Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο γενναιόδωρες από τους άνδρες

Διαφορετική επεξεργασία από το γυναικείο και τον ανδρικό εγκέφαλο

Ελβετοί ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν μέσα από μια σειρά πειραμάτων ότι οι γυναίκες είναι πιο γενναιόδωρες από τους άνδρες. Συγκεκριμένα απέδειξαν ότι ο θηλυκός και ο αρσενικός εγκέφαλος επεξεργάζονται διαφορετικά την ευσυνείδητη κοινωνική και εγωιστική συμπεριφορά.

Νευροεπιστήμονες από το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης παρατήρησαν ότι στις γυναίκες η ευσυνείδητη κοινωνικη συμπεριφορά προκαλεί ισχυρότερο σήμα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, ενώ στους άνδρες το σύστημα ανταμοιβής ανταποκρίνεται εντονότερα στην εγωιστική συμπεριφορά. Οι ερευνητές μελέτησαν περιοχές του εγκεφάλου που είναι ενεργές όταν οι άνθρωποι έπρεπε να πάρουν αποφάσεις που αφορούσαν το κοινωνικό σύνολο ή τον εαυτό τους.

Το ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου, ένα υποφλοιώδες τμήμα του πρόσθιου εγκεφάλου, είναι υπεύθυνο για την καταγραφή της ανταμοιβής και είναι ενεργό όταν λαμβάνεται κάποια απόφαση. Τα πειράματα των ελβετών ειδικών έδειξαν ότι, ήταν περισσότερο ενεργό στους γυναικείους εγκεφάλους κατά τη διάρκεια ευσυνείδητων κοινωνικών αποφάσεων παρά εγωιστικών. Αντίθετα, οι εγωιστικές αποφάσεις προκαλούσαν μεγαλύτερη ενεργοποίηση στο σύστημα ανταμοιβής των ανδρικών εγκεφάλων.

Στη δεύτερη φάση των πειραμάτων, ο Δρ Αλεξάντερ Σουτσεκ και οι συνεργάτες τους παρενέβησαν στο σύστημα ανταμοιβής των συμμετεχόντων με φαρμακευτική αγωγή. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι γυναίκες συμπεριφέρθηκαν περισσότερο εγωιστικά, ενώ οι άνδρες έγιναν περισσότερο ευσυνείδητοι κοινωνικά.

«Αυτό αποδεικνύει ότι οι εγκέφαλοι ανδρών και γυναικών επεξεργάζονται διαφορετικά τη γενναιοδωρία σε φαρμακολογικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις έρευνες για την λειτουργία του εγκεφάλου και φυσικά θα πρέπει από εδώ και στο εξής να λαμβάνουμε υπόψη μας τέτοιες διαφορές που προκύπτουν από το φύλο του ατόμου», εξηγεί ο Δρ Σουτσεκ.

Σπεύδει πάντως να σημειώσει ότι ακόμα κι αν αυτές οι διαφορές είναι εμφανείς σε βιολογικό επίπεδο, δεν θα πρέπει να υποθέσουμε ότι είναι έμφυτες ή πηγάζουν την εξελικτική διαδικασία του ανθρώπινου είδους. «Τα συστήματα ανταμοιβής και μάθησης στον εγκέφαλο συνεργάζονται στενά.

Εμπειρικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια ανταμοίβονται για την ευσυνείδητη συμπεριφορά τους, γεγονός που σημαίνει ότι το σύστημα ανταμοιβής τους μαθαίνει να περιμένει την επιβράβευση για την βοήθεια που προσφέρουν. Έχοντας αυτό κατά νου, οι διαφορές φύλου που παρατηρούμε στις μελέτες μας θα μπορούσαν να αποδοθούν στις διαφορετικές πολιτισμικές προσδοκίες από τους άνδρες και τις γυναίκες», καταλήγει.

Πηγή: in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Έρευνα για το «μπάζωμα» - Προθεσμία 20 ημερών
Προθεσμία 20 ημερών ώστε να γίνει γνωστό, ποιο ή ποια πρόσωπα βρίσκονταν στον χώρο του δυστυχήματος από τις πρώτες ημέρες και μέχρι και την επίστρωση...
Τραγωδία στα Τέμπη: Έρευνα για το «μπάζωμα» - Προθεσμία 20 ημερών
Θεσσαλονίκη: Η πλατεία Ευόσμου «μεταμορφώνεται» σε ανοιχτό μπασκετικό πολυχώρο
Η μεγάλη γιορτή του μπάσκετ 3×3 που απευθύνεται σε όλους και όλες, ανεβαίνει για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Η πλατεία Ευόσμου «μεταμορφώνεται» σε ανοιχτό μπασκετικό πολυχώρο