Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ποια είναι η συχνότερη διατροφική αλλεργία στον κόσμο;

Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες

Περίπου σε ένας στους 27 ανθρώπους (3,6%), παγκοσμίως, πάσχει από κάποια διατροφική αλλεργία με τη συχνότερη να αφορά στα οστρακοειδή, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women's της Βοστόνης, με επικεφαλής την Δρ Λι Τσου, ανέλυσαν ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία για πάνω από 2,7 εκατομμύρια ασθενείς, από τους οποίους περίπου 97.500 είχαν μία ή περισσότερες διαπιστωμένες διατροφικές αλλεργίες ή έλλειψη ανοχής σε κάποια τροφή.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι διατροφικές αλλεργίες αυξάνονται διαχρονικά, ενώ δείχνει ότι περισσότερο επηρεάζονται οι γυναίκες (4,2% του πληθυσμού) σε σχέση με τους άνδρες (2,9%). H συχνότερη αλλεργία αφορά στα οστρακοειδή (σχεδόν στο 1% του πληθυσμού) και ακολουθούν τα φρούτα-λαχανικά (0,7%), τα γαλακτοκομικά (0,5%) και τα φιστίκια (επίσης 0,5%).

Οι σωματικές αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν τα εξανθήματα, την αναφυλαξία, τη δύσπνοια, τον κνησμό, το οίδημα κ.α. Τέλος, η μελέτη επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη αλλεργιολόγων/ανοσολόγων που θα μπορέσουν να αξιολογήσουν τις τυχόν αλλεργίες και να καθοδηγήσουν τη θεραπεία των ασθενών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καϊλή: Η ΕΕ και το κόμμα μου δεν με υπερασπίστηκαν - Θα μετακομίσω στην Ιταλία
«Bελγικές αρχές με χώρισαν βίαια από τη δίχρονη κόρη μου. Κάτι που δεν εύχομαι σε καμία μητέρα» είπε η Εύα Καϊλή
Καϊλή: Η ΕΕ και το κόμμα μου δεν με υπερασπίστηκαν - Θα μετακομίσω στην Ιταλία