίνους

Νέα έρευνα: Η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί μόνο με την αναπνοή

Υγεία-Επιστήμη19 Ιαν 201812.30

Χωρίς καν βήχα ή φτάρνισμα - Τι έδειξε μελέτη ερευνητών από πανεπιστήμια των ΗΠΑ

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία