23

ΦΕΒ
2018

Προσοχή στη συχνή κατανάλωση τηγανιτών πατατών

Οι τηγανιτές πατάτες βλάπτουν σοβαρά την υγεία

16 Ιουν 201720.10

Οι άνθρωποι που τρώνε μέρα παρά μέρα τηγανητές πατάτες και τσιπς πατάτας μπορεί να βλάπτουν σοβαρά την υγεία τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αντιθέτως, όσοι τρώνε τις πατάτες βραστές, στον ατμό ή ψητές δεν φαίνεται να διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο, γράφουν Ιταλοί επιστήμονες στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής (AJCN). Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί οκτώ χρόνια την πορεία της υγείας 4.400 εθελοντών, οι οποίοι κατά την έναρξη της μελέτης είχαν ηλικία 45 έως 79 ετών. Το 58% από αυτούς ήταν γυναίκες, μέσης ηλικίας 61 ετών. Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, 263 από τους εθελοντές έχασαν τη ζωή τους.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειές τους, διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν τηγανητές πατάτες 2-3 φορές ή συχνότερα την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με όσους έτρωγαν σπανιότερα ή καθόλου τηγανητές πατάτες. Η κατανάλωση πατάτας μαγειρεμένης με μη-τηγανητούς τρόπους δεν φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα.

Στις τηγανητές πατάτες οι ερευνητές συμπεριέλαβαν τις κλασικές, τα πατατάκια και τα ξεροτηγανίδια πατάτας (hash browns). «Πιστεύουμε ότι το μαγειρικό λίπος, που είναι πλούσιο σε τρανς λιπαρά οξέα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη θνησιμότητα όσων τρώνε τις περισσότερες τηγανητές πατάτες» δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νικόλα Βερονέζε, από το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο (CNR) της Ιταλίας.

Ακόμα, όμως, και με ελαιόλαδο να τηγανίζει κανείς, θα παραχθούν τρανς λιπαρά οξέα εάν το επαναχρησιμοποιεί και ξανατηγανίζει με αυτό. «Η συχνή κατανάλωση τηγανητών πατατών φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Πρόσθετες μελέτες σε μεγαλύτερα δείγματα πρέπει να διεξαχθούν για να επιβεβαιωθεί αν η συνολική κατανάλωση πατατών σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Οι πατάτες θεωρούνται ένα υγιεινό τρόφιμο που έχει θέση σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά ο λάθος τρόπος μαγειρέματος και ιδίως το τηγάνισμα ή τοψήσιμο σε πάρα πολλά λάδια και βούτυρο μειώνουν σημαντικά την θρεπτική αξία τους.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Typosthes.gr Social Media Awards 2017

Απίστευτο εύρημα: Οι Έλληνες κάνουν πιο πολύ σεξ λόγω… Σκοπιανού!

Υγεία-Επιστήμη23 Φεβ 201813.06

Τι αναφέρουν ερευνητές από το Ανδρολογικό Ινστιτούτο 

Ξηροφθαλμία τον χειμώνα: 8 συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε

Υγεία-Επιστήμη22 Φεβ 201821.04

Η ξηροφθαλμία δεν είναι μία παροδική ενόχληση, αλλά ένα επίμονο πρόβλημα


Απώλεια κιλών: Οι 4 κανόνες για να διατηρήσετε το νέο βάρος σας

Υγεία-Επιστήμη22 Φεβ 201820.59

Πρέπει να έχετε μία σταθερή σχέση με το φαγητό


Προσοχή στα παιδιά: Σε έξαρση οι λοιμώξεις – Τι πρέπει να προσέξετε

Υγεία-Επιστήμη22 Φεβ 201820.56

Πότε χρειάζεται η άμεση παραπομπή από τον παιδίατρο στον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο


Ένα μήλο την ημέρα προστατεύει από 5 μορφές καρκίνου!

Υγεία-Επιστήμη20 Φεβ 201820.20

Παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου


Νηστεία: Πότε πρέπει να τη διακόψετε - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Υγεία-Επιστήμη20 Φεβ 201820.10

Η παρατεταμένη αποχή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα


Λεμόνι: 9 εκπληκτικές χρήσεις που θα σας λύσουν τα χέρια

Υγεία-Επιστήμη20 Φεβ 201820.09

Πανεύκολες συνταγές θα κάνουν την καθημερινότητά σας καλύτερη


Τα πολύ πρόωρα και λιποβαρή μωρά είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλότερο IQ

Υγεία-Επιστήμη20 Φεβ 201814.10

Τι δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ

Προσοχή για την επιδημία ιλαράς συνιστά το ΚΕΕΛΠΝΟ

Υγεία-Επιστήμη20 Φεβ 201811.10

«Υπάρχουν θύλακες του πληθυσμού με ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη» υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Ρόζενμπεργκ

Με προβλήματα αλκοολισμού το 10% των Ελλήνων

Υγεία-Επιστήμη18 Φεβ 201822.59

Πόσο αλκοόλ καταναλώνει κατά μέσο όρο ο Έλληνας κάθε χρόνο

Μασούτης


Mollers






Typosthes.gr - Twitter

Interlife Kids



Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία