29

ΙΟΥΝ
2017

Προσοχή στη συχνή κατανάλωση τηγανιτών πατατών

Οι τηγανιτές πατάτες βλάπτουν σοβαρά την υγεία

16 Ιουν 201720.10

Οι άνθρωποι που τρώνε μέρα παρά μέρα τηγανητές πατάτες και τσιπς πατάτας μπορεί να βλάπτουν σοβαρά την υγεία τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αντιθέτως, όσοι τρώνε τις πατάτες βραστές, στον ατμό ή ψητές δεν φαίνεται να διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο, γράφουν Ιταλοί επιστήμονες στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής (AJCN). Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί οκτώ χρόνια την πορεία της υγείας 4.400 εθελοντών, οι οποίοι κατά την έναρξη της μελέτης είχαν ηλικία 45 έως 79 ετών. Το 58% από αυτούς ήταν γυναίκες, μέσης ηλικίας 61 ετών. Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, 263 από τους εθελοντές έχασαν τη ζωή τους.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειές τους, διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν τηγανητές πατάτες 2-3 φορές ή συχνότερα την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με όσους έτρωγαν σπανιότερα ή καθόλου τηγανητές πατάτες. Η κατανάλωση πατάτας μαγειρεμένης με μη-τηγανητούς τρόπους δεν φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα.

Στις τηγανητές πατάτες οι ερευνητές συμπεριέλαβαν τις κλασικές, τα πατατάκια και τα ξεροτηγανίδια πατάτας (hash browns). «Πιστεύουμε ότι το μαγειρικό λίπος, που είναι πλούσιο σε τρανς λιπαρά οξέα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη θνησιμότητα όσων τρώνε τις περισσότερες τηγανητές πατάτες» δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νικόλα Βερονέζε, από το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο (CNR) της Ιταλίας.

Ακόμα, όμως, και με ελαιόλαδο να τηγανίζει κανείς, θα παραχθούν τρανς λιπαρά οξέα εάν το επαναχρησιμοποιεί και ξανατηγανίζει με αυτό. «Η συχνή κατανάλωση τηγανητών πατατών φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Πρόσθετες μελέτες σε μεγαλύτερα δείγματα πρέπει να διεξαχθούν για να επιβεβαιωθεί αν η συνολική κατανάλωση πατατών σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Οι πατάτες θεωρούνται ένα υγιεινό τρόφιμο που έχει θέση σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά ο λάθος τρόπος μαγειρέματος και ιδίως το τηγάνισμα ή τοψήσιμο σε πάρα πολλά λάδια και βούτυρο μειώνουν σημαντικά την θρεπτική αξία τους.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Όταν η ανορεξία κερδίζει τον πόλεμο τότε όλοι εμείς έχουμε ηττηθεί…

Υγεία-Επιστήμη28 Ιουν 201723.00

Άρθρο της Μαρίας Τσιάκα, Διευθύντριας του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών

Διατροφικά λάθη στη δουλειά και δεν σας αφήνουν να αδυνατίσετε

Υγεία-Επιστήμη28 Ιουν 201722.40

Πολλοί είναι οι «πειρασμοί» που υπάρχουν γύρω μας

Πώς θα μάθω τα παιδιά μου να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές;

Υγεία-Επιστήμη28 Ιουν 201722.30

Οι διατροφικές συνήθειες υιοθετούνται από πολύ μικρή ηλικία 

Πως βοηθάει την εγκυμοσύνη η ασπιρίνη πριν τον ύπνο;

Υγεία-Επιστήμη28 Ιουν 201722.20

Τα οφέλη της χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνης κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό

Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Υγεία-Επιστήμη28 Ιουν 201722.10

Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα στις γυναίκες τα τελευταία χρόνια

Άνδρες: Το τακτικό σεξ προστατεύει την καρδιά

Υγεία-Επιστήμη28 Ιουν 201721.12

Δυστυχώς το ίδιο δεν ισχύει για τις γυναίκες 

Γιατί η ηχορύπανση «δυσκολεύει» τα ζευγάρια να κάνουν παιδιά;

Υγεία-Επιστήμη28 Ιουν 201721.01

Αρνητική επίδραση στις προσπάθειες για τεκνοποίηση

Ποιο συστατικό σε καλλυντικά προστατεύει το δέρμα μας;

Υγεία-Επιστήμη28 Ιουν 201720.52

Ουσία σε πολλά καλλυντικά προϊόντα καθαρισμού

HELLAS SAT 3: Εκτοξεύεται δορυφόρος με τις σημαίες της Ελλάδος και της Κύπρου

Υγεία-Επιστήμη28 Ιουν 201720.43

Ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα εκτοξεύεται ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος

Επιτυχής δοκιμή «τσιρότου» εμβολιασμού που μπορεί να αντικαταστήσει τις ενέσεις

Υγεία-Επιστήμη28 Ιουν 201714.10

Από ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και μια Ελληνίδα

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία