20

ΟΚΤ
2017

Προσοχή στη συχνή κατανάλωση τηγανιτών πατατών

Οι τηγανιτές πατάτες βλάπτουν σοβαρά την υγεία

16 Ιουν 201720.10

Οι άνθρωποι που τρώνε μέρα παρά μέρα τηγανητές πατάτες και τσιπς πατάτας μπορεί να βλάπτουν σοβαρά την υγεία τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αντιθέτως, όσοι τρώνε τις πατάτες βραστές, στον ατμό ή ψητές δεν φαίνεται να διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο, γράφουν Ιταλοί επιστήμονες στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής (AJCN). Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί οκτώ χρόνια την πορεία της υγείας 4.400 εθελοντών, οι οποίοι κατά την έναρξη της μελέτης είχαν ηλικία 45 έως 79 ετών. Το 58% από αυτούς ήταν γυναίκες, μέσης ηλικίας 61 ετών. Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, 263 από τους εθελοντές έχασαν τη ζωή τους.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειές τους, διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν τηγανητές πατάτες 2-3 φορές ή συχνότερα την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με όσους έτρωγαν σπανιότερα ή καθόλου τηγανητές πατάτες. Η κατανάλωση πατάτας μαγειρεμένης με μη-τηγανητούς τρόπους δεν φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα.

Στις τηγανητές πατάτες οι ερευνητές συμπεριέλαβαν τις κλασικές, τα πατατάκια και τα ξεροτηγανίδια πατάτας (hash browns). «Πιστεύουμε ότι το μαγειρικό λίπος, που είναι πλούσιο σε τρανς λιπαρά οξέα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη θνησιμότητα όσων τρώνε τις περισσότερες τηγανητές πατάτες» δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νικόλα Βερονέζε, από το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο (CNR) της Ιταλίας.

Ακόμα, όμως, και με ελαιόλαδο να τηγανίζει κανείς, θα παραχθούν τρανς λιπαρά οξέα εάν το επαναχρησιμοποιεί και ξανατηγανίζει με αυτό. «Η συχνή κατανάλωση τηγανητών πατατών φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Πρόσθετες μελέτες σε μεγαλύτερα δείγματα πρέπει να διεξαχθούν για να επιβεβαιωθεί αν η συνολική κατανάλωση πατατών σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Οι πατάτες θεωρούνται ένα υγιεινό τρόφιμο που έχει θέση σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά ο λάθος τρόπος μαγειρέματος και ιδίως το τηγάνισμα ή τοψήσιμο σε πάρα πολλά λάδια και βούτυρο μειώνουν σημαντικά την θρεπτική αξία τους.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

ΑΒ Βασιλόπουλος

Σεμινάριο για την ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη του ανθρώπου

Υγεία-Επιστήμη19 Οκτ 201722.13

Το Πηγή Παιδείας διοργανώνει  σεμινάριο με θέμα «Η Ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη του ανθρώπου μέχρι τα δυο πρώτα χρόνια»

Ακόμη και 2 ώρες περπάτημα την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Υγεία-Επιστήμη19 Οκτ 201714.40

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας στο πλαίσιο της οποίας μετελήθηκαν στοιχεία για περίπου 140.000 ανθρώπους

Στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ τα ωράρια λειτουργίας των συμβεβλημένων ιατρείων

Υγεία-Επιστήμη19 Οκτ 201712.20

Τι απαντά η διοίκηση του οργανισμού στους γιατρούς σχετικά με τον αριθμό και τη διάρκεια των επισκέψεων ανά μέρα

Θεσσαλονίκη: Πλαστά φάρμακα και στα ράφια των φαρμακείων

Υγεία-Επιστήμη19 Οκτ 201710.40

Αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο PHARMA point που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Ωριωνίδες: Βράδυ Παρασκευής με θεαματική βροχή από πεφταστέρια

Υγεία-Επιστήμη19 Οκτ 201710.20

Θα είναι ορατές και από την Ελλάδα - Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες για παρακολούθηση

Η Ελλάδα θα πληγεί σημαντικά από το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών

Υγεία-Επιστήμη18 Οκτ 201717.50

Το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί – Τι τονίστηκε σε ημερίδα του ΤΕΕ 

Φάλαινες και δελφίνια έχουν… τοπικές διαλέκτους!

Υγεία-Επιστήμη17 Οκτ 201722.10

Εξαιρετικά πολύπλοκες οι σχέσεις μεταξύ των κητωδών

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία