Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι όμορφες και οι «σωματαράδες»… νευριάζουν πιο εύκολα!

Πως σχετίζεται εξωτερική εμφάνιση με τα συναισθήματα

Τα άτομα που ξεχωρίζουν λόγω της ομορφιάς τους ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων που νευριάζουν εύκολα, έρχονται σε αντιπαράθεση με το παραμικρό, ενώ θεωρούν ότι αξίζουν περισσότερα από άλλους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ διεξήγαγαν μελέτη επί σειρά ετών για τη σχέση του θυμού με την εξωτερική εμφάνιση ενός άνδρα ή μιας γυναίκας. Πάνω από 150 άτομα έλαβαν μέρος στη μελέτη αυτή με στόχο να απαντηθούν καίρια ερωτήματα, όπως ο ρόλος της ομορφιάς στα συναισθήματα κάποιου όταν θυμώνει, καθώς και οι διαφορές συναισθημάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών με όμορφη εμφάνιση όταν θυμώνουν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες που ένιωθαν ότι είναι όμορφες γίνονταν εύκολα ετοιμοπόλεμες όταν βρίσκονταν μέσα σε μια κατάσταση διαμάχης ή ακόμα και μιας απλής αντιπαράθεσης προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες «κέρδιζαν» πάντα αυτό που έβαζαν στόχο και ο λόγος ήταν ότι δεν είχαν ενδοιασμούς στο να εκδηλώνουν συχνά το θυμό τους. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, φαίνεται ότι αυτή η τακτική «δουλεύει» και γι' αυτό πετύχαιναν αυτό που ήθελαν. Ενώ συμπλήρωσαν ότι τελικά η ομορφιά σε μια γυναίκα παίζει ευνοϊκό ρόλο στο πώς την αντιμετωπίζουν οι άλλοι, και ειδικά αν είναι ξανθιά, καθώς οι ξανθιές θεωρούνται πιο ελκυστικές από τις καστανές και τις κοκκινομάλλες.

Ενώ στους άνδρες η ελκυστική σωματική κατάσταση φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο ακόμα περισσότερο και από την ομορφιά, καθώς όπως διαπιστώθηκε η σωματική δύναμη σε έναν άνδρα του έδινε προβάδισμα σε μια αντιπαράθεση. Ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι και αυτοί οι άνδρες είχαν αυτό που λέμε τον θυμό «μέσα τους».

Οι επιστήμονες βασιζόμενοι στη θεωρία του τι είναι θυμός, δηλαδή μια προγραμματισμένη νευρολογική και γνωσιακή αντίδραση που αναπτύχθηκε χάρις στη φυσική εξέλιξη με επιλογή και επιβίωση των ισχυρότερων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα αυτά επειδή θεωρούν ότι αξίζουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από άλλους ανθρώπους, έχουν μεγαλύτερη τάση στο να θυμώνουν. Και σε αυτό συμβάλλει η εξωτερική τους εμφάνιση, που τους δίνει καλύτερη διαπραγματευτική θέση στις όποιες διαμάχες.

Παρόλα αυτά, παραδέχθηκαν ότι οι θεωρίες αυτές χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση σε μεγαλύτερο βαθμό για τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου σε καταστάσεις θυμού, καθώς και σε μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων με διαφορετικό κοινωνικό και ατομικό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ