11

ΔΕΚ
2017

Προσοχή στη συχνή κατανάλωση τηγανιτών πατατών

Οι τηγανιτές πατάτες βλάπτουν σοβαρά την υγεία

16 Ιουν 201720.10

Οι άνθρωποι που τρώνε μέρα παρά μέρα τηγανητές πατάτες και τσιπς πατάτας μπορεί να βλάπτουν σοβαρά την υγεία τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αντιθέτως, όσοι τρώνε τις πατάτες βραστές, στον ατμό ή ψητές δεν φαίνεται να διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο, γράφουν Ιταλοί επιστήμονες στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής (AJCN). Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί οκτώ χρόνια την πορεία της υγείας 4.400 εθελοντών, οι οποίοι κατά την έναρξη της μελέτης είχαν ηλικία 45 έως 79 ετών. Το 58% από αυτούς ήταν γυναίκες, μέσης ηλικίας 61 ετών. Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, 263 από τους εθελοντές έχασαν τη ζωή τους.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειές τους, διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν τηγανητές πατάτες 2-3 φορές ή συχνότερα την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με όσους έτρωγαν σπανιότερα ή καθόλου τηγανητές πατάτες. Η κατανάλωση πατάτας μαγειρεμένης με μη-τηγανητούς τρόπους δεν φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα.

Στις τηγανητές πατάτες οι ερευνητές συμπεριέλαβαν τις κλασικές, τα πατατάκια και τα ξεροτηγανίδια πατάτας (hash browns). «Πιστεύουμε ότι το μαγειρικό λίπος, που είναι πλούσιο σε τρανς λιπαρά οξέα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη θνησιμότητα όσων τρώνε τις περισσότερες τηγανητές πατάτες» δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νικόλα Βερονέζε, από το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο (CNR) της Ιταλίας.

Ακόμα, όμως, και με ελαιόλαδο να τηγανίζει κανείς, θα παραχθούν τρανς λιπαρά οξέα εάν το επαναχρησιμοποιεί και ξανατηγανίζει με αυτό. «Η συχνή κατανάλωση τηγανητών πατατών φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Πρόσθετες μελέτες σε μεγαλύτερα δείγματα πρέπει να διεξαχθούν για να επιβεβαιωθεί αν η συνολική κατανάλωση πατατών σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Οι πατάτες θεωρούνται ένα υγιεινό τρόφιμο που έχει θέση σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά ο λάθος τρόπος μαγειρέματος και ιδίως το τηγάνισμα ή τοψήσιμο σε πάρα πολλά λάδια και βούτυρο μειώνουν σημαντικά την θρεπτική αξία τους.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Typosthes.gr Social Media Awards 2017

Η Ελλάδα απέκτησε το πρώτο Ολοκληρωμένο Κέντρο Έρευνας Καρκίνου

Υγεία-Επιστήμη11 Δεκ 201700.03

Η έναρξη έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου

Πονόλαιμος: Τα καλύτερα γιατροσόφια – Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Υγεία-Επιστήμη10 Δεκ 201718.13

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο πονόλαιμος μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλά μέσα στο σπίτι

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ανάκληση τεράστιας ποσότητας βρεφικού γάλακτος - Δείτε ποια

Υγεία-Επιστήμη10 Δεκ 201717.42

Και η Ελλάδα στις χώρες εισαγωγής - Ανακαλούνται πάνω από 600 παρτίδες!

Ποιο είναι το μπαχαρικό «ασπίδα» στον καρκίνο του οισοφάγου

Υγεία-Επιστήμη08 Δεκ 201723.35

Διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Κινητά πριν τον ύπνο: Τι προβλήματα υγείας προκαλούν

Υγεία-Επιστήμη08 Δεκ 201723.25

Οι συνέπειες της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών

Έρχεται το καύσιμο από… μπύρα σε 5 χρόνια!

Υγεία-Επιστήμη08 Δεκ 201723.15

Θα αντικαταστήσει τα καύσιμα αυτοκινήτων 

Ανακαλύφθηκαν τα 9 «γονίδια της παχυσαρκίας» - Τι ρόλο παίζουν

Υγεία-Επιστήμη08 Δεκ 201723.05

Εξηγούν την ανεξέλεγκτη και διαρκή αύξηση βάρους

Η απώλεια λίγων κιλών «θωρακίζει» ενάντια στον καρκίνο μαστού

Υγεία-Επιστήμη08 Δεκ 201722.45

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες

Η σκληρή δίαιτα μπορεί να «ανατρέψει» το διαβήτη χωρίς φάρμακα

Υγεία-Επιστήμη08 Δεκ 201722.35

Διατροφικό πρόγραμμα υπό ιατρική επίβλεψη ως «φάρμακο»

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία