Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χρήστος Ζερεφός: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, δεν αντιστρέφεται

Η ανθρωπότητα περνάει στο επόμενο στάδιο της αντιμετώπισης του κλίματος

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια προειδοποιούσαν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πρότειναν τρόπους για να μπορέσει η ανθρωπότητα να καθυστερήσει τις αναπόφευκτες κατά τ’ άλλα συνέπειές της.

Πλέον έχουν περάσει στο επόμενο στάδιο, δηλώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, όπως επιβεβαιώνει, ο ακαδημαϊκός και επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός.

Συνθήκες καύσωνα μέσα στον Ιούνιο σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες, σφοδρές βροχοπτώσεις με έντονη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, που ακολουθούνται από πτώση της θερμοκρασίας και μετά πολύ γρήγορη άνοδό της, στην Ελλάδα. Πρόκειται για δύο εικόνες καινούργιες, τις οποίες θα πρέπει πλέον να συνηθίσουμε λένε οι επιστήμονες, καθώς όπως φαίνεται οι ακραίες καιρικές καταστάσεις θα εναλλάσσονται ακόμα πιο γρήγορα στα χρόνια που έρχονται.

«Στα ακραία αυτά φαινόμενα που βλέπουμε έχει συμβάλλει σημαντικά και ο άνθρωπος. Γιατί ποτέ στο παρελθόν από όλα τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει με επιστημονικές μεθόδους δεν είχε τόσο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τα προηγούμενα σαράντα χρόνια έχουμε δει πολλούς περισσότερους καύσωνες, πλημμύρες, φαινόμενα ξηρασίας σε όλον τον πλανήτη, πράγματα τα οποία βλέπαμε μέσα σε χιλιάδες χρόνια» εξηγεί ο κ. Ζερεφός και προσθέτει: «Η σύσταση της ατμόσφαιρας έχει αλλάξει και το διοξείδιο του άνθρακα έχει αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία 100 χρόνια. Τέτοιες αλλαγές στο διοξείδιο του άνθρακα χρειαζόντουσαν χιλιάδες χρόνια για να γίνουν στο παρελθόν και γι’ αυτό οι επιστήμονες ανησυχούν».

Τo διοξείδιο του άνθρακα, είναι ένα από τα λεγόμενα αέρια του θερμοκηπίου, που παράγεται όσο κανένα άλλο από δραστηριότητες του σύγχρονου ανθρώπου. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ευθύνεται περίπου κατά 64% για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η συγκέντρωση του στην ατμόσφαιρα είναι κατά 40% υψηλότερη από αυτή που ήταν πριν ξεκινήσει η βιομηχανοποίηση, δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άλλα αέρια του θερμοκηπίου τα οποία εκλύονται σε μικρότερες ποσότητες, αλλά δρουν πιο αποτελεσματικά για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι το μεθάνιο και το υποξείδιο του αζώτου.

Όπως όλα δείχνουν η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι μη αναστρέψιμη τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, καθώς ακόμα και αν ακολουθήσουμε όλες τις συμβουλές των επιστημόνων για αποκλειστική χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επί παραδείγματι, τις θετικές επιπτώσεις θα τις δούμε μετά από 50 χρόνια.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, δυστυχώς η αποσταθεροποίηση του κλίματος θα μας επιφυλάσσει πολύ πιο οδυνηρές εκπλήξεις στο μέλλον και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα. Παράλληλα, πρέπει να προσαρμοστούμε. Ο κόσμος πρέπει τουλάχιστον να προσέχει και να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση. Να προστατεύει τον εαυτό του και την περιουσία του από τα ακραία φαινόμενα. Όταν πέφτουν κεραυνοί δεν καθόμαστε στα δέντρα, δεν μπαίνουμε στη θάλασσα», συμβουλεύει ο κ. Ζερεφός.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change η κλιματική αλλαγή πρόκειται να αυξήσει πολύ ραγδαία τα φονικά κύματα καύσωνα σε όλο τον κόσμο. Σήμερα σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ήδη εκτεθειμένο σε θανατηφόρες θερμοκρασίες. Ο κίνδυνος ασθενειών ακόμα και θανάτων, αναμένεται να αυξηθεί τόσο σημαντικά τα επόμενα χρόνια, που μέχρι το τέλος του αιώνα, υπολογίζεται ότι σχεδόν οι μισοί άνθρωποι στον κόσμο θα υποφέρουν από επικίνδυνες περιόδους καύσωνα, ακόμα και αν μειωθούν δραστικά οι εκπομπές αέριων ρύπων, αναφέρει η ίδια έρευνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ