Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο ήλιος προκαλεί φακίδες… μέσα στα μάτια μας!

Βγαίνουν μέσα στο έγχρωμο τμήμα της ίριδας του ματιού

Μελέτη που έγινε από Αυστριακούς επιστήμονες διαπίστωσε ότι τα άτομα που εκτίθενται πολύ στον ήλιο κάνουν «φακίδες» μέσα στην ίριδα των ματιών τους. Οι επιστήμονες εξέτασαν 632 κολυμβητές από 4 μέχρι 84 ετών που χρησιμοποιούσαν δημόσιες πισίνες στην Αυστρία. Το 76% εξ αυτών είχε έστω και μία «φακίδα» μέσα στην ίριδα του ματιού του. Παρατηρήθηκε δε ότι οι κολυμβητές κατά μέσο όρο είχαν 5 «φακίδες» συνήθως και στα δύο μάτια.

Οι «φακίδες» αυτές σύμφωνα με τους ειδικούς είναι κάτι σκούρες κηλίδες που βγαίνουν μέσα στο έγχρωμο τμήμα της ίριδας του ματιού. Είναι πολύ συνηθισμένες και υπολογίζεται ότι εμφανίζονται στο 60% των ενηλίκων. Η πλειονότητα όσων είχαν αυτές τις «φακίδες» ήταν μεσήλικες ή ηλικιωμένοι με ιστορικό πολλών ηλιακών εγκαυμάτων στη ζωή τους και εμφανείς δερματικές βλάβες όπως κηλίδες στα χέρια από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, τα άτομα αυτά ήταν μεγαλύτερης ηλικίας (διάμεση ηλικία τα 42 έτη, έναντι 28 ετών που ήταν η διάμεση ηλικία των εθελοντών χωρίς φακίδες στα μάτια), πολλά εκ των οποίων είχαν πάθει πάνω από 10 σοβαρά ηλιακά εγκαύματα με φουσκάλες στη διάρκεια της ζωής τους (31% όσων είχαν φακίδες στα μάτια, έναντι 19% όσων δεν είχαν).

Επίσης, το 26% των εθελοντών με φακίδες στα μάτια είχαν δερματικές βλάβες από τον ήλιο (έναντι του 11% των εθελοντών δίχως φακίδες), ενώ το 72% των ατόμων με φακίδες στα μάτια είχαν και χαρακτηριστικές ακτινικές κηλίδες στα χέρια (ανήκουν στα λεγόμενα σημάδια του ήλιου), έναντι του 45% όσων δεν είχαν φακίδες.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Investigative Ophthalmology & Visual Science», επιβεβαίωσε ότι οι φακίδες της ίριδας εμφανίζονται λιγότερο συχνά σε όσους έχουν σκουρόχρωμα μάτια, ενώ έδειξε ότι είναι σπανιότερες και σε όσους λαμβάνουν επαρκή μέτρα ηλιοπροστασίας - όχι όμως ειδικά για τα μάτια, αλλά γενικότερα για το σώμα τους. Οι «φακίδες» αυτές σύμφωνα με τους ειδικούς είναι κάτι σκούρες κηλίδες που βγαίνουν μέσα στο έγχρωμο τμήμα της ίριδας του ματιού. Είναι πολύ συνηθισμένες και υπολογίζεται ότι εμφανίζονται στο 60% των ενηλίκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ