Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι προδίδει η μυρωδιά μας για την προσωπικότητα μας;

Δεν παίζει ρόλο μόνο η εμφάνιση για τη γοητεία μας

Νομίζετε ότι η εμφάνιση είναι αυτή που κάνει έναν άνθρωπο ελκυστικό; Αν ναι, ξανασκεφθείτε το. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι εξίσου σημαντική είναι η φωνή και η μυρωδιά του σώματός του! Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Frontiers in Psychology, βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση 73 προγενέστερων κλινικών μελετών για την ελκυστικότητα, οι οποίες δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1977 και 2017.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ, στην Πολωνία, η μυρωδιά ενός ανθρώπου αποκαλύπτει απρόσμενα πολλά χαρακτηριστικά γι’ αυτόν, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται το μέγεθος του σώματός του και το αν είναι συναισθηματικός.

Επιπλέον, μερικές μυρωδιές δεν είναι μόνο ευχάριστες αλλά μπορεί να διεγείρουν το ερωτικό ενδιαφέρον, ενώ άλλες είναι απωθητικές και αποθαρρύνουν από τη δημιουργία σχέσης. Αντίστοιχα, η φωνή ενός ατόμου μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πολλά για την ηλικία, το πόσο κυριαρχική προσωπικότητα είναι, το αν είναι συνεργάσιμος, τη σωματική δύναμη και την συναισθηματική του κατάσταση, και πιθανώς για τη γονιμότητά του.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η ελκυστικότητα είναι πολυπαραγοντική και δεν βασίζεται μόνο στα οπτικά ερεθίσματα, αλλά και στα ακουστικά και τα οσφρητικά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αγκάθα Γκρόϊετσκα, από το Ινστιτούτο Ψυχολογίας του πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχει εξελικτικό πλεονέκτημα στην πολυπαραγοντική φύση της ερωτικής έλξης, διότι σημαίνει ότι μπορεί κανείς να ανιχνεύσει τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία ενός ατόμου τόσο εξ αποστάσεως (μέσω της εμφάνισης και της φωνής), όσο και από κοντά (μέσω της μυρωδιάς), ώστε να μπορέσει τελικά να διαλέξει το ενδεδειγμένο ερωτικό ταίρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ