Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Άνδρες: Το τακτικό σεξ προστατεύει την καρδιά

Δυστυχώς το ίδιο δεν ισχύει για τις γυναίκες

Το τακτικό σεξ μπορεί να δρα προστατευτικά στην καρδιαγγεική υγεία, αλλά μόνο στους άνδρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, οι άνδρες που κάνουν σεξ δυο-τρεις φορές την εβδομάδα έχουν μειωμένα επίπεδα στο αίμα ενός αμινοξέος, που σχετίζεται με τα καρδιακά προβλήματα. Το αμινοξύ λέγεται ομοκυστεΐνη και σχετίζεται με την ανάπτυξη θρομβώσεων.

Οι γυναίκες, όμως, δεν αποκομίζουν ανάλογο όφελος - πιθανώς διότι η σεξουαλική διέγερσή τους εξαρτάται από την ροή του αίματος σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι η σεξουαλική διέγερση των ανδρών. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής (JSM).

Όπως γράφουν οι ερευνητές, στη μελέτη συμμετείχαν 2.267 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 59 ετών, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος και είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια για τη σεξουαλική ζωή τους. Τα χαμηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης παρατηρήθηκαν στους άνδρες που έκαναν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα σεξ και τα υψηλότερα σε όσους είπαν ότι κάνουν σεξ σπανιότερα από μία φορά τον μήνα. Στις γυναίκες, όμως, δεν υπήρχε ιδιαίτερη διαφορά αναλόγως με τη συχνότητα του σεξ.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι άνδρες που κάνουν τακτικό σεξ έχουν καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και πιο υγιή αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες να αυξηθούν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα τους.

Η ομοκυστεΐνη αποτελεί θεμέλιο λίθο των πρωτεϊνών και εμφανίζεται φυσιολογικά στον οργανισμό. Τα υψηλά επίπεδά της όμως, που μπορεί να προκληθούν από την κακή διατροφή, βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδηλώσεως θρόμβωσης του αίματος. Προγενέστερες μελέτες τα έχουν συσχετίσει με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, νόσου Αλτσχάιμερ αλλά και καρκίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ