27

ΙΟΥΛ
2017

Θα αυξηθούν οι πωλήσεις κατά 2-% μέχρι το 2021

Κάθε λεπτό πωλούνται... 1 εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια!

14 Ιουλ 201719.33

Με την απειλή της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε πλέον να συγκριθεί το πρόβλημα με τα πλαστικά, υπογραμμίζουν επιστήμονες. Η προειδοποίησή τους έρχεται με αφορμή τα νέα σοκαριστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι 1 εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια πωλούνται το λεπτό - αριθμός που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% μέχρι το 2021.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το 2016 λιγότερο από το 50% των χρησιμοποιημένων πλαστικών μπουκαλιών κατέληξε στην ανακύκλωση, ενώ μόνο το 7% αυτών τελικά ανακυκλώθηκε για να επαναχρησιμοποιηθεί. Στατιστικοί υπολογισμοί προβλέπουν ότι σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα θα πωλούνται περί το μισό τρισεκατομμύριο μπουκάλια ετησίως.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μεγάλο ρόλο στην αυξημένη ζήτηση πλαστικών μπουκαλιών έχει παίξει η νέα τάση για την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού στην Ασία. Μόνο πέρυσι εκτιμάται ότι πουλήθηκαν περισσότερα από 480 δισεκατομμύρια μπουκάλια, τη στιγμή που πριν από μία δεκαετία δεν ξεπερνούσαν τα 300 δισεκατομμύρια. Υπολογίζουν μάλιστα ότι αν τοποθετούσαμε το ένα μπουκάλι επάνω στο άλλο ο ετήσιος πύργος του πλαστικού θα ήταν αρκετά ψηλός ώστε να καλύψει τη μισή απόσταση από τη Γη μέχρι τον Ηλιο. Σύμφωνα μάλιστα με τον οργανισμό ερευνών αγοράς Euromonitor International, μέχρι το 2021 ο ετήσιος αριθμός αγορασμένων μπουκαλιών αναμένεται να αγγίξει τα 538,3 δισεκατομμύρια.

«Τα στατιστικά στοιχεία είναι πραγματικά σοκαριστικά» αναφέρει ο Χιούγκο Τάγκχολμ από την περιβαλλοντική οργάνωση Surfers Against Sewage με σκοπό την προστασία των θαλασσών. «Η ρύπανση από πλαστικά αυτή τη στιγμή ανταγωνίζεται την απειλή της κλιματικής αλλαγής, καθώς μολύνει κάθε φυσικό οικοσύστημα στον πλανήτη και παράλληλα σκοτώνει έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ζωντανών οργανισμών. Η παραγωγή των πλαστικών έχει αυξηθεί σημαντικά κατά την τελευταία 20ετία, ενώ τα εκάστοτε αρμόδια συστήματα για τον έλεγχο, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωσή τους δεν έχουν καταφέρει να ακολουθήσουν τους ραγδαία αυξανόμενους αυτούς ρυθμούς».

Τα περισσότερα πλαστικά καταλήγουν σε χωματερές ή στους ωκεανούς του πλανήτη, αναφέρουν οι επιστήμονες. Συγκεκριμένα στη θάλασσα βυθίζονται περί τους 5-13 τόνους πλαστικού ετησίως. Μέχρι το 2050 και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, στις θάλασσες εκτιμάται ότι θα... κολυμπούν περισσότερα πλαστικά από ψάρια. Πολλά από τα πλαστικά που επιπλέουν στο νερό καταναλώνονται από ψαροπούλια ή θαλάσσιους οργανισμούς, πολλούς από τους οποίους καταναλώνει στη συνέχεια ο άνθρωπος.

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Γκεντ στο Βέλγιο μάλιστα έδειξε ότι κάθε χρόνο οι λάτρεις των θαλασσινών καταναλώνουν περί τα 11.000 μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού μέσω του φαγητού τους. Το 2016 άλλωστε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε προειδοποίηση γύρω από την κατανάλωση θαλασσινών και ψαρικών «δεδομένης της πιθανής μόλυνσής τους από μικροπλαστικά».

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Καρύδα: Τρεις συνταγές για καθαρισμό και ενυδάτωση του προσώπου

Υγεία-Επιστήμη26 Ιουλ 201722.30

Το λάδι καρύδας απορροφάται γρήγορα από το δέρμα

7 πράγματα που νομίζουμε ότι είναι σέξι αλλά οι άντρες μισούν

Υγεία-Επιστήμη26 Ιουλ 201722.20

Μήπως κάνεις λάθη κατά τη διάρκεια του κρεβατιού

Διατροφική συμπεριφορά παιδιού: Τα 5 συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς

Υγεία-Επιστήμη26 Ιουλ 201722.10

Συμβουλές για να επηρεαστεί σωστά η στάση των παιδιών στο φαγητό

Ποια θανατηφόρο ασθένεια «εξοντώνει» συστατικό του κουρκουμά;

Υγεία-Επιστήμη26 Ιουλ 201722.00

Οι επιστήμονες στοχεύουν στη χρήση νανοσωματιδίων για την κουρκουμίνη

«Φάρμακο» για το πεπτικό σύστημα οι ξηροί καρποί

Υγεία-Επιστήμη26 Ιουλ 201721.50

Συμβάλλουν στην αύξηση των καλών βακτηρίων του εντέρου

Το ποτό βελτιώνει τη μνήμη… τουλάχιστον παροδικά!

Υγεία-Επιστήμη26 Ιουλ 201721.40

Μικρή έρευνα για τα οφέλη της κατανάλωσης αλκοόλ

Βρετανική ανακάλυψη αλλάζει τη θεραπεία εμφραγμάτων και καρκίνου

Υγεία-Επιστήμη26 Ιουλ 201721.30

«Κλειδί» η λειτουργία των περικυττάρων στα αιμοφόρα αγγεία

«Ήρθαν» τα πρώτα νεογέννητα χελωνάκια Caretta caretta στη Ζάκυνθο

Υγεία-Επιστήμη26 Ιουλ 201721.20

Ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αρχελών

Κίνδυνος για τη γονιμότητα: Στο μισό ο αριθμός των σπερματοζωαρίων

Υγεία-Επιστήμη26 Ιουλ 201721.10

Διαρκής και σημαντική μείωση στην αναπαραγωγική υγεία στη Δύση

Νιώθεις εξάντληση: Ρόφημα με τζίνσενγκ για τόνωση και ενέργεια!

Υγεία-Επιστήμη25 Ιουλ 201722.31

Tονώνει τον οργανισμό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία