Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πόση ώρα άσκησης «σώζει» την καρδιά και χαρίζει χρόνια ζωής;

Ενώ αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης

Τριάντα λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας φαίνεται να κάνουν καλό στην καρδιά και να αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης PURE που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Μάλιστα, η δραστηριοποίηση δεν αφορά μόνο τη γυμναστική αλλά και το περπάτημα, τα οικοκυρικά ή την κηπουρική. Η διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Σκοτ Λίαρ από το Πανεπιστήμιο Μακ Μαστερ του Καναδά, ανέλυσε στο πλαίσιο της μελέτης PURE στοιχεία για περισσότερους από 130.000 ανθρώπους, 35-70 ετών από 17 χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, σε ορίζοντα επταετίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, τα άτομα που ήταν 30 λεπτά την ημέρα ή 150 λεπτά την εβδομάδα δραστήρια είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά 28% από οποιαδήποτε αιτία, ενώ το ποσοστό καρδιακής νόσου ήταν μειωμένο κατά ένα πέμπτο.

Να σημειωθεί ότι από το σύνολο του δείγματος, λιγότερο από το 3% πετύχαινε τα προαναφερόμενα επίπεδα άθλησης από ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Το 40% των δραστήριων ατόμων το κατάφερναν επειδή έκαναν σωματική εργασία, χρησιμοποιούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή έκαναν δουλειές του σπιτιού.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, αν ο καθένας μας ήταν δραστήριος 150 λεπτά την εβδομάδα θα προλαμβάνονταν το 8% των θανάτων, παγκοσμίως, σε επτά χρόνια. Τα άτομα που έκαναν ζωηρό περπάτημα για πάνω από 750 λεπτά την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο θανάτου κατά 36%.

Τέλος να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο ως τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς από την γυμναστική. Όμως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους, 18-64 ετών, διεθνώς, δεν επιτυγχάνει 150 λεπτά δραστηριότητας την εβδομάδα και σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες αυτό ισχύει για τρεις στους τέσσερις.

Πόση άσκηση χρειαζόμαστε για να αδυνατίσουμε

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, η διάρκεια της άσκησης δεν είναι ανάλογη με την απώλεια βάρους. Ενώ λοιπόν κάποιος θα περίμενε μια άσκηση διάρκειας 60 λεπτών να προκαλέσει καύση περισσότερων θερμίδων απ' ότι μια άσκηση διάρκειας 30 λεπτών, αυτό δεν συμβαίνει.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης βρήκαν σε σχετική μελέτη ότι η απώλεια κιλών δεν είναι ανάλογη με τη διάρκεια της άσκησης και ότι οι εθελοντές που ασκούνταν για 30 λεπτά την ημέρα έχασαν περισσότερο βάρος από αυτούς που ασκούνταν 60 λεπτά την ημέρα.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 60 υπέρβαροι υγιείς άνδρες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 13 εβδομάδες. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους μισούς να κάνουν τζόγκινγκ, ποδηλασία ή cross training για 30 λεπτά την ημέρα και από τους άλλους μισούς να κάνουν 60 λεπτά άσκησης την ημέρα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν το σύντομο πρόγραμμα γυμναστικής, έτειναν να αισθάνονται γεμάτοι ενέργεια μετά το τέλος του και είχαν μεγαλύτερη όρεξη για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν έντονη άσκηση διάρκειας 60 λεπτών, δήλωναν ότι αισθάνονταν εξουθενωμένοι μετά το τέλος του προγράμματος.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες που ασκούνταν για 30 λεπτά, δήλωναν αυξημένη ενεργητικότητα και κατέφευγαν σε πιο υγιεινές καθημερινές συνήθειες: απέφευγαν το ασανσέρ και ανέβαιναν από τις σκάλες, πήγαιναν τον σκύλο μια επιπλέον βόλτα, ή πήγαιναν στη δουλειά με το ποδήλατο, ενώ αυτοί που γυμνάζονταν για 60 λεπτά την ημέρα, αισθάνονταν εξουθενωμένοι μετά το τέλος της γυμναστικής και έχαναν την όρεξη τους για υγιεινή ζωή.

Στο τέλος της μελέτης, αυτοί που ασκούνταν επί 30 λεπτά καθημερινά κατάφεραν να χάσουν 3,5 κιλά μέσα σε τρεις μήνες ενώ όσοι ασκούνταν 60 λεπτά την ημέρα και είχαν χάσει 2,7 κιλά. Η διαφορά αγγίζει το 30%.

Θα πρέπει πάντως να υπολογιστεί η συνολική απώλεια θερμίδων μέσω της κίνησης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτός που γυμνάζεται αλλά δεν εξουθενώνεται συνεχίζει να είναι δραστήριος και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας και άρα να ξοδεύει θερμίδες. Ενώ κάποιος που ακολουθεί ένα έντονο πρόγραμμα στο γυμναστήριο, το οποίο τον εξουθενώνει, πάει σπίτι του και ξεκουράζεται χωρίς να έχει την ενέργεια να ξοδέψει κι άλλες θερμίδες στο υπόλοιπο της ημέρας του μέσω της κίνησης.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν πως το νόημα της μελέτης βρίσκεται στο ότι δεν θα πρέπει κάποιος να εξαντλείται στο γυμναστήριο αν θέλει να μεγαλύτερη απώλεια κιλών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ