Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η δουλειά από το σπίτι κάνει λιγότερο αποδοτικό τον εργαζόμενο

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες

Πρόσφατες έρευνες της Regus δείχνουν ότι το 44% των επιχειρηματιών στην Ελλάδα θεωρεί πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες απόσπασης προσοχής όταν κάποιος εργάζεται από το σπίτι. Ωστόσο, το 59% ισχυρίζεται ότι όταν ο χώρος εργασίας βρίσκεται κοντά στο σπίτι τούς βοηθάει να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, μειώνοντας, ταυτόχρονα, τον χρόνο μετακίνησης, ενώ το 20% πιστεύει ότι είναι η λύση ενάντια στη μοναξιά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η Regus διεξήγαγε μία έρευνα σε περισσότερους από 100 επιχειρηματίες στην Ελλάδα, προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με τις απόψεις για την εργασία από το σπίτι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι επιχειρηματίες δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν όταν εργάζονται στο σπίτι (44%) και αυτό οφείλεται, κυρίως, σε οικογενειακές υποχρεώσεις (34%) και στη διάσπαση της προσοχής από τα κατοικίδια (34%). Η αργή σύνδεση στο internet (17%) αναφέρθηκε, επίσης, ως ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζει κάποιος, δουλεύοντας από το σπίτι.

Συνεπώς, σύμφωνα με την έρευνα, το σπίτι δεν αποτελεί το ιδανικότερο εργασιακό περιβάλλον, ενώ η εργασία σε τοποθεσία που βρίσκεται κοντά στο σπίτι αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των ερωτηθέντων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι η ιδανική λύση για τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής (59%), κυρίως, γιατί τους επιτρέπει να σπαταλούν λιγότερο χρόνο στις μετακινήσεις τους και να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Άλλα σημαντικά ευρήματα είναι τα εξής:

Για το 23% των ερωτηθέντων, πρόβλημα αποτελούν κάποιοι συνήθεις οικιακοί θόρυβοι, όπως το κουδούνι της πόρτας και το πλυντήριο ρούχων και πιάτων.

Το 26% ισχυρίστηκε ότι η κοντινή απόσταση του χώρου εργασίας από το σπίτι τους βοηθά να επικεντρώνονται στα εργασιακά θέματά τους και να είναι αποδοτικότεροι.

Η Κατερίνα Μάνου, διευθύντρια της Regus για τα Βαλκάνια, σχολιάζει: «Για τους επιχειρηματίες, εργασία κοντά στο σπίτι σημαίνει να απολαμβάνεις τα οφέλη από την παραμονή στο σπίτι και να επιτυγχάνεις το ίδιο επίπεδο αποδοτικότητας που θα είχες σε ένα γραφείο. Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες περισπασμού στο σπίτι, οι οποίοι μειώνουν την αποδοτικότητα και γι' αυτόν τον λόγο πολλοί επιχειρηματίες επιλέγουν να εργαστούν κάπου κοντά στο σπίτι τους.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες θεωρούν πως η εργασία κοντά στο σπίτι συμβάλλει στην επίτευξη υψηλών επιπέδων αποδοτικότητας, καθώς εξαλείφονται οι οικιακοί παράγοντες απόσπασης προσοχής. Επιπλέον, τους βοηθά να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, το οποίο θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί, αν, κατά τη διάρκεια κάποιας τηλεδιάσκεψης, ακουγόταν ο ήχος του πλυντηρίου. Η ιδανική λύση είναι ένα μέρος εκτός σπιτιού, αλλά σε κοντινή απόσταση από αυτό. Κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαλε μόνο στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, αφού θα μειωνόταν ο χρόνος μετακίνησης και, κατά συνέπεια, θα αυξανόταν ο χρόνος χαλάρωσης με την οικογένεια, αλλά θα βοηθούσε ουσιαστικά στην αύξηση της αποδοτικότητας, παρέχοντας πρόσβαση σε τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμό γραφείου εκτός των κεντρικών γραφείων της εκάστοτε επιχείρησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Να υιοθετήσει ο Μητσοτάκης την πρόταση για άρση της ασυλίας του Καραμανλή
«Τι πρέπει να συμβεί για να συγκινηθεί ο κ. Μητσοτάκης; Πόσα “γιατί” και πόσες υπογραφές χρειάζονται για να αναλογιστεί τις ευθύνες του;»
ΣΥΡΙΖΑ: Να υιοθετήσει ο Μητσοτάκης την πρόταση για άρση της ασυλίας του Καραμανλή