Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ζητήστε συμβουλές από το γιατρό σας πριν πάρετε αντιοβιοτικά»

Μήνυμα της Παγκόσμια Ημέρας κατά των Αντιβιοτικών

«Ζητήστε συμβουλές από ειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε αντιβιοτικά», είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμια Ημέρας κατά των Αντιβιοτικών (18 Νοεμβρίου). Η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπενθυμίζει ότι «η αποτελεσματική λειτουργία των αντιβιοτικών είναι η ευθύνη όλων».

Συγκεκριμένα ο Στάθης Σκληρός, Γενικός Γιατρός και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ τονίζει ότι, «τα αντιβιοτικά είναι ένα πολύτιμο όπλο στην ιατρική και για αυτό πρεπει να το χειριζόμαστε με προσοχή Ετσι μόνο θα εξασφαλίσετε την καλύτερη θεραπεία για εσάς και την οικογένειά σας, συμβάλοντας συγχρόνως στη μείωση της αντίστασης στα αντιβιοτικά».

Η λανθασμένη και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη αντίσταση των μικροβίων σε αυτά γεγονός ΠΟΥ αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία καθως μπορεί να μετατρέψει μια απλή λοίμωξη σε κατάσταση απειλητική για τη ζωή.

«Όλοι μας - οι πολίτες, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, τα νοσοκομεία, οι κτηνίατροι, οι κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν ζώα για κατανάλωση τροφίμων - πρέπει να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην καταπολέμηση της αντιμικροβιακής αντοχής. Οι γυναίκες ως οι παραδοσιακοί οικογενειακοί φροντιστές μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της συνετής χρήσης αντιβιοτικών στο οικογενειακό περιβάλλον », εξηγεί ο κ. Σκληρός.

Πρέπει να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη και την εξάπλωση της αντίστασης έτσι ώστε τα αντιβιοτικά, που έχουμε στη φαρέτρα μας, να συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα . Επίσης, πρέπει επειγόντως να αφιερώσουμε περισσότερους πόρους για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών.

Ο κ. Σκληρός υπενθυμίζει ότι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε έναν οδικό χάρτη για τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών ανά κατηγορία κοινού, τη οποία και υιοθετεί πλήρως η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο Οδικός Χάρτης του ΠΟΥ αναφέρει τα εξής:

-Ιατροί, νοσηλευτές, κτηνίατροι και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, μη συνταγογραφείτε ή δίνετε αντιβιοτικά αν δεν είναι πραγματικά απαραίτητα και εάν πρώτα δεν έχετε κάνει όλες τις προσπάθειες για να ελέγξετε και να επιβεβαιώσετε ποιο αντιβιοτικό θα πρέπει να έχει ο ασθενής σας ή το ζώο που θεραπεύετε.

-Καταναλωτές, πάρτε τα αντιβιοτικά μόνο όταν συνταγογραφούνται από έναν πιστοποιημένο επαγγελματία υγείας. Εάν πάρετε ένα αντιβιοτικό, θα πρέπει πάντα να ολοκληρώνετε το κυκλο θεραπείας, ακόμη και αν αισθάνεστε καλύτερα, γιατί η διακοπή της θεραπείας προωθεί την ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στα φάρμακα.

Να θυμάστε ότι τα περισσότερα κρυολογήματα και η γρίπη οφείλονται σε ιούς ενάντια στους οποίους τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η κατάστασή σας δεν θα βελτιωθεί αν πάρετε αντιβιοτικά, καθώς τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τον πυρετό ούτε συμπτώματα, όπως το φτέρνισμα.

Ο βήχας και ο πονόλαιμος που είναι από τα πολύ συνηθισμένα συμπτώματα των ιώσεων εάν δεν οφείλονται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη, θα κάνουν τον κύκλο τους και θα υποχωρήσουν, χωρίς να χρειαστεί η λήψη αντιβίωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο
H απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5 μέτρο - Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 24 φορές μεγαλύτερο από το μέγιστο νόμιμο ύψος για τις...
Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο
Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης
Στις 11.00 το πρωί στο Κέντρο Εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στη Θήβα η τελετή ορκωμοσίας - Παρών θα είναι και ο σύζυγός του, Τάιλερ Μακμπέθ
Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης