Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για το έμφραγμα;

Πώς να ωφελήσετε την υγεία σας με ένα απλό βήμα…

Το καλύτερο φάρμακο για το έμφραγμα αποδεικνύεται τελικά ο γάμος, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Βαρκελώνη.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αστον, με επικεφαλής τον Δρ Ραουλ Ποτλουρι, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 1 εκατομμύριο βρετανούς ασθενείς για 13 και διαπίστωσαν ότι οι έγγαμοι που είχαν υποστεί έμφραγμα είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης, από τους άγαμους.

«Επίσης, συγκριτικά με τους διαζευγμένους, οι πιθανότητες επιβίωσης των παντρεμένων ήταν 16% υψηλότερες. Ο γάμος λειτουργεί σαν υποκατάστατο των ψυχολογικών παραγόντων κινδύνου και διασφαλίζει την συμμόρφωση στην φαρμακευτική αγωγή. Με άλλα λόγια, η κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη της συζύγου μπορεί μεταφραστεί σε σημαντικά οφέλη υγείας», εξήγησε ο Δρ Ποτλούρι. Και ανέφερε ότι, ο γάμος έχει θετική επίδραση σε τρεις μείζονες παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακής νόσου, την υπερχοληστερολαιμία, τον διαβήτη και την υπέρταση.

Πράγματι, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι συγκριτικά με τους άγαμους ασθενείς, οι έγγαμοι με υψηλή χοληστερόλη είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να είναι εν ζωή μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης. Οι έγγαμοι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και οι πάσχοντες από υπέρταση 10% καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης αν ήταν παντρεμένοι.

«Οι σύζυγοι βοηθούν τους ασθενείς να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους, να χάσουν βάρος, να τρώνε καλύτερα και να διακόψουν το κάπνισμα», υπενθύμισε ο ερευνητής.

Αν και η μελέτη δεν εξέτασε τις διαφορές βάσει φύλου, ο Δρ Ποτλουρι εικάζει ότι την χειρότερη επιβίωση έχουν οι διαζευγμένοι άνδρες και ακολουθούν οι διαζευγμένες γυναίκες, οι άγαμοι άνδρες και τέλος οι άγαμες γυναίκες.

«Το διαζύγιο δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι μια διαδικασία στην οποία καταλήγουν τα ζευγάρια με την πάροδο του χρόνου, επιβαρύνοντας ψυχολογικά τους συντρόφους καθημερινώς. Αλλά προς θεού μη θεωρήσετε ότι πρέπει να παντρευτείτε για να έχετε καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση εμφράγματος. Απλώς, οι έγγαμοι έχουν καλύτερη υποστήριξη και φροντίδα, όταν την χρειάζονται», διευκρίνισε ο ερευνητής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης: Επιμένει για τελικό με κόσμο - «8.000 για κάθε ομάδα» ζητά ο Καυρπίδης
O Θόδωρος Καρυπίδης, ανέφερε ότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας πρέπει να γίνει -βάσει προκήρυξης- στο Πανθεσσαλικό και με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα.
Άρης: Επιμένει για τελικό με κόσμο - «8.000 για κάθε ομάδα» ζητά ο Καυρπίδης
Απόστολος Τζιτζικώστας: Τον άλλο μήνα οι ανακοινώσεις για την ανάπλαση της ΔΕΘ
«Τον άλλο μήνα θα έχουμε και τις σχετικές πολύ ευχάριστες ανακοινώσεις» δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Απόστολος Τζιτζικώστας: Τον άλλο μήνα οι ανακοινώσεις για την ανάπλαση της ΔΕΘ