Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φρούτα-λαχανικά: Ποια έχουν τα περισσότερα και ποια τα λιγότερα φυτοφάρμακα

Σύμφωνα με τον ετήσιο οδηγό της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας - Οι ειδικοί εξέτασαν 48 είδη συμβατικών φρούτων και λαχανικών

Τα περισσότερα –αν όχι όλα- φρούτα και λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας περιέχουν φυτοφάρμακα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέρος τους (φλούδα).

Αν ανησυχείτε για τα επίπεδα φυτοφαρμάκων στα φρούτα και τα λαχανικά σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι φράουλες περιέχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα, ενώ το γλυκό καλαμπόκι και τo αβοκάντο περιέχουν ελάχιστα έως καθόλου.

Αυτό υποστηρίζει ο ετήσιος οδηγός της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας (EWG 2017). Προκειμένου να καταρτιστεί ο οδηγός, οι ειδικοί εξέτασαν 48 είδη συμβατικών φρούτων και λαχανικών για να διαπιστώσουν αν περιέχουν συνθετικές χημικές ουσίες.

Παρά το καλό πλύσιμο ή ακόμη και το ξεφλούδισμα κάποιων από τα πάνω από 36.000 δείγματα, η ανάλυση εντόπισε σε αυτά ίχνη 178 φυτοφαρμάκων.

Τα τρόφιμα που περιείχαν το υψηλότερο επίπεδο φυτοφαρμάκων, ήταν:

- Φράουλες

- Σπανάκι

- Νεκταρίνια

- Μήλα

- Ροδάκινα

- Σέλινο

- Σταφύλια

- Αχλάδια

- Κεράσια

- Ντομάτες

- Γλυκές πιπεριές

- Πατάτες

Οι φράουλες περιείχαν τουλάχιστον 20 φυτοφάρμακα.

Φρούτα και λαχανικά με χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων ήταν τα εξής:

- Γλυκό καλαμπόκι

- Αβοκάντο

- Ανανάς

- Λάχανο

- Κρεμμύδι

- Κατεψυγμένα γλυκά μπιζέλια

- Παπάγια

- Σπαράγγια

- Μάνγκο

- Μελιτζάνα

- Πεπόνι

- Ακτινίδιο

- Κουνουπίδι

- Γκρέιπφρουτ

Μόλις στο 1% των δειγμάτων γλυκού καλαμποκιού και αβοκάντο βρέθηκαν ανιχνεύσιμα παρασιτοκτόνα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και ότι οι καταναλωτές μπορούν να καταναλώνουν άφοβα φρούτα και λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας.

Είτε αγοράζετε βιολογικά είτε συμβατικά όμως, είναι σημαντικό να φροντίζετε για την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πλένονται καλά με άφθονο νερό, να τα διατηρείτε στην κατάλληλη θερμοκρασία και να βρίσκονται μακριά από τρόφιμα όπως το νωπό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά.

Πηγή: onmed.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

yourdog
Θεσσαλονίκη: Εκπαιδεύστε τώρα τον σκύλο σας με έκπτωση 50% - Μόνο 230€
Το TyposThes σε συνεργασία με τη σχολή εκπαίδευσης σκύλων Yourdog σας προσφέρουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας με έκπτωση 50% από τις...
Θεσσαλονίκη: Εκπαιδεύστε τώρα τον σκύλο σας με έκπτωση 50% - Μόνο 230€