26

APR
2018

Προσοχή στη συχνή κατανάλωση τηγανιτών πατατών

Οι τηγανιτές πατάτες βλάπτουν σοβαρά την υγεία

16 Jun 201720.10

Οι άνθρωποι που τρώνε μέρα παρά μέρα τηγανητές πατάτες και τσιπς πατάτας μπορεί να βλάπτουν σοβαρά την υγεία τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αντιθέτως, όσοι τρώνε τις πατάτες βραστές, στον ατμό ή ψητές δεν φαίνεται να διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο, γράφουν Ιταλοί επιστήμονες στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής (AJCN). Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί οκτώ χρόνια την πορεία της υγείας 4.400 εθελοντών, οι οποίοι κατά την έναρξη της μελέτης είχαν ηλικία 45 έως 79 ετών. Το 58% από αυτούς ήταν γυναίκες, μέσης ηλικίας 61 ετών. Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, 263 από τους εθελοντές έχασαν τη ζωή τους.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειές τους, διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν τηγανητές πατάτες 2-3 φορές ή συχνότερα την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με όσους έτρωγαν σπανιότερα ή καθόλου τηγανητές πατάτες. Η κατανάλωση πατάτας μαγειρεμένης με μη-τηγανητούς τρόπους δεν φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα.

Στις τηγανητές πατάτες οι ερευνητές συμπεριέλαβαν τις κλασικές, τα πατατάκια και τα ξεροτηγανίδια πατάτας (hash browns). «Πιστεύουμε ότι το μαγειρικό λίπος, που είναι πλούσιο σε τρανς λιπαρά οξέα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη θνησιμότητα όσων τρώνε τις περισσότερες τηγανητές πατάτες» δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νικόλα Βερονέζε, από το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο (CNR) της Ιταλίας.

Ακόμα, όμως, και με ελαιόλαδο να τηγανίζει κανείς, θα παραχθούν τρανς λιπαρά οξέα εάν το επαναχρησιμοποιεί και ξανατηγανίζει με αυτό. «Η συχνή κατανάλωση τηγανητών πατατών φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Πρόσθετες μελέτες σε μεγαλύτερα δείγματα πρέπει να διεξαχθούν για να επιβεβαιωθεί αν η συνολική κατανάλωση πατατών σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Οι πατάτες θεωρούνται ένα υγιεινό τρόφιμο που έχει θέση σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά ο λάθος τρόπος μαγειρέματος και ιδίως το τηγάνισμα ή τοψήσιμο σε πάρα πολλά λάδια και βούτυρο μειώνουν σημαντικά την θρεπτική αξία τους.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Ο έκτος πιο γερασμένος πληθυσμός στον κόσμο οι Έλληνες

Τεράστιο πρόβλημα το δημογραφικό στη χώρα μας


«Επικίνδυνη» η μέτρια κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη - Πόσο να πίνετε

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο μετέπειτα σωματικό βάρος του παιδιού


Κολπική μαρμαρυγή: Τι να τρώτε για να προστατευτείτε!

Νικήστε την πάθηση με τη βοήθεια της διατροφής


φωτ. αρχείου

ΠΦΣ: Ζητά κατεπείγουσα έρευνα για ιστοσελίδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη

Πωλεί μέσω διαδικτύου σκευάσματα διαλαλώντας πώς «τα πάντα θεραπεύονται είναι απλώς θέμα χρόνου»


Οστεοπόρωση: Οι τέσσερις σωματοφύλακες της καλής υγείας των οστών!

Ασβέστιο, Βιταμίνη D3,Μαγνήσιο και Βιταμίνη Κ2


Τέλος και στην Ελλάδα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών!

Τι αποφάσισαν οι εταιρείες-μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών



Μασούτης



hemaplex



ΕΛΠΕ




Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία