Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κάστρο 3.000 ετών στο βυθό λίμνης στην Τουρκία – Είναι η χαμένη Ατλαντίδα;

«Το γεγονός ότι βρήκαμε αυτό το υποθαλάσσιο κάστρο, αποτελεί ένα θαύμα»

Ένα κάστρο 3.000 ετών εντοπίστηκε στον βυθό της λίμνης Βαν, στην ομώνυμη επαρχία της ανατολικής Τουρκίας.

Η Βαν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Μέσης Ανατολής και το κάστρο ήρθε στο «φως» έπειτα από έρευνες δέκα ετών που πραγματοποιούν στην περιοχή ακαδημαϊκοί και ερευνητές του πανεπιστημίου Van Yüzüncü Yıl.

Οι δύτες της επιστημονικής ομάδας αναζητούσαν τα τελευταία χρόνια το Τέρας της Λίμνης Βαν, ένα μυθικό πλάσμα παρόμοιο με εκείνο της Λίμνης Λοχ Νες, όταν βρέθηκαν μπροστά στο εντυπωσιακό κάστρο.

«Το γεγονός ότι βρήκαμε αυτό το υποθαλάσσιο κάστρο, αποτελεί ένα θαύμα. Τώρα θα έρθουν εδώ αρχαιολόγοι προκειμένου να εξετάσουν την ιστορία του και να μας δώσουν πληροφορίες για αυτό. Εμείς εντοπίσαμε τη ακριβή τοποθεσία του κάστρου και το φωτογραφίσαμε, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο στην έρευνά μας. Τώρα πια πιστεύουμε ότι ανακαλύψαμε μία νέα περιοχή για να μελετήσουν οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί» δήλωσε ο φωτογράφος Tahsin Ceylan, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα ακαδημαϊκών και δυτών.

Τα απομεινάρια του κάστρου, καλύπτουν μια περιοχή ενός χιλιομέτρου και είναι σε πολύ καλή κατάσταση, με την ομάδα των ερευνητών να αναφέρει πως τα πέτρινα τείχη του φτάνουν σε κάποια σημεία τα 3-4 μέτρα ύψος. Πιστεύουν δε πως το κάστρο έχει διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του, εξαιτίας της αλκαλικότητας του νερού της λίμνης.

Πιστεύεται ότι το κάστρο κατασκευάστηκε την Εποχή του Σιδήρου, απομεινάρι του πολιτισμού των Ουράρτου, γνωστού και ως Βασιλείου του Βαν, το οποίο κυριάρχησε στην περιοχή από τον 9ο έως τον 6ο αιώνα π.Χ.

Η στάθμη των νερών της λίμνης Βαν, την οποία οι άνθρωποι που είχαν εγκατασταθεί τριγύρω της ονόμαζαν «Ανώτερη Θάλασσα», παρουσίασε μεγάλες διακυμάνσεις τα τελευταία χιλιάδες χρόνια, πριν πάρει την μορφή που έχει σήμερα. «Kαθώς η στάθμη των νερών ανέβαινε, οι άνθρωποι εγκατέλειπαν τις εγκαταστάσεις που είχαν χτίσει. Αν και οι περισσότερες από αυτές είναι ερείπια, εξακολουθούν να υπάρχουν. Είναι χρέος μας να τις προστατεύσουμε. Άλλα κάστρα στη χώρα έχουν καταστραφεί, όμως αυτό, που ήταν κρυμμένο μέσα στη λίμνη διατηρήθηκε», λέει ο Mustafa Akkuş, ακαδημαϊκός στο πανεπιστήμιο Van Yüzüncü Yıl.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακάλυψη του κάστρου συσχετίστηκε από πολλούς με τη Χαμένη Ατλαντίδα, η οποία τοποθετείται σύμφωνα με τους αρχαιολόγους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Η Ατλαντίδα αναφέρθηκε πρώτη φορά από τον Πλάτωνα το 350 π.Χ., ο οποίος περιέγραψε ένα μυστηριώδες νησί που κατά τα φαινόμενα εξαφανίστηκε. Μερικοί πιστεύουν ότι το νησί της Ατλαντίδας δεν είναι άλλο από την Σαντορίνη, όπου μία τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη έγινε η αιτία για να αφανιστεί ο Μινωικός Πολιτισμός που άνθησε μεταξύ του 3650 π.Χ. και του 1400 π.Χ.

Πηγη: news247.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλείνει η ΛΑΡΚΟ, διακόπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων - Το σχέδιο της κυβέρνησης
Τι προβλέπεται σε απόφαση από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας
Κλείνει η ΛΑΡΚΟ, διακόπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων - Το σχέδιο της κυβέρνησης
Πάμε Στοίχημα: Διπλασιασμός με γκολ στο Νόριτς
Ανεβασμένοι είναι οι ρυθμοί στο ποδοσφαιρικό κουπόνι της Παρασκευής (29/03), με πληθος αγώνων λίγο πριν ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο.
Πάμε Στοίχημα: Διπλασιασμός με γκολ στο Νόριτς