Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απαραίτητο το μουρουνέλαιο στην εγκυμοσύνη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διατροφικές απαιτήσεις στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα αυξημένες

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διατροφικές απαιτήσεις στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Η επάρκεια των θρεπτικών συστατικών είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την καλή υγεία της εγκύου όσο και του εμβρύου.

Ένα από τα πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την έκβαση της κύησης είναι αναμφίβολα η βιταμίνη D. Μελέτες σε εγκύους υπογραμμίζουν την ισχυρή σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, με τη σκλήρυνση κατά πλάκα και τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Τα επαρκή επίπεδα της Βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται θετικά με το βάρος γέννησης των νεογνών. Επίσης συσχετίζονται αντίστροφα με τον κίνδυνο για Σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Ταυτόχρονα, τα ω-3 λιπαρά είναι πολύ σημαντικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης καθώς αποτελούν δομικά συστατικά της διαμόρφωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, τόσο του εμβρύου όσο και της εγκύου. Επίσης, διακρίνονται για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, προστατεύοντας έτσι από μεγάλο πλήθος ασθενειών. Η ανάπτυξη, η λειτουργία και η δομή του εγκεφάλου του εμβρύου εξαρτώνται κατά πολύ από τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα.

Το μουρουνέλαιο (ηπατοϊχθυέλαιο) αποτελεί ένα είδος ιχθυελαίου, το οποίο εξάγεται από το συκώτι λιπαρών ψαριών. Το διατροφικό πλεονέκτημα του είναι ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D (D3) καισε ω-3 λιπαρά (DHA  και ΕΡΑ). Περιέχει δηλαδή έναν μοναδικό διατροφικό συνδυασμό τον οποίο δεν θα βρείτε πουθενά αλλού. Ταυτόχρονα, περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α και βιταμίνη Ε για αντιοξειδωτική προστασία των ω-3 (Mollers.gr).Το μουρουνέλαιο Moller’s το συνοδεύουν αυστηροί έλεγχοι ποιότητας και προδιαγραφές κατά πολύ αυστηρότερες από εκείνες που έχουν θεσπίσει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η Νορβηγία.Τα υψηλά διατροφικά χαρακτηριστικά και η ασφάλεια του μουρουνέλαιου απαντούν θετικά και με σαφήνεια στο ερώτημα που μου υποβάλλουν συχνά οι εγκυμονούσες, για το εάν θα πρέπει να λαμβάνουν μουρουνέλαιο.

Συμπερασματικά, το μουρουνέλαιο περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό συνύπαρξης φυσικών ωμέγα-3 λιπαρών και βιταμίνης D, τον οποίο δεν θα βρείτε σε κανένα συμπλήρωμα διατροφής. Με τον τρόπο αυτό λειτουργεί έμμεσα ως αντιφλεγμονώδης και ανοσοπροστατευτικός παράγοντας, θωρακίζοντας τον οργανισμό έναντι απειλητικών μολυσματικών παραγόντων. Βέβαια, προκειμένου να επωφεληθείτε μέγιστα από τα πολλαπλά οφέλη υγείας που προσφέρει είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε μουρουνέλαιο υψηλής ποιότητας, όπως είναι το MÖLLER’S! Διατίθεται σε υγρό μουρουνέλαιο MÖLLER’S με φυσική γεύση, με γεύση λεμόνι και TuttiFrutti ή σε MÖLLER’S ΨΑΡΑΚΙΑ – ΖΕΛΕΔΑΚΙΑ.Οι κάψουλες MÖLLER’S FORTE, τέλος, περιέχουν μίγμα μουρουνέλαιου και ιχθυέλαιου.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD

Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Επιστημονικός Διευθυντής Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Calder PC &Grimble RF (2002). Polyunsaturated fatty acids, inflammation and immunity.Eur J ClinNutr 56 (3): S14-S19.

Calder PC &Zurier RB (2001). Polyunsaturated fatty acids and rheumatoid arthritis. CurrOpinClinNutrMetab Care 4(2):115-121.

Calder PC (2001). n-3 polyunsaturated fatty acids, inflammation and immunity: pouring oil on troubled waters or another fishy tale? Nutr Res 21: 309-341.

Gibney MJ & Hunter B (1993). The effects of short- and long-term supplementation with fish oil on the incorporation of n-3 polyunsaturated fatty acids into cells of the immune system in healthy volunteers. Eur J ClinNutr 47:255-259.

Holick MF & Grant WB (2014). Vitamin D status and ill health. Lancet Diabetes Endocrinol 2:273–274. 

Prietl B, Treiber G, Pieber TR &Amrein K (2013). Vitamin D and immune function.Nutrients 5;5(7):2502-2521. Review.

Γρηγοράκης Δ (2016). Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή. Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

Γρηγοράκης Δ (2017). Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας. Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

[31] R. J. Moon, N. C. Harvey, and C. Cooper, “Endocrinology

in pregnancy: influence of maternal vitamin D status on

obstetric outcomes and the fetal skeleton,” European Journal of

Endocrinology, vol. 173, no. 2, pp. R69–R83, 2015.

[32] N. C. Harvey, C. Holroyd, G. Nitani et al., “Vitamin D

supplementation in pregnancy: a systematic review,” Health

Technology of Assessment, vol. 18, no. 45, pp. 1–190, 2014.

[33] D. L. Arnold,D. A. Enquobahrie, C.Qiu et al., “Early pregnancy

maternal vitamin D concentrations and risk of gestational

diabetes mellitus,” Paediatric and Perinatal Epidemiology, vol.

29, no. 3, pp. 200–210, 2015.

[34] J.-Y. Dong,W.-G. Zhang, J. J. Chen, Z.-L. Zhang, S.-F.Han, and

L.-Q.Qin, “VitaminDintake and risk of type 1 diabetes: ametaanalysis

of observational studies,” Nutrients, vol. 5, no. 9, pp.

3551–3562, 2013.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ