Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι μπορεί να προκαλέσει η διακοπή της θεραπείας με στατίνες;

Οι κίνδυνοι της παύσης λήψης των φαρμάκων για τη χοληστερόλη

Οι ασθενείς που σταματούν να παίρνουν τα φάρμακα για τη χοληστερόλη τους, θέτουν τη ζωή τους σε μεγάλο κίνδυνο, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι ασθενείς αυτοί έχουν σχεδόν 17% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή και να πεθάνουν από αυτό μέσα στα τέσσερα επόμενα χρόνια, σε σύγκριση με όσους δεν διακόπτουν την αγωγή τους.

Τα περί ων ο λόγος φάρμακα είναι οι στατίνες, οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι είναι ένα από τα αποδοτικότερα όπλα εναντίον των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών. Ωστόσο υπολογίζεται ότι από τους ασθενείς που τις χρειάζονται, μόνο οι μισοί τις παίρνουν. Επιπλέον, από τους ασθενείς που λαμβάνουν ιατρική συνταγή για στατίνες, μεγάλο ποσοστό (σ.σ. σε κάποιες μελέτες έφθασε και το 60%) διακόπτουν τη λήψη τους μέσα σε δύο χρόνια.

Σε αρκετές περιπτώσεις, αιτία γι’ αυτό είναι η εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως οι πόνοι στους μυς, οι διαταραχές του ύπνου και τα στομαχικά ενοχλήματα, που οι ασθενείς αποδίδουν στα φάρμακα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι στατίνες όντως είναι υπαίτιες γι’ αυτά τα συμπτώματα, δήλωσε ο δρ Ντόναλντ Λόϋντ-Τζόουνς, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ).

Όντως, μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρία τέταρτα των ασθενών που παραπονούνται για μυϊκούς πόνους εξαιτίας των στατινών, εξακολουθούν να τους έχουν όταν οι γιατροί τους αλλάζουν φάρμακα και, δίχως να τους ενημερώσουν, τους δίνουν ανενεργές ουσίες (εικονικά φάρμακα).

Πολύ μεγάλη έρευνα

«Αυτό σημαίνει ότι ούτως ή άλλως έχουν μυαλγίες, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε οποιαδήποτε άλλη αιτία, πλην των φαρμάκων», είπε ο δρ Λόϋντ-Τζόουνς, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. Οι μυαλγίες είναι η συχνότερα αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια των στατινών, καθώς εκδηλώνονται στο 20% των ασθενών που τις παίρνουν, πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, πραγματοποιήθηκε σε 28.266 ασθενείς που έκαναν θεραπεία με στατίνες και ανέφεραν στους γιατρούς τους πως τους προκαλούσαν παρενέργειες.

Έναν χρόνο αργότερα, το 30% των ασθενών είχαν διακόψει τις στατίνες, αλλά σε όσους τις συνέχισαν καταγράφηκαν 16,6% λιγότερα περιστατικά εμφράγματος, εγκεφαλικού ή θανάτου από αυτά.

Στην πραγματικότητα, 12 στους 100 ασθενείς που εξακολουθούσαν να παίρνουν στατίνες υπέστησαν ένα καρδιακό επεισόδιο ή πέθαναν εξαιτίας του μέσα σε τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που ανέφεραν τις παρενέργειές τους, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός σε όσους διέκοψαν τις στατίνες ήταν 14 στους 100.

Πέραν των ασθενών που εγκατέλειψαν εντελώς τις στατίνες, υπήρχαν και 7.600 ασθενείς οι οποίοι άλλαξαν στατίνη. Από αυτούς, το 27% πάλι ανέφερε παρενέργειες, αλλά στο 84% εξ αυτών δεν ήταν τόσο έντονες ώστε να διακόψουν τη λήψη των φαρμάκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισχύς εν τη ενώσει για να απογειωθεί τουριστικά η Θεσσαλονίκη
Στις συνέργειες που θα βοηθήσουν στο να αναπτυχθεί περαιτέρω το κομμάτι του τουρισμού αναφέρθηκαν φορείς της πόλης, αλλά και του επιχειρείν σε...
Ισχύς εν τη ενώσει για να απογειωθεί τουριστικά η Θεσσαλονίκη
Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Όλγα Κολιάτσου
«Η Όλγα Κολιάτσου υπήρξε δημοσιογράφος που διακρίθηκε για το ήθος, τον επαγγελματισμό και τα αισθήματα αλληλεγγύης έναντι των συναδέλφων της»
Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Όλγα Κολιάτσου